Horticultorul.ro

nov. 14 2012

Protectia fitosanitara a pomilor si viilor in perioada Toamna-Iarna

Activitatea pomicultorilor si a viticultorilor se considera a fi in general este in general redusa pe parcursul repaosului vegetativ. Pentru eficientizarea viilor si livezilor dar si pentru prelungirea duratei de viata a viei si a pomilor si imbunatatirea calitatii recoltelor recomandam aplicarea unor tratamente cu produse fitosanitare. Stropirile efectuate in perioada repaosului vegetativ sunt foarte importante, intrucat pot duce la reducere numarului de tratamente ulterioare, prin reducerea considerabila a infectiilor primare si a rezervei de forme hibernante ale daunatorilor.

Pentru o mai buna maturare (coacere) a lemnului si pentru a reduce presiunea de infectie cu boli din vii si livezi se recomanda ca toamna, dupa caderea brumei, sa se efectueze un tratament cu produse pe baza de cupru (ALCUPRAL 50 PU).

Tratamentul trebuie efectuat atunci cand aproximativ jumatate din frunzele pomilor si a vitei de vie au cazut. Cuprul se va depune atat pe frunzele ramase pe plante cat si pe cele cazute pe sol. In momentul in care vor cadea toate frunzele, cuprul aflat intre frunze va omora toti agentii patogeni care urmeaza sa ierneze pe sol. De asemenea solutia ajunsa pe ramuri va actiona asupra agentilor patogeni de pe ramuri. Cand se efectueaza acest tratament este recomandat sa se utilizeze o cantitate de solutie mai mare pentru a se realiza o “imbaiere” a pomilor sau a vitei de vie.

Acest tratament este foarte important deoarece prin intermendiul lui se combat rasele rezistente ale bolilor ce s-au format pe parcursul perioadei de vegetatie, scade rezerva de boli   si se asigura igiena culturala. Tratamentul de toamna cu produse cuprice mai ofera avantajul grabirii maturarii (coacerii) lemnului si cresterea rezistentei ramurilor de rod ale pomilor si a coardelor vitei de vie la temperaturile scazute din timpul iernii.

La sfarsitul iernii tratamentele se recomanda sa se faca dupa taierea viei si a pomilor si eliminarea din plantatie a ramurilor rezultate. In acest mod solutia de stropit este folosita mai eficient, iar gradul de acoperire al ramurilor este mai bun.

In cazul in care au fost atacuri puternice de boli anul anterior recomandam efectuarea unui tratament cu produsul ALCUPRAL 50 PU pe baza de cupru. De asemenea recomandam aplicarea unui tratament cu ALCUPRAL 50 PU in situatia in care au fost efectuate taieri „dure” in plantatiile neglijate sau in plantatiile catre trebuie revigorate dupa accidente – inghet. Cuprul va ajuta totodata la cicatrizarea ranilor rezultate in urma taierilor. Produsele pe baza de cupru aplicate la sfarsitul iernii pot intarzia pornirea in vegetatie si pot fi fitotoxice daca mugurii sunt umflati.  ALCUPRAL 50 PU asigura o  actiune preventiva si protectoare fiind un fungicid de contact. El are o persistenta foarte lunga pentru ca ionii de cupru nu pot fi alterati sau degradati de caldura sau de lumina. Calitatea produsului formulat si a lucrarii de stropit este esentiala pentru o buna eficacitate.

Dr. Ing.  Valerian Istoc

Fig. 1  Protectia fitosanitara a pomilor in perioada Toamna-Iarna

 

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Protectia fitosanitara a pomilor si viilor in perioada Toamna-Iarna

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii