iul. 12 2021

Recomandarea Summit Agro de combatere integrată a musculiței albe de seră

Pornind de la nevoia de hrană sănătoasă și de la standardele solicitate de marile lanțuri comerciale și de consumatori, în ceea ce privește nivelul de reziduuri din fructe și legume, Summit Agro România vine în sprijinul producătorilor agricoli cu produse pentru o combatere integrată a musculiței albe de seră (Trialeurodes vaporariorum) – cheie în atingerea acestor standarde.

 

NOFLY WP – BIOinsecticidul căruia insectele NU-i rezistă – din gama SEIPRO a Summit Agro România și Mospilan 20 SG – insecticidul japonez consacrat, eficient și plurivalent – ajută producătorii să-și mențină cultura la adăpost de atacul dăunătorilor, oferindu-le posibilitatea de a-și comercializa produsele agricole la standardele solicitate de marile lanțuri comerciale.

 

Musculița albă de seră este unul dintre cei mai mari dăunători ai plantelor din familia Solanaceae și Cucurbitaceae, una dintre cele mai dăunătoare insecte din întreaga lume, nu numai pentru daunele directe pe care le produce, ci și pentru faptul că este un vector transmițător pentru diverși viruși dăunători plantelor. Este răspândită pe toate continentele, iar în România o întâlnim atât în spații protejate (sere și solarii), cât și în culturile de câmp.

 

În condiții de seră/solar poate dezvolta de la 3 până la 6 generații pe an (atunci când are condiții favorabile), femela începând să depună ponta după 2-3 zile de la apariție.

La culturile de câmp este întâlnită și se dezvoltă doar în perioada de vegetație a culturilor, fiind observată chiar și în lunile septembrie – octombrie. După această perioadă, adulții se retrag în spațiile protejate, celelalte stadii de dezvoltare fiind distruse de temperaturile scăzute.

 

Ce este NOFLY WP?

 

NOFLY WP este un BIOinsecticid de contact, condiționat sub formă de pulbere umectabilă (WP), ce conține spori ai ciupercii entomopatogene Isaria fumosoroseus, tulpina FE 9901 (în literatura veche folosindu-se denumirea Paecilomyces fumosoroseus), având o concentrație de 2,0 x109 spori/gram de produs comercial.

 

Produsul este omologat și utilizat cu rezultate foarte bune în multe țări, pe toate continentele. În Europa este deja omologat și utilizat cu rezultate excepționale, de câțiva ani, în Spania, Olanda, Franța, Germania, Belgia, România și Ungaria.

 

În România este deja omologat pentru combaterea musculiței albe de seră (Trialeurodes vaporariorum) la culturile protejate din familia Solanaceae (tomate și ardei) și Cucurbitaceae (pepeni și dovlecei), iar în Spania este omologat și pentru combaterea altor dăunători cum ar fi: musculița albă a tutunului (Bemisia tabaci), musculița albă în spirală din America centrală (Aleuroidicus dispersus), afide, tripși și omizi.

 

Cum acționează NOFLY WP?

 

Produsul provoacă un proces natural de infectare și combatere a dăunătorilor.

Spre deosebire de acțiunea exercitată de insecticidele tradiționale (chimice) asupra insectelor dăunătoare, sporii ciupercii entomopatogene Isaria fumosorosea tulpina FE 9901 acționează prin contact, ducând la combaterea dăunătorilor în toate stadiile de dezvoltare (adulți, larve și ouă), cauzând moartea acestora în 3 până la 5 zile.

În condiții favorabile de temperatură (22-28°C) și umiditate a aerului (>50%), ciuperca se dezvoltă pe partea exterioară a insectelor, producând noi spori ce pot fi dispersați de curenții de aer, ducând astfel și la infectarea indivizilor care nu au venit în contact cu produsul la aplicare.

 

Acțiunea Bioinsecticidului NOFLY WP se derulează în patru etape:

Recomandări de utilizare a produsului NOFLY WP:

 

NOFLY WP este un BIOinsecticid de contact, cu aplicare foliară, ce asigură o foarte bună acoperire a suprafeței foliare și poate fi aplicat utilizând instalațiile convenționale de stropit.

Primul tratament se aplică atunci când se observă primele simptome de atac și se recomandă 4-5 aplicări, cu un interval de 5-7 zile de pauză între acestea. Poate fi aplicat în orice stadiu fiziologic al plantei, chiar și în perioada de recoltare, după aplicarea produsului nefiind necesar un timp de pauză până la recoltare.

Doză recomandată este de 200-250 g/100 L apă, în funcție de gradul de atac și înălțimea plantelor de cultură.

În cazul unor infestări repetate, se recomandă utilizarea alternativă, sau în combinație cu un insecticid de sinteză chimică eficient în combaterea musculiței albe, compatibil, pentru a crește gradul de protecție a culturilor.

NOFLY WP are o compatibilitate bună cu produsele tradiționale pentru protecția plantelor, iar în cazul unor atacuri importante, Summit Agro România vă propune produsul Mospilan 20 SG ca și partener în tank mix pentru NOFLY WP, pentru combaterea musculiței albe.

 

Ce este Mospilan 20 SG?

 

Mospilan 20 SG este un insecticid sistemic, cu efect de lungă durată, omologat în toată lumea, întrucât combate un spectru larg de insecte dăunătoare culturilor agricole. Este condiționat sub formă de granule dispersabile în apă și conține 200 g/Kg acetamiprid, substanță activă care a fost aprobată în UE până în 2033.

 

Mospilan 20 SG combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare (adult, larvă, ou). Necesită o perioada scurtă de timp de pauză de la aplicarea produsului până la recoltare (între 3-14 zile) – pentru castraveți și ardei în seră, timpul de pauză fiind de 3 zile.

 

Recomandări de utilizare

 

Mospilan 20 SG combate foarte bine tripsul californian (Frankliniella occidentalis) și musculița albă de seră (Trialeurodes vaporariorum) la castravete, iar la ardei combate păduchele verde al piersicului (Myzus persicae).

Pentru a atinge eficacitatea maximă a produsului, va recomandăm să utilizați volume de soluție cu care să acoperiți întreaga masă foliară. Aplicați produsul atât pe partea superioară, cât și pe partea inferioară a frunzelor, astfel încât soluția să între în contact cu toți dăunătorii din cultură.

 

Combaterea Integrată a Dăunatorilor

 

Doza utilizată, frecvența tratamentelor, gradul de acoperire a suprafeței foliare și momentul de aplicare sunt factori esențiali pentru un Management optim în Combaterea Dăunătorilor și pentru obținerea unor producții sănătoase și fără reziduuri.

Pentru combaterea dăunătorilor din culturile de Solanaceae și Cucurbitaceae, din sere și solarii, Summit Agro România recomandă aplicarea celor două produse, după cum urmează:

La apariția primilor dăunători va recomandăm să utilizați produsul NOFLY WP în doză de 200-250 g/100 L apă, urmat de un al doilea tratament, cu același produs, la interval de 7 zile.

Pentru cel de-al treilea tratament va recomandăm să aplicați produsul Mospilan 20 SG în doză de 125 g/ha la ardei și 250-400 g/ha la castravete, în funcție de daunatorul prezent în cultură. Volumul de apă recomandat este de 1000L/ha.

Pentru ultimele tratamente, cele de dinainte de recoltare sau chiar și în ziua recoltării, dacă este necesar să aplicați un tratament, va recomandăm să utilizați produsul NOFLY WP. Acesta va asigura protecția legumelor înainte de recoltare și nu va lăsa reziduuri.

 

În cazul unor atacuri importante, Summit Agro România vă propune produsul Mospilan 20 SG ca și partener în tank mix pentru NOFLY WP, pentru combaterea musculiței albe.

Iată, pe scurt, avantajele combaterii integrate a musculiței albe de seră cu NOFLY WP și Mospilan 20 SG:

 

  • NOFLY WP este un produs 100% biologic. Nu necesită timp de pauză până la recoltare și este prietenos cu fauna auxiliară și prădătorii naturali.
  • Mospilan 20 SG are timp scurt de pauză și spectru larg de combatere.
  • Ambele produse pot fi utilizate cu succes în programele de Combatere Integrată a Dăunătorilor.
  • Compatibilitatea bună dintre cele două produse face posibilă utilizarea acestora în tank mix, în cazul unor atacuri importante.
  • Cele două produse au moduri diferite și complexe de acțiune prin care este evitată crearea de rezistență.
  • Manipulare și utilizare ușoară, operatorii putând reveni în cultură la foarte scurt timp după aplicarea produselor.

 

În concluzie, pentru a avea culturi și producții sănătoase, fără reziduuri, atât în stare proaspătă, cât și conservate, căutate de marile lanțuri de magazine și de noi toți, vă recomandăm să utilizați strategia de combatere a musculitei albe de seră, cu produsele Mospilan 20 SG și NOFLY WP, cel din urmă fiind recomandat atât pentru primele două tratamente cât și pentru ultimele două tratamente, înainte de recoltare.

 

Ing. Mărgărint NIȚĂ-DRAGOMIR

Director Tehnic

Summit Agro România

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru Recomandarea Summit Agro de combatere integrată a musculiței albe de seră

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii