Horticultorul.ro

iun. 09 2015

Stimularea coacerii prin fertilizare

tomate rosii_520Toti producatorii de legume si fructe isi doresc, in special in prima parte a sezonului de productie, sa obtina cat mai timpuriu fructe si legume coapte pentru a putea iesi cu ele la piata la un pret bun. De asemenea ei pun accent si pe un grad de uniformitate al coacerii si al marimii fructelor cat mai bun pentru a putea obtine loturi cat mai omogene de produse.

De cele mai multe ori fermierii cauta o solutie „magica” care sa le asigure aceasta coacere timpurie a fructelor si legumelor. Trebuie tinut cont ca, pentru a obtine fructe si legume timpurii, de calitate superioara, trebuie respectat un plan de nutritie corespunzator. Prin calitatea superioara ne referim atat la colorarea uniforma a fructelor, marimea lor uniforma dar si la gust. Coacerea timpurie se obtine prin aplicarea mai multor produse pe durata perioadei de vegetatie, astfel:

Inaintea infloririi se recomanda aplicarea produsului Calfomyth in doza de 200 ml/100 l apa. Calfomyth este un ingrasamant mineral lichid cu o formulare specială ce conține fosfor în sinergie cu calciul și micro elemente (B, Mo). Formularea speciala a produsului Calfomyth permite obtinerea unui inflorit mai bun, determina o crestere a procentului de legare a fructelor si o îmbunatatire a culorii viitoarelor fructelor. Aplicarea produsului in primele faze (inaintea infloritului si dupa legarea fructelor) creste sinteza produsilor antociani in fructe, substante utile in vederea obtinerii unui colorit mai rapid si mai uniform al fructelor.

Hascon M 10 AD este al doilea produs cu care se intervine dupa ce fructele au intrat in parga. Se aplica foliar 2 tratamente in doza de 400 ml/100 l apa la un interval de 5-7 zile. Produsul a fost testat in conditii de productie in foarte multe locatii la noi in tara (printre care Izbiceni, Dabuleni, Vidra), rezultatele obtinute fiind evidente. Efectul aplicarii produsului se manifesta printr-o coacere mai rapida si mai uniforma a fructelor. Hascon M10 AD creste calitatea productiei, deoarece stimuleaza sinteza compusilor aromatici, polifenolici, antioxidanti precum si a altor compusi organici ce au un rol important din punct de vedere organoleptic.

In paralel cu aplicarea foliara a produsului Hascon M10AD, se poate aplica prin fertirigare produsul Greenplant 8-7-40+2+micro sau varianta premium Kinglife 8-5-40+Micro. Acestea imbunatatesc colorarea fructelor, cresc continutul in zaharuri si reduc caderea fructelor.

Pe parcursul perioadei intre aplicarea celor doua produse se vor aplica produse pe baza de calciu (T1 HAS IDRO, Calboron, Foliacon 22) care contribuie la obtinerea unei calitati superioare de fructe si legume.

Una dintre cele mai frecvente erori de fertilizare in perioada de maturare a fructelor o reprezinta aplicarea prin fertirigare a azotatului de calciu pentru aportul de calciu si a azotatului de potasiu pentru stimularea coacerii. Din pacate, excesul de azot nu face decat sa stimuleze cresterea vegetativa, intarziind in acest fel coacerea fructelor. O alternativa echilibrata la aplicarea celor doua produse o reprezinta T1 HAS IDRO – produsul contine 15% N, 10 % K2O si 21% CaO.

In vederea unei coacerii timpurii, producatorii trebuie sa aiba in vedere stabilirea unui program minim de fertilizare in asa fel incat sa poata obtine produse de calitate.

Green_Contact

tomate rosii mere rosii HASCONM10

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Stimularea coacerii prin fertilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii