mai 13 2014

Reducerea bolilor fiziologice provocate de carenta de calciu

Calfomyth-150Calciul este un element plastic esential care asigura rezistenta mecanica a tesuturilor si tugescenta celulara, fiind implicat si in procese fiziologice cum ar fi circuitul apei si al sarurilor prin peretii celulari. Pentru cultura, nu este important doar sa aiba frunzele si fructele aprovizionate cu calciu metabolizat la momentul optim ci si faptul ca acestea sa aiba consistenta corespunzatoare. Acest lucru este o garantie a faptului ca fructele vor rezista mai mult la uscare, ceea ce inseamna o durata mai mare de pastrare.

Mai mult, calciul este implicat in producerea pigmentilor, deci, daca va doriti fructe intens colorate si fara boli fiziologice nu trebuie sa va lipseasca acest element din programele de fertilizare. Printre bolile fiziologice care sunt provocate de carenta de calciu enumeram: patarea neagra a fructelor la mar (bitter pit), putregaiul apical al fructelor de solanaceae (tomate, ardei, etc) si putregaiul apical la pepeni, arsura marginala a frunzelor de salata si a legumelor frunzoase, putregaiul fiziologic (inima neagra) la telina. De asemenea, o aprovizionare corespunzatoare cu calciu protejeaza fructele (ardei, tomate, etc) impotriva arsurii solare, in perioadele cu radiatie solara foarte ridicata.

Green Has Italia a dezvoltat cateva solutii pentru a putea oferi plantelor calciu solubil, in functie de stadiul fenologic al culturii in momentul aplicarii.

FOLIACON 22 ofera culturii o cantitate suficienta de calciu, magneziu si azot pentru a stimula cresterea vegetativa prin crearea conditiilor unui bun echilibru nutritiv. Calciul poate fi absorbit de catre radacini destul de usor, mai ales daca este combinat cu azotul (azotat de calciu), si apoi este translocat in directia apexului vegetativ unde este folosit in procesul de diviziune celulara si la formarea noilor celule.

Daca trebuie sa intariti tesuturile plantei cum ar fi frunzele, fructele si florile, este recomandat sa aplicati produsul CALCIOGREEN PS PLUS, pe cale foliara. Acest produs are cea mai ridicata concentratie de calciu dintre produsele aflate pe piata, calciu care este complexat cu lignosulfonati care usureaza absorbtia si solubilitatea la nivel celular.

Pentru culturile la care intensitatea culorii reprezinta un factor esential pentru calitate, este ideal sa folositi produsul CALFOMYTH. In acest produs asocierea dintre calciu si fosfor are un efect pozitiv in procesul de formare al pigmentilor de culoare.

Trebuie sa retineti ca in cazul temperaturilor ridicate se recomanda aplicarea foliara a calciului deoarece absorbtia acestuia pe cale radiculara este mult incetinita. Astfel, pot apare deficiente de calciu daca plantele sunt aprovizionate doar prin sistemele de irigare.

Tomate_calciu

Fig. 1 Carenta de Calciu la Tomate

Pepene_calciu

Fig. 2 Carenta de calciu la pepene galben

Mar_Calciu1

Fig. 3 Carenta de calciu la Mar

Mar_Calciu

Fig. 4 Carenta de calciu la Mar

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru Reducerea bolilor fiziologice provocate de carenta de calciu

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii