Horticultorul.ro

oct. 30 2018

Noul etalon in pomicultura pentru tratamentele de iarna

Este timpul tratamentelor de iarna in pomicultura. Cu cat acarienii sunt controlati eficient si din timp in aceasta perioada, cu atat presiunea daunatorilor va fi mai mica in vegetatie, iar costurile mai mici.

 

O veste buna este faptul ca tratamentul de toamna-primavara cu Mospilan OIL (pachetul comercial dintre MOSPILAN 20 SG + Toil) este permis in continuare, iar substanta activa din Mospilan 20 SG – acetamipridul, a primit drept de utilizare la nivel de UE pana in 2033.

Doza de Mospilan 20 SG la mar si la prun este de 0,450 kg per hectar, iar Toil se aplica in concentratie de 0,5% din volumul solutiei de stropit. Daca se utilizeaza la tratamente cu volum redus de solutie, doza de Toil trebuie sa fie  de 0,75- 1,5 l/ha. Daca se utilizeaza volum mare de apa se va utiliza doza maxima de 5 litri/hectar.

 

Mospilan OIL este combinatie dintre o substanta activa neonicotinoida cu actiune sistemica (acetamiprid) si un ulei de rapita metilat, cu capacitate ridicata dispersie si penetrare. Aceasta reteta asigura efect pe termen lung, este selectiva pentru fauna utilă şi pote fi aplicata imediat ce temperatura mediului exterior este mai mare de 4oC.

 

Caracteristicile MOSPILAN 20 SG + Toil:

  • Acţiune complexă asupra dăunătorilor

Efectul asupra daunatorilor este de otravire prin ingestie sau penetrare in corpul insectei; de acoperire uniforma a oualor si larvelor si distrugerea acestora prin otravire sau asfixiere; de imobilizare a formelor larvare. Intrucat scutul protector al larvelor păduchelui din San Jose este din ceara, insecticidele simple nu il pot penetra si nu au capacitatea de a omora insecta.

  • Protectie de lungă durată

Prin distrugerea formelor hibernante se inlatura atacul si daunele produse pomului la inceputul vegetatiei. Astfel se creaza economii in programul de tratamente cu insecticide, prin eliminarea a altor tratamente ulterioare, ce ar trebui facute, daca nu s-ar combate insectele hibernante prin tratamentul cu MOSPILAN 20 SG + Toil.

  • Selectivitate inalta asupra faunei utile

Reteta MOSPILAN 20 SG + Toil este prietenoasa cu mediul. Prin tratamentele conventionale, odata cu daunatorii, sunt afectate cateodata si insectele folositoare. Crearea inca de la inceputul perioadei de vegetatie, a unui dezechlibru in ecosistem prin inlaturarea pradatorilor si parazitilor naturali, poate avea ca rezultat inmultirea rapida a insectelor nedorite si implicit indesirea tratamentelor de combatere a lor.

  • Nefitotoxic pentru pomi

Se stie ca uleiul mineral este foarte asfixiant si nu se poate folosi dupa pornirea pomilor in vegetatie. Cu Mospilan OIL perioada de efectuare a tratamentelor este mult mai mare.

 

Recomandari de utilizare:

  • Tratamentul cu MOSPILAN + TOIL se aplică la sfarşitul repausului vegetativ – începutul dezmuguritului, corespunzator fazelor fenologice de “urechiuşe de şoarece” la măr şi de “buton verde” la prun. Temperatura aerului trebuie să fie mai mare de + 4 grade Celsius. Cantitatea de soluţie folosită la hectar va fi între 1000 – 1500 l, în funcţie de talia pomilor.
  • Doza de utilizare este de 0,450 kg/ha Mospilan 20 SG + 5 L Toil. Pentru gradini, unde tratamentul se face cu pompe mici de spate, intr-o cantitate de 10 litri apa se vor adauga 4,5g Mospilan si 50 ml Toil.
  • Amestecul se poate face direct in rezervorul pompei de stropit. Se pune pana la jumatate apa, se adauda cantitatea de Toil, apoi se adauga MOSPILAN 20 SG si completeaza rezervorul cu apa pana la umplere
  • Se va urmări o acoperire cât mai uniformă a ramurilor şi tulpinii, fără a produce şiroiri.

Pentru mai multe detalii va rugam sa vizitati:

http://www.sumi-agro.ro/index.php?pg=10&prodID=78

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Noul etalon in pomicultura pentru tratamentele de iarna

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii