Horticultorul.ro

feb. 18 2016

Cultura intensiva a tomatelor – fertilizarea completa

Cultura intensiva a tomatelorFertilizarea tomatelor reprezinta una dintre verigile tehnologice care au un impact mare asupra calitatii si cantitatii productiei. Printr-o fertilizare corecta trebuie urmarit in permanenta ca dezvoltarea vegetativa (tulpini si frunze) sa fie in echilibru cu dezvoltarea generativa (flori si fructe). De asemenea trebuie pastrat echilibrul intre partea subterana formata din radacini si cea supraterana formata din tulpini, frunze si fructe. Orice dezechilibru creat va duce la scaderi ale productiei dar si ale calitatii acesteia. O fertilizare corecta este asociata in permanenta cu stadiul fenologic al culturii, asigurandu-se elementele nutritive necesare la momentul potrivit.

Transplantarea

In vederea stimularii unei bune inradacinari a rasadurilor de tomate se poate folosi ALGAREN TWIN. Se face o solutie de 2-4% in care se scufunda cuburile nutritive inainte de transplantare. Acest lucru va asigura rasadurilor de tomate dezvoltarea unui sistem radicular sanatos si viguros.

Daca se intarzie transplantarea din diferite motive sau daca datorita luminozitatii scazute rasadurile au tendinta sa se alungeasca, recomandam aplicarea ALGAREN TWIN (75 ml/100 l apa) dupa faza de 4 frunze adevarate. Acest tratament are rolul de a mentine internodurile rasadurilor scurte, opreste alungirea lor si conduce la obtinerea unor rasaduri robuste.

Dupa transplantare

Fertirigare: GREENPLANT 12-36-12+2MgO+micro (5 kg/1000 mp). Puritatea ridicata si gradul ridicat de asimilare a produsului, stimuleaza dezvoltarea sistemului radicular dupa transplantare si favorizeaza inductia florala.

Foliar: ALGAREN TWIN (150 ml/100 l apa) + MAGIC P Star (150 g/100 l apa). Algaren stimuleaza dezvoltarea sistemului radicular si intensifica activitatea sistemul natural de autoaparare al plantei. Aplicarea produsului impreuna cu MAGIC P STAR (3-27-0+ 6MgO+ Fe+Zn) asigura efectul de starter chiar si la temperaturi mai mici sau luminozitate scazuta.

Cea mai frecventa greseala dupa transplantare este aplicarea produselor care grabesc dezvoltarea vegetative. In acest fel plantele de tomate se dezvolta vegetativ puternic, insa fara a avea sistem radicular solid care sa sustina partea vegetativa. Acest lucru va afecta mai tarziu capacitatea plantei de hranire si aprovizionare cu apa. In prima faza trebuie urmarita obtinerea unei inradacinari cat mai bune a plantelor.

Cresterea vegetativa

Fertirigare: GREENPLANT 20-20-20 + micro (5 kg/1000 mp). Calitatea si puritatea ridicata, concentratia ridicata de N-P-K si raportul de 1:1:1 dintre aceste macroelemente face ca acest produs sa fie foarte bun in toate fazele de crestere vegetativa rapida a tomatelor, cand cerintele de N-P-K sun cele mai ridicate.

Foliar: DRIN (150 ml/100 l apa) si KINGLIFE 20-20-20 + micro. DRIN este  un produs cu actiune biostimulanta datorita compozitiei sale bogate in aminoacizi cu masa moleculara redusa care sunt pusi imediat la dispozitia plantelor. Accelereaza procesele de sinteza a proteinelor, enzimelor si hormonilor favorizand inradacinarea si cresterea vegetativa rapida. Raportul optim dintre macro si microelemente din KINGLIFE 20-20-20 + micro permite o dezvoltare si crestere echilibrata a plantelor. Microelementele chelatate favorizeaza absorbtia produsului si previn carentele.

Inflorire – prima inflorescenta

Fertirigare: GREENPLANT 20-20-20+ micro (5 kg/1000 mp) + BOROGREEN L (2 L/1000 mp). Aplicarea produsului GREENPLANT asigura o fertilizare optima atat pentru cresterea vegetativa cat si pentru inflorit. In aceasta faza Borogreen L ajuta la sinteza proteinelor si a zaharurilor, stimuleaza productia hormonala si cresterea tesuturilor meristematice, favorizeaza productia de polen si creste puterea lui de germinare. Stimuleaza fructificarea si cresterea fructelor.

Foliar: ALGAREN (100 ml/100 l apa) + CALFOMYTH (150 ml/100 l apa)

ALGAREN TWIN creste procentul de legare a fructelor si intensifica procesele naturale de autoaparare a plantei. CALFOMYTH (3-23-0+5CaO) asigura un inflorit optim si creste procentul de legare a fructelor. Furnizeaza plantelor de tomate calciu si fosfor intr-o perioada critica de nutritie ce afecteaza calitatea viitoarei recolte.

Aparitia fructelor la la prima inflorescenta si aparitia celei de-a doua inflorescente

Fertirigare: T1 HAS IDRO 15-0-10+21CaO (4-5 kg/1000 mp) Produsul imbunatateste fermitatea pulpei fructelor, favorizeaza diviziunea celulara (creste marimea si greutatea tomatelor), creste rezistenta la atacul bolilor si stimuleaza colorarea. Procentul ridicat de Calciu ajuta la reducerea caderii fructelor, se obtin fructe tari, ferme, uniforme si cu rezistenta sporita la transport

Foliar: FOLIACON 22 (350 ml / 100 l apa) + DRIN (100 ml/100 l apa)

FOLIACON 22 (8,8%N+10% CaO+5% MgO) stimuleaza absorbtia calciului si a magneziului in raport optim. Imbunatateste fermitatea fructelor, favorizeaza diviziunea celulara (crescand greutatea si marimea tomatelor) si creste rezistenta la atacul bolilor si mareste rezistenta la transport. Biostimulantul DRIN, accelereaza procesul de sinteza a proteinelor, enzimelor si hormonilor stimuland cresterea rapida a fructelor si depasirea perioadelor de stress.

Cresterea fructelor (2-3 aplicari )

Fertirigare: GREENPLANT 20-20-20 + micro (5 kg/1000 mp). Un produs de calitate si puritate ridicata cu un continut ridicat si echilibrat de N-P-K. Datorita acestor calitati este fertilizantul potrivit pentru aplicare in fazele de crestere a fructelor, cand cerintele de N-P-K sunt ridicate.

Foliar: CALBORON (400 g/ 100 l apa). Calboron (30%CaO + 1%B)duce la obtinerea unor fructe tari, cu pulpa ferma si rezistenta marita la crapare. Favorizeaza colorarea si coacerea uniforma a fructelor si ajuta la obtinerea unor tomate uniforme ca marime. Se poate obtine și o coacere mai timpurie si o colorare mai intense a tomatelor. Creste conținutul in zaharuri. Borul favorizeaza fertilitatea florilor de pe urmatoarele etaje si stimuleaza procesul de fructificare, esalonat pe etaje si ajuta la sinteza proteinelor si translocarea zaharurilor in planta.

Coacerea fructului (2 aplicari)

Fertirigare: GREENPLANT 8-7-40+2+micro (4-6 kg/1000 mp) (cel putin 2 aplicari)

Puritatea si concentratia ridicata de potasiu solubil in apa, imbunatateste colorarea fructelor, creste continutul in zaharuri si reduce gradul de cadere a fructelor.

Foliar: HASCON M10 AD (400 ml/100 l apa) (cel putin 2 aplicari sau se alterneaza cu KINGLIFE 3-5-40+micro)

Aplicarea HASCON M10 AD favorizeaza colorarea fructelor, coacerea uniforma si ajuta la obtinerea unor fructe uniforme ca marime, coacere timpurie, creste continutul de zaharuri si creste rezistenta la crapare. Hascon M10 AD ajuta la o coacere mai timpurie si la o colorare uniforma a tomatelor.

KINGLIFE 3-5-40+micro este un fertilizant premium ce are o puritatea si solubilitate foarte ridicata, fiind recomandat pentru aplicarile foliare. Continutul ridicat de potasiu solubil in apa este pus imediat la dipozitia plantelor fiind preluat rapid de catre acestea.

Producatorii trebuie sa realizeze importanta calciului asupra calitatii tomatelor si a duratei lor de pastrare. Pentru aceasta trebuie sa puna un accent deosebit pe aplicarea produselor pe baza de calciu pe intreaga perioada de vegetatie. De aceea programul de nutritie faziala cuprinde mai multe produse pe baza de calciu, care se aplica in functie de fenofaza (Calboron, T1 HAS IDRO, Foliacon 22, Calfomyth).  Programul de fertilizare a tomatelor trebuie adaptat si in functie de conditiile existente in camp. Astfel daca intervin perioade de stress pentru plante recomandam aplicarea biostimulatorului DRIN.

Green Has_2016

Cultura intensiva a tomatelor - fertilizarea completaCultura intensiva a tomatelor - fertilizarea completa-2

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru Cultura intensiva a tomatelor – fertilizarea completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii