iun. 24 2020

NOFLY® WP  Soluție excelentă pentru combaterea musculiței albe de seră & produs BIO omologat pentru culturile de tomate, ardei, pepeni și dovlecei, în spații protejate

SEIPRO este gama Summit Agro România de produse Bio pentru nutriția și protecția plantelor, lansată în 2018, ce cuprinde 6 produse: Kaishi, Kinactiv Fruit, Kinactiv Root, NoFly WP, Shigeki și BrasiPro.

NOFLY® WP este soluția care ajută fermierii la atingerea standardelor solicitate de marile lanțuri comerciale în ceea ce privește nivelul de reziduuri în fructe și legume și totodată asigură protecția culturii împotriva tuturor stadiilor de dezvoltare a musculiței albe de seră.

 

Musculița albă de seră (Trialeurodes vaporariorum) provoacă pagube însemnate: indirect, prin excrementele lăsate pe suprafața frunzei, favorizează instalarea și dezvoltarea unor ciuperci din genul Alternara, Penicilium sau Fusarium, și direct, fiind vector transportor de viruși, infectează plantele cu viroze.

 

 

Ce este NOFLY® WP?

 

NOFLY® WP este un bioinsecticid condiționat sub formă de pulbere umectabilă (WP), care conține spori ai ciupercii entomopatogene Isaria fumosorosea tulpina FE 9901.

Este un produs dedicat combaterii musculiței albe de seră, ce provoacă un proces natural de infectare și combatere a acesteia, cu eficacitate bună și asupra tripșilor, afidelor și puricilor meliferi, din sere și solarii.

 

Cum acționează NOFLY® WP?

 

Sporii ciupercii acționează prin contact, ducând la combaterea musculiței albe în toate stadiile de dezvoltare (adulți, larve și ouă), cauzând moartea dăunătorului în 3 până la 5 zile.

 

Procesul de combatere parcurge următoarele etape:

1. ATAŞARE ⇒ La contactul cu insecta, sporii se atașează de cuticula acesteia prin interacțiunea hidrofilă dintre peretele sporilor și stratul lipidic al epicuticulei.

 

2. GERMINARE ⇒ Sporii germinează pe corpul insectei. Tubul germinativ al hifelor penetrează matricea de ceară, chitină și proteină a cuticulei, ducând la incapacitatea insectei de a se hrăni sau de a se reproduce, după 10 ore de la aplicare.

 

3. CREŞTERE à Sporii pătrund prin cuticula insectei și se multiplică în corpul acesteia prin hifele formate, eliberând enzime care provoacă paralizia musculară, la 24 de ore de la contactul insectei cu sporii, ducând, în final, la moartea insectei în 72 ore de la contact.

 

4. SPORULARE à Sporularea are loc în decursul a 72 de ore de la contact. În condiții de umiditate relativ ridicată (+50%), ciuperca poate să se dezvolte și pe corpul insectei, producând noi spori care pot infecta și alți indivizi de musculiță albă de seră.

 

Aplicarea produsului

 

NOFLY® WP este un BIOinsecticid de contact, cu aplicare foliară.

Primul tratament se aplică atunci când se observă primele simptome de atac.

Se recomandă 4 aplicări, la un interval de 5-7 zile de pauză între acestea. Poate fi aplicat în orice stadiu fiziologic al plantei, chiar și în perioada de recoltare.

În cazul unor infestări repetate, se recomandă utilizarea în amestec sau alternativ cu un produs chimic pentru protecția plantelor, compatibil, pentru a crește gradul de protecție a culturilor. Are o compatibilitate ridicată cu produsele pentru protecția plantelor.

Doza recomandată este de 200-250 grame/100 L apă, în funcție de gradul de atac și înălțimea plantelor de cultură.

Doza utilizată, frecvența tratamentelor, gradul de acoperire a suprafeței foliare și momentul de aplicare sunt factori esențiali pentru un management optim în combaterea dăunătorilor.

 

 

Avantajele folosirii produsului NOFLY® WP

 

  • Produs 100% biologic cu eficacitate similară cu cea a insecticidelor convenționale, de sinteză chimică.
  • Combate toate stadiile de dezvoltare ale musculiței albe de seră.
  • Poate fi aplicat în orice stadiu de dezvoltare a plantei, chiar și în perioada de coacere.
  • Nu necesită timp de pauză înainte de recoltare, neexistând risc de reziduuri în producția recoltată.
  • Este compatibil cu foarte multe produse pentru protecția plantelor convenționale (chimice), ceea ce îl recomandă a fi utilizat cu succes în programe de combatere integrată.
  • Prietenos cu fauna auxiliară și prădătorii naturali.
  • Are un mod complex de acțiune prin care este evitată crearea de rezistență.
  • Manipulare și utilizare ușoară
  • Operatorii pot reveni în cultură la foarte scurt timp (3 ore) după aplicare.

 

Bioinsecticidul NOFLY® WP este un nou instrument ideal pentru Managementul Integrat de combatere a dăunătorilor, sigur pentru entomofauna utilă (atât albine, bondari cât și prădători naturali), recomandat a fi utilizat în tehnologia de combatere a dăunătorilor din culturile horticole, în agricultura organică și cea clasică. Pentru a avea culturi și producții sănătoase, ușor de comercializat în marile lanțuri de magazine, fără reziduuri, este recomandat să se utilizeze produsul NOFLY® WP și pentru ultimele tratamente înainte de recoltare.

 

Ing. Mărgărint NIŢĂ-DRAGOMIR

Summit Agro România

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru NOFLY® WP  Soluție excelentă pentru combaterea musculiței albe de seră & produs BIO omologat pentru culturile de tomate, ardei, pepeni și dovlecei, în spații protejate

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii