mai 02 2012

Protectia vitei de vie – mana (Plasmopara viticola)

Atacul se manifesta pe toate organele verzi ale plantei: frunze, lastari erbacei, carcei, flori, ciorchini si boabe. Petele de mana au un aspect diferit pe frunze in functie de fenofaza cand se produce infectia. Primavara petele sunt de culoare galben-untdelemnie, lucioase care cu timpul se brunifica, frunza avand un aspect de ars. Toamna, in urma infectiilor secundare, apar pete mici, colturoase, care se brunifica in contrast cu restul frunzei, care ramane verde, dand frunzei un aspect mozaicat. Butucii puternic atacati de mana nu lemnifica normal, fiind distrusi de cater ger.

Pentru a combate aceasta boala se recomanda efectuarea unui complex de masuri culturale:

–        legarea corecta a lastarilor, rasfirati, nu mai mult de 2-3 lastari la un loc;

–        aplicarea la timp a prasilelor si cat mai des mai ales in primavara;

–        evitarea ingrasarii excesive cu azot care sensibilizeaza plantele la infectie;

–        efectuarea corecta a taierilorin uscat si in verde.

Masurile agrotehnice nu sunt suficiente pentru prevenireaq manei, de aceea trebuie completate cu tratamente chimice. Primul tratament se va efectua cand lastarii au 20-25 cm, al doilea inainte de inflorit, iar al treilea dupa inflorit. Aceste tratamente sunt considerate tratamente de siguranta, urmatoarele facandu-se la un interval de 8-12 zile, ultimul tratament efectuandu-se la inceputul lunii august.

 Pentru combaterea manarilor din culturile de: vita de vie, cartof, tomate, castraveti, etc … ALCEDO va recomanda urmatoarele produse:

MANOXIN® M 60 PU – un produs complex care conţine 38% fosetil de aluminiu + 21% mancozeb + 1% miclobutanil.

MANOXIN® C 50 PU – un produs complex care conţine 25% cupru din oxiclorură de cupru + 24% fosetil de aluminiu +1% miclobutanil.

Prin substanţele active conţinute, aceste produse au un spectru larg de acţiune fungicid – bactericidă, de contact si sistemică, cu o foarte bună eficacitate în special faţă de bolile de tip mană si făinare, precum si faţă de unele bacterioze cu potenţial mare de dăunare.

Eficacitatea cea mai bună se obţine când tratamentele se aplică preventiv, în prima parte a perioadei de vegetaţie, de crestere intensivă si de fructificare, înainte de apariţia primelor simptome de boală, avându-se în vedere si recomandările din tehnologiile specifice de cultură referitoare la fazele si momentele obligatorii pentru aplicarea tratamentelor. Tratamentele se fac cu echipamente de stropit terestre, având sisteme de agitare/omogenizare continuă a soluţiei de stropit, asigurându-se o pulverizare fină si o acoperire uniformă a culturilor tratate. În condiţii favorabile evoluţiei bolilor, tratamentele cu acest produs se pot repeta la intervale de 7-12 zile, în funcţie de cultură, sensibilitatea soiurilor, stadiul fenologic si presiunea bolilor.

 În funcţie de cerinţele de prevenire şi combatere a altor boli, precum şi a unor dăunători specifici, MANOXIN® M 60 PU si  MANOXIN® C 50 PU se pot aplica în amestec cu alte fungicide având un spectru complementar de acţiune, precum şi cu insecticide şi acaricide, avându-se în vedere recomandările cuprinse în tehnologiile de cultură, referitoare la compatibilităţile şi eficienţa diverselor asocieri. Este compatibil si se poate aplica în amestec cu fertilizanţii foliari MICROFERT–U  si MICROFERT–FER.

ALCUPRAL® 50 PU contine 50% cupru metalic sub formă de oxiclorură de cupru.

ALCUPRAL® 50 PU are acţiune fungicid-bactericidă de contact, cu eficienţă ridicată în prevenirea şi combaterea unora dintre cele mai păgubitoare boli ale plantelor, prin tratamente preventive aplicate înainte de/sau la apariţia primelor simptome de boală.

ALCUPRAL® 50 PU se aplică cu echipamente de stropit prevăzute cu dispozitive de agitare continuă a soluţiei din rezervor şi bine reglate pentru asigurarea unei pulverizări cât mai fine şi o acoperire cât mai bună a frunzelor pe ambele feţe, a inflorescenţelor şi fructelor, a lăstarilor, ramurilor şi tulpinilor plantelor tratate.

ALCUPRAL® 50 PU se poate aplica împreună  cu unele produse autorizate pentru tratamentele de iarnă-primăvară, cu alte fungicide şi insecticide, avându-se în vedere recomandările din tehnologiile de cultură privind cele mai eficiente asocieri, precum şi cu unii fertilizanţi foliari (MICROFERT–U sau MICROFERT–Fer). Este incompatibil cu produsele pe bază de sulf elemental.

 Dr. Valerian Istoc

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru Protectia vitei de vie – mana (Plasmopara viticola)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii