Horticultorul.ro

mai 22 2020

Lieto / Zetanil – cu un pas inaintea manei la cultura cartofului, tomatelor și a viței de vie

Plantele de cultură sunt atacate de un număr mare de boli, dar dintre acestea, mana, chiar și după un secol și jumătate de la apariția ei în Europa, rămâne cea mai devastatoare.

În anii prielnici dezvoltării ei (umiditatea aerului ridicată, peste 90%, și temperatura 18-22°C) pagubele pot ajunge până la pierderea totală a producției.

 

Boala atacă toate părțile verzi ale plantei, cele mai importante pierderi înregistrându-se prin distrugerea foliajului și prin infectarea tuberculilor – la cartof, a frunzelor, tulpinilor și fructelor – la tomate și a frunzelor, lăstarilor tineri, ciorchinilor, inflorescențelor, florilor și boabelor-la struguri.

 

În ultimul timp, tot mai multe date susțin că, la cultura cartofului, ciuperca ce produce mana (Phytophtora infestans) a devenit mai agresivă. Are loc o scurtare a ciclului biologic, de la 4-6 zile la doar 3-4 zile, producând mai mulți spori decât înainte, ceea ce mărește șansa ca frecvența plantelor infectate să crească. De asemenea virulența sporilor este mai mare.

Toate acestea au determinat creșterea numărului de tratamente contra manei, care în anumite situații pot ajunge până la 20 și la o cantitate mai mare de substanță activă/ha. De asemenea a dus la intensificarea eforturilor în găsirea și omologarea de noi substanțe active pentru controlul acestui patogen.

 

Summit Agro România s-a alăturat acestui efort, introducând pe piață un produs nou pentru combaterea manei: Lieto/Zetanil – un fungicid cu acțiune preventivă și curativă, condiționat sub formă de granule dispersabile în apă (WG).

 

Lieto/Zetanil are în componența sa două substanțe active, cu două mecanisme de acțiune diferite și anume:

  • Cimoxanil 330 g/kg – substanță activă cu un mecanism de acțiune multisite, sistemic-locală, ce este foarte rapid absorbită de aparatul foliar și distribuită omogen în toată planta.
  • Activitatea preventivă este dată de capacitatea cimoxanilului de a distruge sporii de mană, înainte de instalarea infecției.
  • Activitatea curativă este dată de capacitatea substanței active de a bloca dezvoltarea miceliului în primele 2-3 zile de la instalare.

Cantitatea de cimoxanil aplicată este redusă (120-150 g/ha), având un impact minim pentru mediul înconjurător și probabilitate mică de apariție a formelor de rezistență.

  • Zoxamid 330 g/kg – substanță activă de contact, cu acțiune preventivă, caracterizată prin capacitatea de distrugere a sporilor de mană înainte ca boala să se instaleze în plantă. Are un mecanism de acțiune multisite:
  • inhibă formarea zoosporilor în sporange
  • stopează alungirea tubului germinativ în primele cicluri de diviziune în nucleu, prevenind pătrunderea fungilor în celulele plantei.

Pătrunde foarte rapid în plantă (1-2 ore de la aplicare); are ca efect secundar combaterea Botrytis spp. și Alternaria spp., dar și un profil eco-toxicologic foarte bun.

Este rezistent la spălare (ploi și apă de irigații), sigur pentru mediu și utilizator.

Este un produs dezvoltat și omologat pentru combaterea ciupercii care produce mana la culturile de:

  • cartof (Phytophthora infestans)
  • tomate (Phytophthora infestans)
  • viță de vie (Plasmopara viticola).

 

La cultura cartofului poate fi aplicat pe toată perioada de vegetație, în funcție de condițiile climatice și presiunea de infecție, începând cu fenofaza de 3-4 frunze.

Doza omologată este de 0,45 kg/ha, având un efect secundar și asupra alternariozei cartofului (Alternaria solani).

Se pot efectua două tratamente cu acest produs, în alternanță cu alte fungicide de contact sau sistemice, păstrând un interval de 7-10 zile între tratamente.

 

 

La cultura de tomate poate fi aplicat începând cu fenofaza de 3-4 frunze adevărate până la coacerea fructelor. Recomandarea Summit Agro este de aplicare a tratamentul cu Lieto/Zetanil  începând cu fenofaza de formare a bobocilor florali, până la coacerea completă a fructelor.

Doza recomandată este de 0,40 kg/ha.

Ca și în cazul culturii de cartof, recomandăm maximum 2 tratamente per perioadă de vegetație, cu un interval de 7-10 zile între tratamente.

 

 

La cultura de viță de vie, poate fi utilizat începând cu fenofaza de 3-4 frunze adevărate, până la coacerea strugurilor.

Summit Agro recomandă folosirea începând cu fenofaza de scuturare completă a florilor, până la intrarea în pârgă a boabelor.

Lieto/Zetanil are efect și în combaterea excoriozei (Phomopsis viticola) și a putregaiului negru (Guignardia bidwellii) și are efect secundar și în combaterea putregaiului cenușiu (Sclerotinia fuckeliana) al viței de vie.

Doza omologată este de 0,40 kg/ha.

Se recomandă maximum două tratamente per perioadă de vegetație, păstrând un interval de 7-10 zile între tratamente.

 

Dr. Ing. Endre SIGMOND

Summit Agro România

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru Lieto / Zetanil – cu un pas inaintea manei la cultura cartofului, tomatelor și a viței de vie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii