Horticultorul.ro

mai 15 2019

Nematodul galicol al rădăcinilor

Nematozii sunt unii dintre cei mai devastatori daunatori din agricultura. An de an cauzeaza pierderi de pana la $100 miliarde la nivel mondial.

În seră, nematodul galicol al rădăcinilor se întâlneşte pe tot parcursul anului şi poate avea 4-8 generaţii pe an. O femelă poate depune între 300-1.000 de ouă, dar în condiţii optime poate ajunge şi la 2.000 de ouă. După eclozare, larvele de vârsta a II-a migrează printer particulele de sol, atât pe orizontală, cât şi pe verticală, parcurgând distanţe apreciabile, în căutarea rădăcinuţelor plantei. La contactul cu rădăcinuţele plantei, larvele pătrund în interiorul ţesuturilor până în zona vârfurilor de creştere. După un timp de hrănire, larvele se orientează spre zona vaselor conducătoare, unde devin imobile.

Celulele din zona în care se localizează larvele se multiplică şi se hipertrofiază, rezultând celule gigantice, ce au un rol important în hrănirea, creşterea şi dezvoltarea larvelor.

După o perioadă de hrănire de 2-3 săptămâni, larvele trec prin patru năpârliri rapide de numai câteva zile, transformându-se astfel în adulţi. Dezvoltarea acestui nematod are loc în condiţii de temperaturi ridicate, din care cauză, în condiţiile climatului din ţara noastră nu se poate dezvolta în câmp deschis, ci doar în spaţii protejate, unde ciclul evolutiv al unei generaţii poate varia între 25-90 de zile, în funcţie de temperatură şi umiditatea solului.

Mod de dăunare

Infestarea plantelor se face imediat după plantarea răsadurilor, iar apariţia galelor pe rădăcini poate fi observată după 3-4 săptămâni.

Primele simptome se observă prin ofilirea frunzelor şi stagnarea din creştere, urmată de uscarea plantei de la vârf spre bază. În cele mai multe cazuri atacul nematozilor favorizează infecţiile cu Fusarium spp. şi Verticillium spp., care grăbesc moartea plantelor.

Pentru combaterea eficientă a nematozilor, Syngenta recomandă includerea lui TERVIGO™ în programele tehnologice (vezi detalii mai jos).

TERVIGO™, proiectat pentru performanță

TERVIGO™ este noul produs Syngenta, cu acţiune specifică, de contact și eficacitate ridicată în combaterea mai multor specii de nematozi din diferite culturi legumicole. TERVIGO™  se fixează și acționează în jurul rădăcinilor care pot fi afectate de nematozi și previne apariția daunelor provocate de aceștia. Culturile tratate cu TERVIGO™  pot fi recoltate chiar și în ziua aplicării produsului, el avand timp de pauză până la recoltare de 0 zile), iar profilul rezidual este întotdeauna în conformitate cu cerințele lanțului agroalimentar. TERVIGO™ reprezintă răspunsul Syngenta la solicitările marilor comercianți din industria agroalimentară.

Formularea exclusiva a lui TERVIGO™ include pe lângă substanța active, abamectin, chelatul de fier, care ajută la păstrarea substanței active în sol, permițându-i să-și exercite acțiunea puternică împotriva nematozilor.

TERVIGO™ este eficace impotriva principalilor nematozi galicoli si are omologare la diverse culturi legumicole in spatii protejate: Ardei, Vinete, Tomate, Castraveți, Dovlecei, Fasole Pepene galben, Pepene verde, Dovleac.

Recomandări de utilizare pentru TERVIGO™

  • TERVIGO se aplică prin irigare prin picurare (fertirigare) la culturile de legume din sere şi solarii.
  • TERVIGO poate fi folosit pe parcursul întregului ciclu de cultură la doza omologată de 5l/ha.
  • Nu prezintă remanență în fruct, de aceea tratamentele se pot efectua chiar și în perioada de recoltare.
  • TERVIGO se aplică preventiv, imediat după plantare (în maxim 5 zile de la plantare), cu repetarea tratamentului la 10-14 zile, în funcție de presiunea de infestare, dar fără a depăși numărul maxim de tratamente pentru fiecare cultură.
  • Numărul maxim de tratamente pe fiecare ciclu de cultură este 6 la cultura de tomate, iar la vinete, ardei, castraveți, dovlecei, fasole, pepene galben, pepene verde și fasole este de maxim 4 tratamente.
  • În cazul în care utilizăm alte produse împotriva nematozilor înainte de transplantare de ex. NEMATHORIN™ – prima aplicare este recomandată a se efectua la 30 zile de la transplantare – (ajungând la 4 aplicări consecutive cu Tervigo la 14 zile).

Echipa Syngenta recomandă includerea lui TERVIGO™ in programele tehnologice astfel:

Program Tomate:

Program ardei:

Program castraveti:

Program vinete:

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Nematodul galicol al rădăcinilor

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii