Horticultorul.ro

aug. 10 2015

Pallas™ 75 WG (7,5 % piroxsulam + 7,5 % cloquintocet-mexil safener)

Pallas 75 WGPallas™ 75 WG este un erbicid sistemic, cu aplicare postemergenta, destinat combaterii buruienilor graminee şi a celor cu frunza lată din culturile de grâu.

Mod de acţiune

Pallas™ 75 WG inhibă acetolactat sintaza (ALS), se translocă sistemic prin plantă, inhibând sinteza aminoacizilor principali ai plantei, ulterior inhibând diviziunea celulară ceea ce duce la moartea speciilor sensibile.

  • Pallas™ 75 WG  se asimilează foliar, dar prezintă şi un control rezidual de scurtă durată în sol, pentru buruienile nou apărute, în funcţie de specie şi condiţiile de mediu.

Creşterea buruienilor este stopată imediat după aplicare. Primele simptome vizibile (decolorarea şi răsucirea frunzelor) se observă la 3-4 zile după erbicidare. Combaterea completă se realizează în 2-3 săptămâni după aplicare, depinzând de tipul de buruieni şi condiţiile climatice.

  • Eficacitatea erbiciduluiPallas™ 75 WG  este îmbunătăţită prin adăugarea de adjuvant recomandat şi creşte efectul de control al buruienilor sensibile în toate condiţiile de mediu. Se va îmbunătăţi, de asemenea, eficacitatea asupra tuturor buruienilor care sunt moderat sensibile.

Adjuvanţi recomandaţi: poliglicol (Dassoil 26-2N – adjuvant) cu doza de 0.5 litri/ha.

Principalele buruieni combătute

Buruieni monocotiledonate sensibile: Apera spica-venti (Iarba vantului), Avena fatua (Odos), Alopecurus myosuroides (Coada vulpii), Bromus spp (Obsiga). Are eficacitate de 70% în controlul pirului (Agropyron repens), stopându-i creşterea. Astfel, plantele de pir nu mai concurează cultura, nu mai ajung la maturitate şi nu mai produc seminţe.

Buruieni monocotiledonate moderat sensibile: Echinochloa crus-galli (Iarba barboasa), Lolium spp. (Zazanie), Apropyron repens (Pir), Setaria viridis (Mohor).

Buruieni dicotiledonate sensibile (la doza 250 g/ha): Adonis spp., Amaranthus retroflexus, Anthemis arvensis, Brassica spp., Capsella bursa-pastoris, Descurainia spp., Galium aparine, Geranium spp., Lamium amplexicaule, Lithospermum arvense, Matricaria spp., Medicago spp., Raphanus raphanistrum, Sinapis arvensis, Sisymbrium spp., Stellaria media, Thlaspi arvense, Veronica hederaefolia, Veronica persica, Vicia sativa şi Viola arvensis.

Buruieni dicotiledonate moderat sensibile: Centaurea cyanus, Chenopodium album, Cirsium arvense, Consolida orientalis, Polygonum aviculare, Polygonum convolvulus.

Perioada de aplicare

Pallas™ 75 WG poate fi aplicat primăvara de la stadiul de 2-3 frunze la stadiul de 2-3 internodii. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, se recomandă să se erbicideze atunci când buruienile sunt în creştere activă.

Combaterea este influenţată de stadiul de dezvoltare a buruienilor, stadiile tinere de dezvoltare fiind mai uşor controlate. Controlul optim pentru graminee este de : până la 3 fraţi pentru Apera spica venti şi până la înfrăţire pentru Avena fatua, iar pentru buruienile dicotiledonate la 4-6 frunze. Temperatura optimă de aplicare este între 8-25°C, dar tratamentele pot fi făcute începând de la 5°C. în acest caz, apariţia simptomelor de combatere este mai lentă, dar controlul final nu este afectat.

Volumul de apă recomandat este de 250-350 l/ha. Asiguraţi-vă că buruienile sunt uniform acoperite cu soluţia de tratat.

ATENŢIE: Se va evita contactul erbicidului cu alte culturi graminee decât cea la care este avizat sau culturi dicotile.

Omologare:

Pallas 75 WG_Tabel

Rotaţia culturilor

Pallas™ 75 WG se degradeaza rapid în sol şi nu prezintă pericol pentru cultura postmergătoare. Experienţele efectuate în mai multe ţări nu au pus în evidenţă vreun prejudiciu pentru culturile următoare, inclusiv cele de legume cu tehnologii de cultură obişnuite, pe diferite tipuri de sol. Utilizarea în mod repetat, de produse cu acelaşi mod de acţiune poate determina apariţia fenomenului de rezistenţă a anumitor buruieni. Pentru a preveni sau a întârzia un astfel de fenomen, este recomandat să folosiţi erbicide cu moduri de acţiune diferite.

  • Pallas™ 75 WGconţine piroxsulam care este un inhibitor al acetolactat sintazei. Pentru a evita apariţia rezistentei, se recomandă să se aplice Pallas™ 75 WGnumai o dată pe sezon. Amestecarea piroxsulamului cu un alt inhibitor ALS este permisă pentru a extinde spectrul de combatere a buruienilordicotiledonate.

Compatibilitate

Pallas™ 75 WG este compatibil cu majoritatea fungicidelor, insecticidelor, fertilizanţi foliari şi majoritatea erbicidelor. Pentru o mai mare siguranţă se va consulta lista de combatibilitate şi se va face un test practic. Pallas™ 75 WG poate fi amestecat în rezervor cu Lancelot, 2,4-D pentru a extinde spectrul de combatere a buruienilor dicotiledonate.

Adaosul de îngrăşăminte precum ureea, azotatul de amoniu sau sulfatul de amoniu în rezervor în amestec cu Pallas™ 75 WG poate îmbunătăţi activitatea de combatere a buruienilor.

Nu se recomandă amestecul în rezervor cu erbicide pe bază de ester al acidului 2,4-D, datorită efectului antagonic în combaterea buruienilor monocotiledonate.

Pallas™ 75 WG nu se recomandă să fie aplicat în amestec cu insecticide organofosforice sau regulatori de creştere datorită riscului crescut de prejudiciere a culturii.

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Pallas™ 75 WG (7,5 % piroxsulam + 7,5 % cloquintocet-mexil safener)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii