apr. 21 2020

Pregătiri pentru tratamentele esențiale aplicate culturii de viță de vie

Luna mai alături de luna iunie sunt cele mai importatnte luni din punct de vedere al sensibilitatii viței de vie față de boli și dăunători cât și la aportul de microelemente în fenofazele esențiale. Vă voi prezenta succint aspecte ce privesc simptomatologia, ecologia și biologia principalelor boli și dăunatori urmate de măsurile de prevenire și combatere.

Conform statisticilor meteorologice din România, în lunile mai si iunie sunt înregistrate cele mai mari precipitații lunare raportate la media anuală iar temperatura medie a aerului este între 22-26°C.  Am ținut să fac aceste precizări meteorologice deoarece condițiile climatice sunt principalul factor de dezvoltare al plantelor dar totodata și sursa apariției atacului bolilor și dăunătorilor din plantații.

“Regula de 30”, pentru mană, Plasmopara viticola, este descrisă în literatura de specialitate ca fiind regula condițiilor de producere a infecției primare și anume: 10 °C  temperatura minimă a aerului măsurată dimineața, 10 mm de ploaie căzută în ultimele 24-48 de ore și 10 cm lungimea lăstarului, suma celor trei factori =30. Ciuperca iernează pe frunzele infectate de pe suprafața solului sub forma de oospori rezistenți până la temperaturi de -25 °C și pot să supravețuiască în sol înte 5 și 10 ani. Atunci când ”Regula de 30” este îndeplinită,  oosporii au capacitatea de germinare emițând zoospori responsabili de producerea infecțiilor primare. În perioada de incubație întâlnim și primele semne de pe aparatul vegetativ ca urmare a descompunerilor  țesuturilor foliare, luând aspect pe partea superioară a frunzei de ”pete undelemnii”. La sfârșitul perioadei de incubație, în momentul îndeplinirii altor factori, dacă timp de 4 ore nocturne avem umiditaea relativă a aerului de peste 92%, iar temperatura medie depășind  13°C, pe partea dorsala  ”petelor undelemnii” apare puful micelian albicios sub formă de conidii cu conidiofori. Ciuperca fiind policiclică în cursul anilor ploioși poate produce între 50-60 de infecții secundare. Recomand la BBCH 53 ”inflorescențele sau dezvoltat dar butonii sunt încă compacți ”aplicarea unui tratament pe bază de mancozeb utilizând produsul Dithane M45 în doză de 2 kg/ha.

Cele mai importante (dar și cele mai sensibile) fenofaze sunt BBCH 60 ”Înainte de înflorit” când prima inflorescență de pe racem înflorește iar capișoanele primei flori se desprind de pe receptacul și BBCH 69 ”Sfârșitul înfloritului” când toate florile au corola/capișoanele căzute și se observă cele 5 stamine libere, motiv pentru care vom folosi doua tratamente succesive cu  Zorvec Zelavin Bria, produs sistemic pe baza de oxathiapiprolin și folpet, aplicat in doză de 0,2lt/ha oxathiapiprolin + 1,25kg/ha folpet. Vă reamintesc că în momentul de dinainte și după înflorit putem aplica alături de Zorvec Zelavin Bria și îngrașăminte foliare pe bază de bor, microelement ce ajută la o alungire a racemului, implicit o spatiere a boabelor pe ciorchi.  În următoarele fenofaze de creștere ale lunii iunie vom utiliza pentru combaterea manei produsele Eqation Pro și Curzate F.

În materialul precedent am facut referire mai pe larg la o altă boală păgubitoatre întâlnită în plantațiile cu viță de vie, fainarea, Uncinula necator, din acest motiv vă voi enumera doar produsele ce le vom aplica pentru fiecare fenofază: pentru BBCH 53 respectiv BBCH 85 ”Struguri în pârgă” –> boabele sunt moi la atingere, vom utiliza produsul Karathane Gold în doză de 0,5 lt/ha , la BBCH 60, BBCH 73 ”Dezvoltarea boabelor”, boabele se evidențiază bine în cadrul ciorchinelui și BBCH 81 ”Începutul coacerii boabelor”, recomand 0,225 lt/ha Talendo iar pentru BBCH 69 si BBCH 77  ”Compactarea ciorchinelui”-> boabele și-au mărit dimensiunea la 70% din dimensiunea finală și încep să se atingă între ele , vom aplica produsul Systhane Forte în doză de 0,2 lt/ha. Mai jos veți regăsi centralizat tabelar schema de tratamente necesară fiecărei fenofaze de creștere.

Molia verde a strugurilor(eudemisul)- Lobesia botrana, cauzează daune însemnate în plantațiile viticole din România.  Eudemisul este o specie polivoltă ce dezvoltă două generații/an în zona de Nord a României și 3 generații pe an în zona de Sud. Insecta iernează sub formă de cocon mătăsos sub scoarța exfoliantă a butucilor sau coardelor.

Ca mod de dăunare, larvele din G1 rod bobocii florali, inflorescențele și apoi ciorchinii foarte tineri(o larva consuma până la 80 de boboci florali în timpul dezvoltării sale). Cele din G2 rod în interior boabele verzi sau în pârga iar cele din G3 boabele în pârgă sau coapte. Daunele provocate de G2 și G3 favorizează atacul ciupercii Botrytis cinerea. Recomand aplicarea tratamentelor cu produsul Laser 240 SC 0,2 l/ha atat pentru fenofaza BBCH 53 pentru G1 dar si pentru generațiile G2 și G3 corespunzatoare fenofazelor BBCH 73 și BBCH 85 .

Ing. Alfred Ștefan

KAM Specialty Crops

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru Pregătiri pentru tratamentele esențiale aplicate culturii de viță de vie

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii