apr. 21 2021

Combaterea integrată a buruienilor din cultura porumbului, cu produse de la Summit Agro

Combaterea buruienilor din cultura porumbului reprezintă o verigă tehnologică de maximă importanță.

Porumbul este sensibil la îmburuienare până la fenofaza de 10 frunze. În intervalul cuprins între semănat și fenofaza de 8-10 frunze trebuie să intervenim, pentru a menține cultura curată de buruieni.

 

Summit Agro vine în sprijinul dumneavoastră cu șase erbicide pentru combaterea buruienilor din cultura porumbului. În continuare vi le prezentăm, pe scurt.

 

Click Pro este un erbicid cu două substanțe active: terbutilazin 326 g/L și mezotrione 50 g/L.

Produsul prezintă un mare avantaj prin faptul că se poate aplica atât în pre-emergență cât și în post-emergență, până la 8 frunze ale porumbului.

Alegerea momentului aplicării depinde de regimul pluviometric din zonă. Dacă sunt ploi în intervalul semănat – răsărit, putem aplica Click Pro în pre-emergență acționând asupra buruienilor în curs de răsărire, iar dacă perioada respectivă este mai secetoasă îl putem aplica în post-emergență timpurie, odată cu răsărirea buruienilor. Erbicidul se absoarbe prin organele verzi ale buruienilor dar și prin rădăcini.

Doza de aplicare este de 2-2,3 L/ha în funcție de gradul de imburuienare, volumul de apă folosit fiind de 250-300 L/ha.

Principalele burueini combătute: Amaranthus sp., Ambrosia artemisifolia, Chenopodium album, Cirsium arvense, Convolvurus arvensis, Datura stramonium, Echinochloa crus-galli, Setaria sp., Solanum nigrum etc. Gramineele anuale (Setaria și Echinochloa crus-galli) sunt combătute cu succes de Click Pro înainte de înfrățire.

 

Pledge 50 WP conține 50% flumioxazin și face parte din categoria erbicidelor peliculare cu acțiune reziduală (la sol). Aceste erbicide au nevoie de 15-20 L apă/m2 pentru a se activa și a lucra corespunzător.

La porumb se aplică în doză de 90-120 g/ha în 300 L apă, pre-emergent, pentru combaterea buruienilor cu frunză lată.

Principalele burueini combătute: Solanum nigrum, Amaranthus sp., Chenopodium album, Sinapis arvensis, Portulaca oleracea, Brasica napus etc.

Pentru a-i mări spectrul de combatere, se poate asocia cu erbicide peliculare ce combat gramineele din cultura porumbului.

 

Barracuda conține 100 g/L mezotrione.

Este un erbicid ce se poate aplica atât pre-emergent cât și post-emergent, având rol de combatere a buruienilor cu frunză lată, cât și a unor graminee. Produsul este absorbit atât prin rădăcini cât și prin organele verzi ale buruienilor.

Doza de aplicare este 0,75-1,5 L/ha în funcție de gradul de îmburuienare (în vegetație 1,2 – 1,5 L/ha) aplicat într-un volum de apă de 200-300 L/ha.

Spectrul de buruieni combătute: Xanthium strumarium, Ambrosia sp., Abutilon theophrasti, Chenopodium sp., Amaranthus sp., Polygonum sp.

Aplicat în post-emergență timpurie combate și unele gramine anuale ca: Setaria sp. si Echinochloa crus-galli, înainte de înfrățire.

 

Ubika conține Nicosulfuron 40 g/L și se poate aplica în post-emergență, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale și perene precum și a unor buruieni cu frunză lată.

Doza de aplicare este de 1-1,5 L/ha începând cu faza de de 2-3 frunze, până la 8 frunze ale porumbului.

Combate atât gramineele anuale ca Setaria sp. și Echinochloa crus-galli aplicat înainte de înfrățire, cât și Sorghum halepense din sămânță și rizomi, aplicat până la 15-20 cm înălțime.

Produsul are formulare OD – pe bază de ulei – ce-i conferă o persistență mai îndelungată pe frunze și o absorbție totală. Se poate aplica cu success asociat cu Barracuda sau produse pe baza de dicamba, pentru lărgirea spectrului de combatere.

 

Arbiter este un erbicid sistemic, cu aplicare post-emergentă ce conține fluroxipir 200 g/L și se folosește pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene.

Fenofaza de aplicare este de 3-6 frunze ale porumbului, în doza de 1 L/ha, aplicat într-un volum de 250-300 L apă. Se aplică atunci când buruienile sunt în faza de rozetă sau plantulă tânără.

Combate foarte bine următoarele specii de buruieni: Convolvulus arvensis, Solanum nigrum, Portulaca oleracea, Datura stramonium etc.

 

Lancelot Super conține două substanțe active: aminopiralid 30% și florasulam 15%.

Este un erbicid sistemic, cu aplicare post-emergentă, și absorbție în principal prin frunze și în secundar prin rădăcini.

Doza de aplicare este de 33 g/ha, când plantele de porumb au 4-6 frunze, într-un volum de apă de 200-400 L/ha.

Combate următoarele specii de buruieni cu frunză lată: Amaranthus retroflexus, Peta vulgaris, Cirsium arvense, Matricharia chamomila, Polygonum convolvulus, Raphanus raphanistrum, Sinapis arvensis, Sonchus sp., Xanthium strumarium.

Temperatura optimă de aplicare este cuprinsă între 8 și 25°C.

 

Culturile care pot fi înființate după aplicarea Lancelot Super:

După o lună (în caz de cultură calamitată): cereale, porumb, sorg – solul trebuie arat înainte de semănat.

Toamna – cereale de toamnă, rapiță de toamnă, pășuni cultivate.

După 14 luni – năut, soia, fasole, mazăre.

Pe lângă metoda chimică de combatere a buruienilor, recomandăm efectuarea prașilelor mecanice, ori de câte ori este nevoie, pentru distrugerea buruienilor perene și crearea de condiții optime, menținând un raport echilibrat sol – apă – aer între rândurile de porumb.

De asemenea, recomandăm folosirea asolamentului, deoarece rotația culturilor în cadrul acestuia este lucrarea care nu ne costa nimic, dar duce la diminuarea gradului de îmburuienare, prin alternarea erbicidelor la culturile folosite în cadrul asolamentului.

 

Dr.Ing Oană Ștefan

Ec. Oană Adrian

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru Combaterea integrată a buruienilor din cultura porumbului, cu produse de la Summit Agro

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii