Horticultorul.ro

iun. 08 2020

Făinarea la mar- Podosphaera Leucotricha

Având în vedere că, în acest an condițiile climatice sunt favorabile dezvoltării făinării la măr, se recomandă o monitorizare deosebită a acestei boli și luarea măsurilor optime de combatere.

Această monitorizare o realizăm din două motive:

  1. Păstrarea sănătății plantației și respectiv a fructelor din acest sezon.

In condiții de atac puternic de făinare și mai ales la soiurile sensibile, se poate pierde o mare parte a masei foliare a pomilor. Menținerea foliajului sănătos și bogat asigură dezvoltarea fructelor la mărime normală, rezultând astfel o producție de calitate.

  1. Protejarea plantației și a producției pentru sezonul următor

Este bine cunoscut faptul că diferențierea mugurilor de rod pentru anul următor se realizează în acest an. O plantație slăbită de atacul făinării cu foliaj slab dezvoltat, nu va realiza o diferențiere bună a mugurilor de rod pentru anul următor.

Rezultă astfel că, un atac de făinare semnificativ și necontrolat în acest an va determina un număr mare de muguri atacați pentru anul viitor, care poate declanșa un atac puternic în primăvară.

Presiune ridicată în 2020 înseamnă potențial ridicat de infecție în 2021!

 

 

 

Condiții de infecție:

Boala este intâlnită cu precădere pe soiurile sensibile la făinare, unde provoacă pagube semnificative, dacă nu este ţinută sub control. Supravieţuieşte peste iarnă pe plante, în mugurii infectaţi şi în lăstarii atacaţi. Nu are neapărat nevoie de apă pentru sporulare.

Ciuperca se dezvoltă la suprafaţa frunzei. Sunt infectate cu precădere numai frunzele noi şi tinere, care sunt sensibile, în vârstă de 3-6 zile. Boala are o dezvoltare explozivă după inflorit. Făinarea are o perioadă scurtă de incubare (3-5 zile), mai multe generaţii intr-un interval scurt de timp. Temperatura optimă pentru germinarea sporilor 20-22°C şi umiditatea atmosferică >70%. Infecţia pe fructe se face imediat după scuturatul petalelor. Mugurii infectaţi sunt mai sensibili la ingheţ peste iarnă.

Simptome

Făinarea atacă mugurii, frunzele, inflorescenţele, lăstarii şi fructele. Este prezentă de la inceputul dezmuguritului, cand infectează organelle vegetative gata formate. Lăstarii şi frunzele infectate nu mai evoluează normal, se acoperă cu o pâslă albă, cu aspect făinos, iar in cele din urmă frunzele se înroşesc, se usucă şi cad. O parte dintre mugurii florali evoluează pană in faza de răsfirare a inflorescenţei, după care se usucă şi cad. Florile atacate de ciupercă prezintă petale alungite, culoare verzuie; de cele mai multe ori sunt sterile, se usucă şi cad. Frunzele cu făinare sunt mai mici, deformate, se brunifică, gofrează şi sunt casante, iar in cele din urmă cad. Lăstarii atacaţi sunt acoperiţi de o paslă albă, nu cresc normal, lemnul nu se gofrează corespunzător şi în majoritatea cazurilor îngheaţă în timpul iernii.

Atacul pe fructe este foarte rar şi se prezintă sub forma unor crăpături neregulate mai mult sau mai puţin adanci.

 

 

 

Reducerea presiunii bolii în livadă

Măsurile agrotehnice ne ajută doar să reducem presiunea bolii, nu să o combatem. Acestea sunt:

  • Igienizarea plantației, prin tăierea mugurilor infectați primăvara sau vara devreme.
  • Tăieri corecte executate în iarnă pentru un pom deschis.

Tratamentele cu produse fitosanitare trebuie începute devreme, preventiv, sau la începutul declanșării bolii.

Sunt recomandate tratamentele în bloc (2-3 aplicări) cu un produs după care se recomandă schimbarea grupei chimice pentru a preveni astfel fenomenul de rezistență.

Dintre produsele recomandate de Syngenta pentru combaterea făinării la măr enumerăm:

  • Topas, fungicid sistemic, consacrat pentru combaterea făinării la mai multe culturi.
  • Score, fungicid sistemic, ce combate în acelați timp și rapănul. Pentru varietățile de măr sensibile la făinare și în anii cu presiune ridicată de infecție se recomandă utilizarea lui Score în amestec cu Topas în doza întreaga din ambele produse.
  • Thiovit Jet fungicid de contact, recomandat a fi aplicat în prima parte a perioadei de vegetație la măr. Poate fi folosit în amestec cu alte produse contra rapănului, de exemplu Chorus. Deasemenea prezintă risc scăzut de apariție a rezistenței.

 

O protecție corectă a culturii se reflectă întotdeauna în calitatea producției obținute. Pentru mai multe detalii despre tehnologia Syngenta pentru cultura mărului, accesați:

https://www.syngenta.ro/program-tehnologic-mar

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Făinarea la mar- Podosphaera Leucotricha

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii