Horticultorul.ro

apr. 03 2020

Combaterea buruienilor din culturile de cereale păioase

Buruienile care apar în culturile de cereale păioase (grâu, orz de toamnă, orzoaică de primăvară și ovăz) aduc pierderi importante de producție dacă nu sunt combatatute la timp și eficient.

 

Compania Summit Agro recomandă, pentru combatetea buruienilor cu frunză lată, anuale și perene, din culturile de păioase, aplicarea erbicidelor Arbiter sau Lancelot Super.

 

Arbiter este un erbicid pe bază de fluroxipir, selectiv pentru culturile de cereale păioase semănate toamna (grâu, orz și orzoaică de toamnă, secară, triticale) și primăvara (orzoaică de primăvară și ovăz).

Produsul combate buruienile cu frunză lată anuale și perene la doză de 1L/ha în cazul paioaselor de toamnă, aplicat de la fenofaza de 3 frunze formate ale grâului până înainte de formarea celui de-al treilea internod.

Este un produs sistemic care se absoarbe prin frunze, împiedicând dezvolatarea buruienilor până la distrugerea completă a acestora.

 

În solele de grâu infestate puternic cu Galium Aparine (turiță) și Convolvulus sp. (volbura), pe lângă alte buruieni cu frunză lată, recomandăm aplicarea acestui produs cu predilecție acolo unde, în rotație după grâu, urmează a se cultiva rapiță de toamnă.

În aceste condiții se diminuează semnificativ gradul de îmburuienare cu turiță, buruiană problemă în cultura rapiței de toamnă, având în vedere faptul că semințele de turiță nu se pot selecta din semințele de rapiță.

 

Volumul de soluție recomandat la hectar este de 250-300 L, pentru a acoperi bine aparatul foliar al buruienilor.

Acolo unde culturile de cereale păioase sunt infestate și cu Cirsium Arvense (pălămida) recomandăm asocierea Arbiter cu un produs sulfonil-ureic aplicat tank-mix.

 

La cerealele păioase de primăvară doza recomandată este de 0,75L/ha începând cu stadiul de două frunze ale culturii până la cel de-al doilea internod. Rezultate foarte bune se obțin când buruienile sunt în faza de rozetă și în plină creștere.

 

Culturile afectate de secetă sau cele cu plante foarte turgescente (cu un conținut de apă mai mare decât cel normal) sunt sensibile la aplicarea produsului Arbiter, de aceea nu recomandăm fermierilor să utilizeze acest produs pe astfel de culturi.

 

Erbicidul Lancelot Super este un produs sistemic ce se absoarbe în principal prin frunze, iar secundar prin rădăcini.

Produsul conține două substanțe active: florasulam și aminopiralid, care dereglează metabolismul buruienilor ducând la distrugerea lor, la doza de 33 g/ha în 100-400 L apă, fenofaza de aplicare fiind de la terminarea înfrățitului până cel de-al doilea internod.

Lancelot Super combate buruienile cu frunză lată anuale și perene din culturile de grâu și orzoaică de primăvară, aplicat la o temperatură cuprinsă între 8-25° Celsius.

 

Recomandăm evitarea utilizării produsului în condiții nefavorabile creșterii plantelor (exemplu: vreme rece, secetă, fertilitate scăzută a solului, precipitații abundente în perioada tratamentului).

 

Pentru a se obține cele mai bune rezultate, se recomandă să se erbicideze când buruineile cu frunză lată au 2-6 frunze, iar pălămida 10-15 cm înălțime.

 

Erbicidul Lancelot Super combate următorul spectru de buruieni:

  • Buruieni sensibile: știrul, traista ciobanului, albăstrița, românul, pălămida, busuiocul sălbatic, turița, macul, volbura, ridichia sălbatică, muștarul sălbatic, susaiul, veronica, cornuți, mușețelul.
  • Buruieni mediu-sensibile: loboda, fumarița, teișorul, troscotul.

Pentru combaterea eficientă a buruienilor mediu-sensibile recomandăm adăugarea unui adjuvant non-ionic cum este produsul Toil, pe bază de ulei natural extras din semințe de rapiță în doză de 0,5%.

 

Lancelot Super se poate aplica împreună cu majoritatea fungicidelor, insecticidelor și fertlizantilor foliari precum și cu alte erbicide cum ar fi cele pe bază de isoproturon, clorotoluron, clodinafop, fenoxaprop.

 

 

Rotația culturilor

 

Pentru a favoriza descompunerea reziduurilor conținute în paie, se recomandă tocarea și încorporarea acestora imediat după recoltare. Descompunerea aminopiralidului este mai rapidă în condiții de sol cald și cu umiditate.

 

Culturi ce se pot înființa după aplicarea produsului Lancelot Super

 

  • După o lună (în caz de cultură calamitată): cereale, porumb, sorg. Solul trebuie arat înainte de semănat.
  • Toamna: cereale de toamnă, rapiță de toamnă, pășuni.
  • După 14 luni: linte, năut, soia, fasole, mazăre.

 

Paiele provenite de la culturile tratate cu Lancelot Super se toacă la recoltat și se încorporează prin arătură.

Nu se comercializează paiele decât dacă sunt folosite în scop industrial sau ca materie primă pentru producerea de energie termică.

 

Paiele provenite de la culturile tratate cu aminopiralid sau gunoiul de grajd de la animale care au consumat paie provenite din zonele tratate nu trebuie să fie utilizate ca mulci sau compost.

Gunoiul de grajd provenit de la paie tratate cu Lancelot Super poate să fie încorporat chiar înainte de semănat la culturile de cereale păioase, porumb, pășuni și rapiță de toamnă.

 

Trebuie să fie încorporate cu cel puțin 6 luni înainte de semănat în cazul culturilor de sfeclă de zahăr, cartofi, legume, floarea-soarelui, tomate, castraveți, salată verde, morcovi și orice fel de plantații (livadă, viță de vie etc).

 

Această perioadă de așteptare include doar lunile active, când temperatura solului este de peste 5°Celsius și activitatea microbiană este prezentă.

După folosirea produsului Lancelot Super nu recomandăm semănarea leguminoaselor pentru furaj în cultura de cereale (borceag).

 

Pentru mai multe detalii despre produse, mod de aplicare sau informații cu privire la achiziționare, contactați cu încredere reprezentanții Summit Agro România.

 

 

 

Dr. Ing. Ștefan Oană

Director Zonal de Vânzări Summit Agro România

 

 

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Combaterea buruienilor din culturile de cereale păioase

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii