Horticultorul.ro

aug. 10 2015

Lancelot™ Super  (30% aminopiralid +15 % florasulam)

Lancelot Super_2Lancelot™ Super este un erbicid postemergent, selectiv pentru cereale păioase şi porumb, acţionând asupra buruienilor dicotiledonate anuale şi perene.

Mod de acţiune

Este un erbicid sistemic, cu pătrundere în principal prin sistemul foliar şi secundar prin rădăcini. Lancelot™ Super prezintă un mod dublu de acţiune asupra buruienilor: florasulam-ul inhibă acetolactat sintaza (ALS), în timp ce aminopiralidul acţionează ca o auxină sintetică. Ambele componente se distribuie sistemic în plantă şi dereglează metabolismul plantei, afectând procesul de creştere şi conducând în final la moartea buruienilor.

Spectrul de buruieni combătute

Buruieni sensibile: Amaranthus retroflexus, Anthemis arvensis, Beta vulgaris, Brassica oleracea, Capsella bursa-pastoris, Cardaria draba, Centaurea spp, Crysanthemum coronarium, Cirsium arvense, Consolida spp, Galinsoga parviflora, Galium aparine, Matricaria chamomilla, Myagrum perfoliatum, Papaver rhoeas, Polygonum convolvulus, Raphanus raphanistrum, Sinapis arvensis, Sonchus spp, Stellaria media, Vicia sativa, Xanthium strumarium.

Buruieni mediu sensibile: Chenopodium album (stadiul de 2-4 frunze), Chrysanthemum segetum, Fumaria spp, Galeopsis tetrahit, Malva spp, Picris echioides, Polygonum aviculare, Bifora spp.

Lancelot™ Super asigură o combatere eficientă a buruienilor în creştere, iar adăugarea unui adjuvant ne-ionic poate îmbunătăţi combaterea în cazul infestărilor cu Chenopodium spp, Sonchus arvensis, Centaurea spp, Fumaria spp, Malva spp, mai ales în condiţii de secetă.

Lancelot™ Super este omologat ca erbicid postemergent pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale şi perene la grâu, orzoaică de primăvară şi porumb. Dozele omologate sunt de 33 g/ha. În cazul unei infestări puternice cu buruieni dicotiledonate perene este necesară adăugarea unui adjuvant ne-ionic, la doza omologată în România.

Lancelot Super_Tabel

Mod de întrebuinţare

Lancelot™ Super poate fi aplicat primăvara, de la înfrăţire până la formarea a două internodii. Temperatura optimă de aplicare este între 8-25°C, dar tratamentele pot fi făcute începând de la 5°C, situaţie în care apariţia simptomelor erbicidului este încetinită, dar efectul final de combatere nu este afectat.

Lancelot™ Super nu ar trebui aplicat în condiţii de mediu sau agronomice nefavorabile dezvoltării şi creşterii plantelor (ex: vreme rece, secetă, fertilitate scăzută a solului, precipitaţii abundente în perioada tratamentului).

Pentru a obţine cele mai bune rezultate, se recomandă să se erbicideze atunci când buruienile dicotiledonate au 2-6 frunze, iar în cazul infestărilor cu Cirsium arvense, maxim 10-15 cm înălţime. Volumul de apă recomandat este de 100-400 l/ha. Este necesar să se asigure o acoperire uniformă a buruienilor cu soluţia de tratat.

ATENŢIE! Se va evita contactul erbicidului cu culturile dicotiiedonate din vecinătate.

Compatibilitate

Lancelot™ Super este compatibil cu majoritatea fungicidelor şi insecticidelor şi de asemenea cu fertilizanţi foliari. Pentru o mai mare siguranţă se va consulta lista de combatibilitate şi se va face un test practic. De asemenea poate fi amestecat cu erbicide pe bază de isoproturon, clorotoluron, clodinafop, fenoxaprop, dar poate reduce eficacitatea produselor pe bază de iodosulfuron.

Rotaţia culturilor

Timpul de pauză până la înfiinţarea următoarei culturii depinde în principal de tipul de cultură, condiţiile de mediu dar şi de practicile agricole. Pentru a favoriza descompunerea reziduurilor conţinute în paie, se recomandă tocarea şi încorporarea acestora cât mai repede posibil. Descompunerea aminopiralidului este mai rapidă în condiţiile unui sol cald şi cu umiditate şi poate fi accelerată prin irigare suplimentară.

Culturile care pot fi înfiinţate după aplicarea Lancelot™ Super:

  • după 1 lună (în caz de cultură calamitată): cereale, porumb, sorg – solul trebuie arat înainte de semănat;
  • toamna: cereale de toamnă, rapiţă de toamnă, păşune;
  • primăvara următoare: cereale de primăvară, rapiţă de primăvară, floarea soarelui (la 11 luni de la aplicarea erbiciduluiLancelot™ Super),ceapă, cartof, sfeclă de zahăr, lucernă, morcov, cicoare, in;
  • după 14 luni: linte, năut, soia, fasole, mazăre.

Pentru alte culturi, se recomandă să consultaţi Reprezentanţa Dow AgroSciences din România.

Indicaţii privind folosirea paielor şi a gunoiului de grajd

Încorporaţi prin arătură paiele provenite de la culturile tratate cu Lancelot™ Super. Nu comercializaţi aceste paie, exceptând cazul în care sunt folosite în scop industrial sau ca materie primă pentru producerea de energie termică. Reziduurile de plante, inclusiv paiele din zonele tratate sau gunoi de grajd de la animale care au consumat paie din zonele tratate, nu pot fi folosite pentru compost sau mulci în cazul culturilor plantelor sensibile în acelaşi sezon. De asemenea, nu pot fi folosite în seră sau la producerea răsadurilor. Paiele tratate cu aminopiralid sau gunoi de grajd de la animale care au consumat paie provenite din zonele tratate, nu trebuie să fie utilizate pentru patul de cultură, compost sau mulci in producerea ciupercilor.

Gunoiul de grajd provenit din paie tratate cu Lancelot™ Super:

  • Poate fi încorporat chiar înainte de semănat la culturile de cereale, porumb, păşuni şi rapiţă.
  • Trebuie să fie încorporat cu cel puţin şase (6) luni înainte de semănat în cazul culturilor de sfeclă de zahăr, cartofi, legume, floarea-soarelui, tomate, castraveţi, salată verde, morcovi şi orice fel de plantaţii (livadă, viţă-de-vie, etc.). Această perioadă de aşteptare include doar lunile active, când temperatura solului este de peste +5°C şi activitatea microbiană este prezentă.

Atenţie! Lancelot™ Super nu permite semănatul leguminoaselor pentru furaj în cultură de cereale (borceag).

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Lancelot™ Super  (30% aminopiralid +15 % florasulam)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii