apr. 08 2011
Pomicultori sub cupola Syngenta „Forumul OptiTech 2011”
Syngenta ofera un nou standard in pomicultură
Syngenta isi tine promisiunea si livreaza valoare fermierilor din pomicultura. Este al doilea an in care compania organizeaza Forumul OptiTech pentru Pomicultura, de aceasta data la Baile Balvanyos, judetul Covasna, in data de 24-25 februarie 2011.
La forum au participat aproximativ 85 de fermieri din toata tara care au profitat de ocazia excelenta de a interactiona intre ei si de a afla ultimele noutati din domeniul protectiei plantelor.
Fermierii au aflat de la specialiştii Syngenta cum pot controla eficient insectele, în special viermele fructelor (Cydia pomonella), molia pieliţei fructelor (Adoxophies spp.) şi insectele minatoare, care produc pagube semnificative în livezi, precum şi soluţiile Syngenta pentru acestea – Insegar şi Match.
Bolile la depozitare au fost unul din subiectele principale ale evenimentului. Aceasta tema dezbatere a venit din partea producatorilor la intalnirea de anul trecut. „Astazi, producatorii au nevoie de fructe sanatoase care sa se pastreze bine in depozit si sa contina cat mai putine reziduuri. Am identificat aceste nevoi foarte importante si venim cu solutia cea buna impotriva principalelor boli de depozit care este produsul Switch. Produsul are un spectru larg de combatere al principalelor boli care se manifesta in depozit dijmuind productia cu pana la 30% provocand pagube economice insemnate dar un aspect important este reducerea calitatii fructelor. O boala foarte periculoasa care apare in depozit este mucegaiul verde albastrui (Penicillium spp.) care produce micotoxice ce pot fi periculoase pentru consumatori, Switch este cel mai performant produs in combaterea lui Penicillium reducand riscul de aparitiei al micotoxinelor pe fructe.
Switch satisface cele mai ridicate exigente privind nivelul de reziduuri cerut de supermarketuri. Utilizarea conform recomandarilor noastre si respectarea timpul de pauza indicat reziduurile se vor gasi sub 30% din limita maxima admisa stabilita de Comisia Europeana. Beneficiile utilizarii lui Switch de catre producatori sunt pastrarea fructelor sanatoase pe o perioada mai lunga de timp in depozit, pastrarea calitatii acestora prin reducerea deshidratari si un continut foarte redus de reziduuri in fructe”. a declarat Florin Nitu, Director Produse pentru Culturi Speciale, Syngenta.
In cadrul forumului s-a facut remarcata prezenta lui Jan Hooglend „horticultor de prestigiu international„
Jan Hoogland are o experienta de peste 30 de ani in calitate de consultant pe probleme de pomicultura in tari ca Belgia, Olanda si Luxemburg a fost alaturi de noi la aceasta intalnire. „In Olanda, Switch este nelipsit din schema de tratament impotriva principalelor boli depozit fiind produsul cel mai eficient si cu cele mai mici reziduuri”. Pe langa bolile de depozit Jan ne-a prezentat principalele elemente in constructia unei strategiii de combatere a rapanului durabila, eficienta si sustenabila pe termen lung. In constructia strategiei am discutat de importanta abordarii masurilor integrate de combatere a rapanului cum sunt aplicarea de uree 5% foliar in toamna la inceputul scuturarii frunzelor si aplicarea ingramintelor pe baza de cianamida calcica (CaCN2) pe sol primavara pentru a grabi descompunerea frunzelor infestate reducand asfel presiunea de infectie din livada. Taierile trebuiesc facute asfel incat sa deschidem coroana pomilor favorizand circulatia aerului si micsorarea timpului de umectare al frunzelor. Utilizarea rationala a produselor ce au impact negativ asupra populatiei de rame precum cupru, tiofanat metil, carbendazim, etc. Aplicarea produselor preventiv la un interval de 5-7 zile in perioada critica de risc al infectiei primare cu rapan, infruzit – fruct cat nuca (aproximativ 10 saptamani). Utilizarea produselor sistemice specifice preventive si curative precum Chorus si Score intotdeauna impreuna cu parteneri de contact cu actiune multipla in doza intreaga din ambele, in maxim 24-48 h dupa ce s-a facut infectia pentru a obtine rezultatele cele mai bune.
Forumul Optitech pentru Pomicultură este o iniţiativă unică în România şi s-a dovedit a fi foarte utilă pentru fermieri. Discuţii libere şi interactive au înlocuit prezentările clasice, iar fermierii au simţit din plin utilitatea forumului.
“Anul trecut am lansat Forumul OptiTech pentru Pomicultură, iar fermierii au fost încântaţi să participe la acest eveniment. Pentru acest an ne-am propus sa dezvoltam conceptul si am reusit. Succesul acestui forum pentru pomicultura ne da energie si ne motiveaza sa organizam Forumul pentru pomicultura si anul urmator. Avem deja o lista de subiecte interesante pe care suntem nerabdatori sa le dezbatem la anul, impreuna cu fermierii nostri” afirmă Richard Matei, Director Marketing Clienţi, Syngenta.
Pentru mai multe informatii despre Syngenta va rugam să accesati: www.syngenta.com sau www.syngenta.ro.
Categorie: Agricultura
De la: Parteneri-Advertoriale
Comentariile sunt închise pentru Pomicultori sub cupola Syngenta „Forumul OptiTech 2011”