Horticultorul.ro

iun. 15 2020

FLiPPER (insectoacaricid biologic)

În anii 2019 și 2020 compania Bayer a omologat în România mai multe produse cu impact redus asupra utilizatorului, consumatorului, mediului, etc. Aceste produse sunt denumite biologice și au o serie de avantaje față de produsele convenționale existente (nu lasă reziduuri în plantă, nu limitează intrarea fermierului în cultură după ce a fost aplicat tratamentul, nu afectează entomofauna utilă sau nedăunătoare, etc.), dar prezintă și limitări ce nu permit, deocamdată, aplicarea unei tehnologii 100% bio. Rezultate sustenabile sunt obținute în cazul aplicării unei tehnologii integrate, care să includă toate măsurile ce compun tehnologia de protecție: avertizare (capcane cu feromoni sau atractant de hrănire), prevenție (tratamente cu produse convenționale aplicate la sol înainea înființării culturii de legume sau aplicate în perioada de repaus vegetativ la pomi și vie, dar și la început de vegetație – până la formarea fructelor, oferind astfel timp plantei pentru degradarea substanțelor active) și control (prezența atacului pe plante reprezintă nevoia imediată de control a patogenului, aici fiind nevoie de o bună documentare care să ne edifice asupra celei mai potrivite soluții pe care o putem alege).

FLiPPER 479,8 EW este un produs biologic formulat ca emulsie (ulei în apă) și destinat controlului insectelor dăunătoare ce înțeapă și sug sucul celular al plantelor (afide, păduchi de frunze, păianjeni, tripși, musculițe, etc). Substanța activă a produsului rezultă în urma procesului de distilare prin care se obține uleiul extra virgin de măsline. FLiPPER este un bioinsecticid cu spectru larg ce poate fi folosit în orice stadiu al culturii din perioada de vegetație. Produsul nu doar protejează planta împotriva dăunătorilor, acesta limitează și răspândirea pe fructe a numitei „rouă de miere” ce rezultă în urma hrănirii dăunătorilor cu seva plantelor de cultură și care, ulterior, generează formarea fumaginei (colonizarea secrețiilor dulci de către ciupercile din genul Capnodium).

 

Cel mai important avantanj al produsului FLiPPER este faptul că nu lasă reziduuri în plante. Și alte produse biologice au această calitate ce le oferă un statut privilegiat în schemele integrate de tratamente (Serenade ASO, Sonata, Decis Trap), dar este foarte important să avem și o eficacitate satisfăcătoare care să justifice costul produsului și mai ales să protejeze cultura. Acțiunea produsului este una fizică și are la bază concentrația rezultată din amestecul cu apa. Se recomandă o concentrație de maxim 1,6%(1,6 litri produs în 100 litri apă) și se pot aplica maxim 5 tratamente/ sezon. Este esențial ca produsul să intre în contact direct cu dăunătorii pentru a avea efectul scontat. În cazul în care dăunătorii sunt în procesul de migrare/invazie, este recomandat ca tratmentul să se repete pentru a controla și dăunătorii ce au migrat pe plante după primul tratament.

 

Pentru maximizarea efectului asupra dăunătorilor se recomandă folosirea de utilaje de stropit curate și duze de calitate. Fiind un produs ce necesită contact direct cu dăunătorul este bine să ne asigurăm că vom acoperi în întregime planta prin sprayere uniformă. Soluția preparată trebuie aplicată în întregime cât mai curând posibil. Depozitarea soluției  și folosirea într-o altă zi decât cea în care a fost pregătită, va reduce mult din eficacitate. Au fost înregistrate cazuri de incompatibilitate la amestecul cu produse pe bază de mancozeb și produse biologice pe bazp de Bacillus Thuringiensis.

 

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru FLiPPER (insectoacaricid biologic)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii