Horticultorul.ro

iun. 08 2020

Combaterea putregaiului negru (Guignardia Bidwellii)

Putregaiul negru este o boală fungică importantă a strugurilor originară din nordul Americii, dar care acum este prezentă în multe zone din Europa. Poate cauza pierderi totale ale recoltelor în plantații situate în climate calde și umede. Soiurile din Vitis Vinifera sunt cele mai susceptibile

Simptome

Pe frunze putregaiul negru se dezvoltă frecvent prin apariția unor mici pete circulare sau poligonale situate între doua nervuri cu dimensiuni la început de 2-3 mm ajungând la 30-40mm (Fig 1).

Fig. 1

Aceste pete la început au culoarea brun ruginiu pe ambele fețe limitate de o dungă brună. La suprafața lor apar pustule mici negre dispuse concentric constituie din organele de înmulțire a ciupercii (Fig. 2).

Fig. 2

Pe pețiolul frunzelor contaminate apar leziuni alungite și negre care duc la desicarea frunzelor. Acelasi aspect se întâlnește și pe lăstarii tineri (figurile 3,4). Atacul pe struguri se manifestă de obicei in vecinatatea frunzelor atacate.

Fig. 3

 

Fig. 4

 

Atacul se manifesta dupa inflorit cu o perioada critica situate de la mijlocul lunii iunie cand are loc invazia pe struguri. Pe boabe apare o mica pată circulară, decolorată care capătă o tentă roșu livid, concentrate în centru și difuză spre margini. Pata progresează rapid în suprafață și în profunzime (figura 4).

 

Bobul prezintă o culoare brun lividă cu suprafața la început nedeformată dar cu pulpa moale spongioasă. Se poate confunda cu boabe bătute de grindină sau arsura solara.

La suprafața petelor apar mici pustule negre constituite din fructificațiile ciupercii.

Fenomenul de alterare se produce pe parcursul a 3-4 zile. Putregaiul negru nu atacă simultan toți strugurii unui butuc. Apare în special pe ciorchinii situați in zona frunzelor afectate. Strugurii afectati se mumifică și se usucă (figura 5).

Fig. 5

Ciclul biologic

Ciuperca ierneaza in principal in frunzele atacate cazute pe sol,in descompunere si leziunile sau zonele afectate pe butuc. Ploile de primavara declanseaza formarea din picnidii a ascosporilor care sunt purtati de vant si produc noi infectii (Schema 1). Boabele putrezite si infectate in ciorchinii ramasi pe butuc dupa recoltare produc ascosporic care infecteaza masa foliara de la desfrunzit pana dupa 2 saptamani de la inflorit.

Perioada de timp necesara ca simptomele sa apara dupa manifestarea unei infectii depinde de conditiile meteo si de varsta tesutului afectat.

Ciuperca nu are cerinte deosebite pentru dezvoltare, fiind favorizata de perioadele lungi cu precipitatii in primavara cu umiditatea aerului mai mare de 85%. In privinta temperaturilor cele optime sunt cuprinse intre 22-28°C. Temperaturile mai mari de 32°C sunt letale pentru miceliu.

Strategie de combatere

Combaterea atacului de putregai negru trebuie gestionată printr-o combinație de metode agrotehnice și chimice. Distrugerea formelor hibernante trebuie aplicată atât asupra strugurilor parazitați cât și asupra lăstarilor și coardelor căzute în urma tăierilor. Deoarece ciuperca este susceptibilă să evolueze la temperaturi joase, primele tratamente se efectueaza când contaminările sunt reduse deoarece contaminările primare se succed într-un ritm rapid. În urma unor ploi abundente  tratamentele se vor aplica inainte de aparitia primelor pete.

Daca nu s-a putut evita contaminarea primara este necesar efectuarea mai multor tratamente ce coincid cu cele realizate contra manei înainte de înflorit și după înflorit.

!Foarte important: Tratamentele pe ciorchini sunt eficiente doar dupa căderea capișonului

Soluția oferită de SYNGENTA pentru prevenirea și combaterea atacului de putregai negru constă în utilizarea în cadrul programelor de tratamente a urmatoarelor produse, eficiente în combaterea mai multor boli importante ale viței de vie

 

-înainte de înflorit

-dupa înflorit

O protecție corectă a culturii se reflectă todeauna în calitatea producției obținute. Pentru mai multe detalii despre tehnologia Syngenta pentru cultura viței de vie, accesați:

https://www.syngenta.ro/program-tehnologic-vita-de-vie

 

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru Combaterea putregaiului negru (Guignardia Bidwellii)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii