Horticultorul.ro

mart. 07 2016

Fertilizarea rasadurilor la culturile horticole profesionale

Fertilizarea Rasadurilor_150Folosirea unor rasaduri de calitate superioara reprezinta punctul de plecare pentru realizarea unor culturi care sa ne asigure obtinerea productii ridicate si o calitate superioara a recoltei, pentru a ne putea diferentia pe piata de ceilalti producatori. Prin rasad de calitate intelegem atat folosirea unor seminte cu un potential genetic de productie ridicat cat si tehnologia prin care aceste rasaduri sunt obtinute.

Pe langa asigurarea conditiilor de temperatura, umiditate si lumina optime, protectia eficienta impotriva bolilor si daunatorilor, folosirea unui substrat de calitate (care sa asigure permanent umiditatea necesara, un anumit nivel de fertilizare) producatorii de legume trebuie sa aiba in vedere si aprovizionarea suficienta si la timpul potrivit cu substante nutritive a plantelor. Deoarece turba care este folosita ca substrat profesional contine o cantitate redusa de ingrasaminte, nu trebuie neglijata sub nici o forma fertilizarea rasadurilor pana ce sunt transplantate.

Unul dintre elementele minerale cele mai importante in prima parte a dezvoltarii tuturor plantelor il  reprezinta fosforul. Pe langa functiile sale multiple, in planta, fosforul stimuleaza dezvoltarea sistemului radicular. Carenta de fosfor se manifesta prin reducerea cresterii, ramificare redusa, sistem radicular slab dezvoltat. Plantele afectate de carenta in fosfor prezinta o pigmentare (antocian) rosie violacee a frunzelor si tulpinilor. Insuficienta fosfatului in cloroplaste reduce procesul de fotosinteza.

Pentru o fertilizare corespunzatoare a rasadurilor recomandam aplicarea prin udare a produsului cu un continut ridicat de fosfor solubil in apa, KINGLIFE 12-48-8 + microelemente chelatate in concentratie de 300-500 g/100 l apa. Acest produs contine 48% fosfor solubil in apa, si este rapid absorbit de catre plante.  Ca un indicator al garantiei calitatii produsului, solubilitatea lui in apa este de 435 g/l.

De asemenea se pot folosi prin udare produsele din gama GREENPLANT in concentratie de 300-500 g/100l apa si anume: GREENPLANT 10-50-10 + microelemente chelatate, GREENPLANT 12-36-12+2Mg+microelemente chelatate, sau GREENPLANT 15-30-15+2Mg+microelemente chelatate. Produsele din aceasta gama se adreseaza producatorilor cu suprafete mai mari fiind ambalate doar la saci 25 kg.

Ambele produse, KINGLIFE si GREENPLANT se vor folosi la udarea rasadurilor in amestec cu ALGAREN TWIN. Algaren, datorita actiunii sale nutritive si a raportului particular dintre auxine si citokinine, stimuleaza plantele sa produca citokinine endogene care induc radacinarea. Algaren se va aplica prin udare in concentratie de 100-150 ml/100 litri apa.

Un lucru care trebuie stiut este faptul ca fosforul nu mai este disponibil plantelor la temperaturi scazute, manifestandu-se carenta. Aceasta lipsa a fosforului apare de multe ori dupa transplantare, tocmai intr-un moment in care tinerele plantute au foarte mare nevoie de el. Nu trebuie asteptata aparitia vizibila a simptomelor de carenta, deoarece in acest moment plantele deja sufera de absenta unui element nutritiv. In general, trebuie actionat si pe baza experientelor anterioare.

Pentru a preveni situatia in care tinerele rasaduri nu pot absorbi fosforul datorita temperaturii scazute, recomandam aplicarea produsului MAGIC P STAR. MAGIC P STAR este un fertilizant mineral cu formulare lichida care asigura o disponibilitate maxima a elementelor nutritive pe durata celor mai sensibile faze de dezvoltare. Formularea sa speciala cu fosfor, magneziu, fier, si zinc asigura un efect ”starter” chiar și la temperaturi sau luminozitate scazute, datorită efectelor sale pozitive asupra dezvoltării radacinilor. MAGIC P STAR se poate aplica atât foliar (150 ml/100 l apa) cât și prin fertigare după transplantarea plantelor sau în timpul înfloritului.

Un alt fenomen negativ de care ne putem lovi in producerea unor rasaduri sanatoase il reprezinta alungirea rasadurilor. Principalii factori care pot determina aparitia acestui fenome sunt lumina insuficienta, temperaturile prea ridicate sau lipsa corelatiei dintre lumina si temperatura, umiditatea in exces. In anumite situatii poate fi si excesul de azot. Prevenirea aparitiei acestui fenomen se poate face prin dirijarea corecta a factorilor de vegetatie (lumina, caldura, apa, fertilizare) si ca masura suplimentara de ajutor, poate fi aplicat produsul ALGAREN TWIN. Acest produs prin aplicare foliara sau prin udare ajuta la o inradacinare mai puternica a rasadurilor si reduce distanta dintre internoduri. Prin reducerea distantei dintre internoduri se mentin plantele mai scurte, mai robuste cu un aspect mai compact.

Green Has_2016

Fertilizarea Rasadurilor Fertilizarea Rasadurilor-2

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru Fertilizarea rasadurilor la culturile horticole profesionale

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii