Horticultorul.ro

feb. 26 2015

Fertilizarea completa a livezilor de mar

Fertilizarea_Marului_Green Fertilizarea livezilor de mar este una dintre operatiunile tehnologice ce au un impact foarte mare in cantitatea recoltelor dar in special in calitatea acestora si in durata de pastrare a fructelor. Bineinteles fertilizarea face parte dintr-un complex tehnologic si nu trebuie privita niciodata ca o metoda individuala de imbunatatirea calitatii sau cantitatii, ci trebuie asociata cu mijloacele de protectia plantelor, irigare, agrotehnica, etc…

Printr-o fertilizare corecta trebuie avut in vedere ca sa se obtina un echilibru intre partile vegetative (tulpini si frunze) si cele generative (flori si fructe). De asemenea trebuie pastrat echilibrul intre partea subterana si cea supraterana. Orice dezechilibru creat va duce la scaderi ale productiei dar, de cele mai multe ori se vor inregistra si deprecieri calitative importante. O fertilizare corecta este asociata in permanenta cu stadiul fenologic al culturii, in acest mod asigurandu-se elementele nutritive necesare in momentul respective, ceea ce Green Has Italia numeste fertilizare fenologica.

 In prezent fermierii utilizeaza in mod frecvent doua metode de fertilizare a livezilor:  fertilizare la sol si fertilizare foliara. Unele ferme mai avansate din punct de vedere tehnologic folosesc si fertilizare prin irigare (fertirigare).  Fiecare dintre cele trei metode de fertilizare isi are importanta ei, astfel este recomandat ca intotdeauna sa se aplice produsele prin metode diferite pentru a se atinge potentialul de productie al culturii.

 Mai jos va vom prezenta un program de nutritie fenologica pentru livezile de mar:

Muguri vizibili

Foliar: CARRIER Zn (1 l/ha) + ALGAREN TWIN (1 l/ha)

Pentru a favoriza inmugurirea si pentru a creste rezistenta la ingheturile tarzii. Pentru optimizarea cresterii vegetative, echilibrarea ei si orientarea catre productie.

Fertilizare la sol: 40-50 kg N s.a.

Buton roz

Foliar: BOROGREEN L (1 l/ha) + ALGAREN TWIN (1 l/ha)

Borul favorizeaza sinteza proteinelor si a zaharurilor, stimuleaza productia hormonala si cresterea tesuturilor meristematice, faciliteaza germinatia polenului, stimuleaza legarea fructelor si cresterea tesuturilor. In amestec cu ALGAREN TWIN creste procentul de legare a fructelor si intensifica procesele naturale de autoaparare a plantei.. Pentru a proteja impotriva ingheturilor tarzii si pentru o legare optima a fructelor.

Inceputul caderii petalelor

Foliar: CALFOMYTH (3 l/ha)

Pentru un inflorit optim ce va conduce la o legare buna a fructelor si pentru imunatatirea calitatii viitoarelor fructe. CALFOMYTH furnizeaza calciu si fosfor in acelasi timp, elemente fundamentale in acest stadiu pentru a garanta un procent maxim de legare a fructelor si a stimula colorarea fructelor. CALFOMYTH creste sinteza produsilor antocianici in fructe, importanti pentru obținerea unei colorari mai bune. In conditii de stress provocat de conditiile de mediu (seceta) permite neutralizarea acidului abscisic, in acest mod prevenind caderea fructelor.

Sfarsitul legarii fructelor

Foliar: CALBORON (3 kg/ha) + DRIN (1 l/ha)

Stimuleaza transpiratia plantelor, regland in acest fel absorbtia apei de catre planta si reducand stresul hidric. Ajuta la prevenirea aparitiiei patarii negre a fructelor (bitter pit) precum si la producerea de fructe mai rezistente la atacul bolilor, cu greutate specifica mai mare si cu o durata de pastrare mai mare. Biostimulantul DRIN, accelereaza procesele de sinteza a proteinelor, enzimelor si hormonilor favorizand cresterea vegetativa rapida.

Fertilizare la sol: 40-50 kg N s.a. (cand fructele au marimea unei alune)

Cresterea fructelor

Foliar: FOLIACON 22 (3 l/ha) + NUTRIGREEN AD (1.5 l/ha) – se repeta dupa 15 zile

KINGLIFE 20-20-20+micro (3 kg/ha) – se repeta dupa 15 zile

NEWCAL (6 l/ha) – se repeta la 7-14 zile

FOLIACON 22 ajuta la cresterea fructelor si previne aparitia patarii negre a fructelor (bitter pit). In plus,  previne caderea frunzelor.  Pentru omogenizarea marimii fructelor si pentru imbunatatirea calitatii si a culorii acestora. Aplicarea NUTRIGREEN AD ofera plantelor aminoacizi care favorizeaza depasirea eventualelor conditii de stress, cauzate de schimbari bruste de temperatura. KINGLIFE 20-20-20+MICRO – Raportul optim dintre macro si microelemente permite o crestere echilibrata. Microelementele chelatate favorizeaza absorbtia produsului si previn posibilele carente. NEWCAL asigura necesarul de calciu care previne aparitia patarii negre a fructelor (bitter pit), in plus imbunatateste calitatea fructelor si durata de pastrare.

Coacerea (30 zile inaintea recoltarii)

CALFOMYTH (3 l/ha)

Pentru a creste intensitatea culorii, in special la varietatile mono sau bicrome; Pentru a imbunatati fermitatea fructelor si durata de pastrare (previne aparitia prabusirii merelor in timpul depozitarii).

Coacerea (20 zile inaintea recoltarii)

Foliar: HASCON M10 AD (3 l/ha)

Aplicarea produsului favorizeaza colorarea fructelor, coacerea omogena si ca urmare, fructe uniforme ca marime, coacere timpurie si creste continutul de zaharuri. Aplicarea produsului asigura in plus si maturarea lemnului.

Dupa recoltare

Foliar: NUTROLEN (8 l/ha) + OLIGOGREEN (1 kg/ha)

Pentru a creste rezerva de elemente nutritive care vor fi disponibile la repornirea in vegetatie din primavera, favorizand lastarirea. Previne aparitia carentelor de microelemente.

Fertilizare la sol: N s.a. 40-50 kg/ha; P2O5 100-120 kg s.a. /ha ; K2O 80-100 kg s.a. /ha;.

Producatorii de mere trebuie sa fie foarte atenti la aplicarea produselor care duc la imbunatatirea calitatii fructelor dar si la imbunatatirea duratei de pastrare a lor. Pentru aceasta trebuie sa puna un accent deosebit pe aplicarea produselor pe baza de calciu pe intreaga perioada de vegetatie. De aceea programul de nutritie faziala cuprinde mai multe produse pe baza de calciu, care se aplica in functie de fenofaza (Calfomyth, Calboron, Newcal, Foliacon 22).  Programul de fertilizare al livezilor de mar trebuie adaptat si in functie de conditiile existente in camp. Astfel daca intervin perioade de stress pentru plante recomandam aplicarea biostimulatorului DRIN. Fermierii trebuie sa tina cont de faptul ca livezile sunt perene si ca urmare trebuie ca prin fertilizare sa acopere necesarul ttat pentru productia din anul curent cat si pentru productiile din anii viitori – acest lucru cu referire in special la produsele care ajuta la maturarea lemnului.

Green_Contact

golden testare 001

DSC_0184

DSC_0195

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru Fertilizarea completa a livezilor de mar

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii