Horticultorul.ro

mai 04 2020

Produsele Summit Agro folosite în prevenirea și combaterea integrată a manei, la vița de vie

Cultivarea viței de vie (Vitis vinifera) și producerea de vin au fost atestate documentar încă din cele mai vechi timpuri. Cultivarea, însă, impune o bună cunoaștere atât a factorilor biotici cât și a celor abiotici, care influențează obținerea de plantații sănătoase și respectiv struguri de calitate.

Boli des întâlnite la vița de vie, cauzate de ciuperci, sunt: mana, făinarea, putregaiul cenușiu, dar și altele.

 

Mana viței de vie (Plasmopara viticola)

 

Mana viței de vie este una din cele mai grave boli care se întâlnește la soiurile de vie nobilă, dar în ultima vreme și la cele hibride. Atacul se manifestă pe toate organele verzi, începând când primele frunze au diametrul de 5-6 cm. Atunci când semnele sunt vizibile, vedem doar 10-15% din amploarea atacului.

Primele semne apar de fapt când pe partea superioară a frunzei apar pete gălbui (așa numite pete undelemnii) de 1-3 cm, iar pe partea inferioară un puf albicios, acesta reprezentând fructificațiile ciupercii.

Apariția bolii este favorizată de precipitații, cer acoperit de nori, temperatura aerului cuprinsă între 10-22°C și o umiditate relativă a aerului crescută. Transmiterea bolii peste iarnă se face prin resturile vegetative infestate căzute pe sol.

 

În schemele de tratament recomandăm să țineți cont și de măsurile agrotehnice care se impun, astfel:

  • scoaterea resturilor vegetative rezultate în urma lucrărilor de copilire, cârnit, ciuntire și arderea lor;
  • arături adânci de toamnă pentru a îngropa resturile de frunze căzute pe sol;
  • menținerea plantațiilor curate de buruieni;
  • drenarea terenului, dacă băltește apa, în urma ploilor;
  • legarea corzilor, dar și a lăstarilor cât mai aerisit;
  • aplicarea de fertilizanți pe bază de potasiu (K) și fosfor (P) înaintea arăturilor adânci de toamnă cu scarificatorul echipat special, iar cele cu azot (N) și sulf (S) primăvara când cel mai mare consum de azot este la creșterea lăstarilor și compactarea ciorchinilor, prevenind astfel spălarea azotului;
  • desemnarea unei persoane care să amenajeze special un așa-numit “incubator martor” la un butuc de viță de vie sensibil la mană.

Procedeul presupune întinderea unei coarde la 2-3 cm de sol, săparea unui șanț sub ea, care se umple cu frunze uscate din anul precedent și care se udă mereu, creând astfel climatul infestării. De la apariția bolii pe planta martor, în 4-5 zile va fi prezentă în toată plantația, acesta fiind momentul în care trebuie să se înceapă tratamentul.

 

Pentru prevenirea și combaterea integrată a manei la vița de vie, ca și la alte plante de cutura, pe lângă măsurile nechimice (agrofitotehnice, de igienă culturală, biologice etc.), utilizarea diferitelor fungicide joacă un rol important.

În scopul controlului acestei boli, produsă de cea mai periculoasă micoză, Summit Agro România  a introdus în portofoliu un număr de 5 produse care au la bază 7 substanțe active cu moduri diferite de acțiune: de contact, translaminar – sistemic local și sistemic.

 

Pentru limitarea presiunii infecției primare pentru anul următor, dar și a infecției secundare din anul în curs, recomandăm folosirea produsului Triumf™ 40 WG,  ce conține 40% cupru metalic sub formă de hidroxid de cupru, spre sfârșitul perioadei de vegetație, toamna, când 80% din frunze sunt căzute, care pe lângă acțiunea preventivă împotriva manei, are și un efect secundar de maturare a coardelor, mărind astfel rezistența la temperaturile negative din timpul iernii.

Se poate aplica și primăvara la dezmugurit, prevenind astfel o parte din bacterioze și ajutând la diminuarea efectului înghețurilor târzii de primăvară.

Cuprul acționează multi-site în combaterea ciupercii, ciupercile zoospore asimilând în mod pasiv atomi de cupru, oprind astfel creșterea tubului germinativ și a miceliului. De aceea cuprul trebuie să fie prezent în plantație înaintea germinării zoosporilor.

Cupertine™ Super, un produs cu două substanțe active cu efect complemantar în combaterea manei, conține pe lângă cupru 22,5% (sub formă de sulfat de cupru) și cimoxanil 3%, componentă cu sistemie locală.

Are acțiune antisporulantă, inhibă germinarea zoosporilor, producerea și extinderea infecției precum și sporularea, respectiv răspândirea bolii în cultură și nu creează forme rezistente.

Recomandăm aplicarea în perioada de creștere activă a lăstarilor, înflorit și dezvoltarea boabelor.

Lieto/ Zetanil  este un fungicid complex, cu acțiune preventivă și curativă, care are în componența sa două substanțe active, cu două mecanisme de acțiune diferite.

– Zoxamid 330 g/kg-o substanță activă de contact, cu un nou mod de acțiune asupra fungilor, inhibând formarea zoosporilor în sporangia și stopând alungirea tubului germinativ în primele cicluri de diviziune în nucleu.

– Cimoxanil 330 g/kg. – componentă sistemic locală ce este foarte repede absorbită de aparatul foliar și distribuit uniform în toată planta.

Acțiunea preventivă este dată de capacitatea cimoxanilului de a distruge sporii de mană, înainte de instalarea infecției, iar acțiunea curativă de capacitatea cimoxanilului de a bloca dezvoltarea miceliului în primele 2-3 zile de la instalare.

Recomandăm aplicarea începând cu fenofaza de scuturare completă a florilor, până la intrarea în pârgă a boabelor.

Drago™ 76 WP, fungicid cu sistemie locală și de contact, cu efect persistent și acțiune rapidă. Componenta translaminara este cimoxanil 6%, iar substanța activă de contact mancozeb 70%. Datorită combinației optime de substanțe active, riscul apariției formelor de rezistență este foarte scăzut.

Acționează în două moduri distincte: prin împiedicarea sporularii și blocarea creșterii miceliului ciupercii. Infecția este stopată în 2-3 zile de la aplicare.

Fantic® M este un fungicid cu acțiune sistemică și de contact, cu activitate de prevenire și eradicare.

Benalaxilul M-4% este componenta sistemică, având acțiune preventivă și curativă, cu spectru larg de acțiune în controlul oomycetelor.

Mancozeb 65%-este componenta de contact.

Prin intermediul celor două substanțe active pătrunde rapid în țesuturile plantei tratate și este transportat și distribuit uniform în întreaga plantă. Primul tratament cu Fantic® M este recomandat a fi aplicat preventiv, înainte de începutul înfloritului, atunci când avem 5-8 frunze mature. Când condițiile meteo sunt favorabile apariției manei, este recomandată repetarea tratamentului, respectând un timp de pauză de 10 zile între tratamente.

 

Pentru mai multe detalii despre produse, mod de aplicare sau informații cu privire la achiziționare, contactați cu încredere reprezentanții Summit Agro România.

 

Ing. Costel Miron

Dr. Ing. Endre Sigmond

Summit Agro România

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Produsele Summit Agro folosite în prevenirea și combaterea integrată a manei, la vița de vie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii