Horticultorul.ro

iul. 25 2013

Tehnologii japoneze moderne in pomicultura bucovineana

Sumi Agro-pomiculturaSummit Agro a organizat in data de 17 iulie 2013 in localitatea Falticeni jud. Suceava, un  eveniment in camp cu tematica “Protectia livezilor cu programe de tratamente Sumi Agro“. Actiunea s-a desfasurat  in  livada domnului ing. Mihai Fantanaru, care detine o suprafata de aproximativ 20 ha si unde pe o suprafata de 1 ha Summit Agro a plasat un lot demonstrativ. La eveniment au participat pomicultori din zona Sucevei dar si din Botosani si Bacau.

Ne-am convins inca odata ca in zona Falticeni pomicultura se face nu numai cu mintea ci si cu sufletul. Ne-a bucurat faptul ca alaturi de specialistii cunoscuti, cu o experienta de peste 50 de ani in livada, au participat multi fermieri tineri, entuziasti si cu dorinta de a afla cat mai multe lucruri noi.

Falticeniul este o zona unde pomicultura reinvie. Aici cultivatorii, fara a mai astepta sprijinul de la stat si programul de reconversie, s-au apucat deja sa faca “reconversia”, nu numai in livada ci si in modul de a gandi aceasta activitate. Se planteaza livezi noi in sistem superintensiv, cu peste 1000 pomi pe hectar, se instaleaza sisteme de sustinere moderne si instalatii de irigatie prin picurare, iar mai nou preocuparea unora este de a investi in solutii eficiente impotriva grindinei.

Asadar intr-o asemenea atmosfera firma Summit Agro, in fata a peste 60 de participanti, si-a prezentat programul de protectie la mar, intocmit si lansat la inceputul sezonului. Invitatii s-au putut convinge, de data aceasta “pe viu” de eficacitatea produselor. Reprezentantul companiei Summit Agro, Dr. Anastase Iorgu, impreuna cu Dl ing. Fantanaru au detailat cateva secvente din programul de combatere, punand accent pe anumite produse.

Dl Iorgu a precizat ca firma Summit Agro detine in portofoliu produse cu molecule diverse care pot acoperi  tratamentele necesare marului, de la desprimavarare pana toamna la caderea frunzelor. Produse cum ar fi fungicidul Triumf 40 WP si insecticidul Mospilan 20 SG + Toil, marcheaza deschiderea sezonului de tratamente, fiind aplicare chiar incepand din perioada prevegetativa. De asemenea a subliniat ca primele tratamente pentru prevenirea infectiilor primare de rapan, sunt esentiale pentru a avea mai tarziu fructe sanatoase, stiut fiind ca patogenul poate ierna in solzii mugurilor, iar infectia se poate declansa de la sepala (zona caliciala). Fungicidul Syllit aplicat de doua ori in aceasta perioada, urmat de Pyrus + Captan chiar inainte de inflorit, vor fi “plasa de siguranta” a pomului si pentru mai tarziu.

Dupa inflorit importanta maxima trebuie acordata protectiei pomilor impotriva daunatorilor cum ar fi: viermele marului, afidele, paduchele lanos, minatoarele, acarienii, etc. Pentru acesti daunatori Summit a inclus in programul sau de combatere insecticidele Trebon 30 EC, Novadim Progress, Nurellle D,  Mospilan 20 SP, Sanmite 20 W, Milbeknock, etc. Am fost incantati sa aflam ca o parte dintre aceste  produse sunt deja folosite de pomicultorii falticeneni de cativa ani, cu rezultatele foarte bune.

Am constatat si aspecte mai dificile cu care fermierii se confrunta cum ar fi: legarea mai slaba, caderea prematura a fructelor, colorarea slaba a fructelor rosii, uscarea pomilor tineri, etc. Pe aceste probleme s-au purtat discutii in public si individuale, iar participantii au putut schimba opinii cu reprezentantii Summit Agro dar si intre ei.

Domnul ing. Fantanaru a subliniat eficacitatea fungicidului Cyflamid 5 EW in combaterea fainarii la mar si a recomandat fermierilor ca dincolo de sulf si unele produse traditionale, sa introduca in combatere si asemenea concepte noi. De asemenea a subliniat ca a redescoperit fungicidul Topsin, pe care in trecut l-a folosit foarte mult, insa il abandonase de cativa ani buni datorita slabirii eficacitatii. Dl Iorgu a explicat ca intr-adevar in trecut, acest produs impreuna cu molecula din aceeasi grupa carbendazim, au fost folosite  foarte mult, ceea ce ar fi putut crea unele rase rezistente ale patogenilor. Insa dupa 1990 prin aparitia si a altor fungicide, a existat posibilitatea efectuarii alternantei in aplicare, iar Topsin nu a mai fost folosit ca unic tratament in livada. De asemenea plantatiile vechi s-au defrisat si au aparut altele in locuri diferite. Toate acestea au condus la diminuarea formelor rezistente si la rezultate excelente in combaterea rapanului, fainarii si a moniliozei cu produsul Topsin 500 SC si Topsin 70 WG.

Fermierii au subliniat dificultatile cu care se confrunta in combaterea focului bacterian si larvelor carabusului de mai, prin faptul ca nu exista produse fitosanitare care sa aiba o eficacitate buna. Pagubele in acest an sunt mari, atat asupra recoltei cat mai ales asupra pomilor tineri. In unele situatii se  folosesc solutii empirice si de compromis, insa cu costuri mari si fara rezultate satisfacatoare.

Pe langa igiena fitosanitara, s-au mai pus in discutie si alte aspecte care conduc la productii mari si profit, cum ar fi hranirea plantelor, corectia pH-ului solului, irigarea prin picurare, depozitele de pastrare, posibilitatile de prelucrare si valorificare a merelor ca sucuri proaspete si concentrate.

Pe toata perioada desfasurarii actiunii, gazda noastra Dl ing. Fantanaru, a facut dovada unei bune organizari si ne-a impartasit din experienta sa vasta in domeniul pomiculturii. Exemplul concludent il reprezinta insasi livada pe care o administreaza impreuna cu familia. Nu au lipsit si momentele de relaxare, inobilate de mancarea, bautura si muzica traditionala a zonei.

Programul de protectie care a fost utilizat in livada dlui Fantanaru:

Trat. 1 repaus vegetativ – inceput dezmugurit

Paduchi testosi – Mospilan 0,45 kg/ha + Toil 0,5%

Trat. 2 inceput dezmugurit

Fainare Cyflamid 0,03 %

Gargarita florilor de mar Novadim Progress 0,075%

Trat. 3 Inceputul infrunzirii mugurilor florali

Foc bacterian Triumf 0,25%

Rapan Syllit 0,13%

Oua acarieni Nissorun 10 WP

Trat. 4 Inceputul infloritului – buton roz

Rapan, fainare Pyrus 0,15% + Topsin 0,14%

Defoliatoare, minatoare Nurelle 0,1%

Combatere buruieni Sanglypho 4 l/ha

Trat. 5 Inceputul scuturarii petalelor

Rapan,Fainare Impact 0,02%

Viespea fructelor, minatoare, defoliatoare

Trat. 6 Fructul cat bobul de mazare

Rapan, fainare Rover 0,2% + Topsin 0,14%

Viermele merelor, defoliatoare, minatoare Nurelle 0,1%

Fertilizare Calcifol 6 l/ha

Trat. 7 Fructul cat aluna

Rapan, fainare Impact 0,02%

Viermele fructelor, defoliatoare, minatoare, acarieni Novadim Progress 0,075%

Fertilizare Arborol 5 l/ha

Trat. 8 Fructul cat nuca

Rapan, Fainare Matiz 0,05%

Viermele fructelor, defoliatoare, minatoare Nurelle D 0,05 %

Fertilizare Elite 3 l/ha

Trat. 9 la 10-14 zile de la trat. 8 fruct de 30-40 mm

Rapan, fainare Topsin 0,14%

Paduche San Jose, paduche lanos, minatoare, defoliatoare, acarieni Mospilan 0,025%

Fertilizare Elite 3 l/ha

Combatere buruieni Sanglypho 4 l/ha

Trat. 10 la 10-12 zile de la trat. 9 fruct ½ din dimensiunea normala

Rapan, fainare Rover 0,2% + Cyflamid 0,03%

Paduche San Jose, defoliatoare, acarieni Milbeknock 0,05%

Fertilizare Arborol 5 l/ha

Trat. 11 la 10 zile de la trat. 10

Rapan, Fainare Impact 0,02%

Paduche San Jose, defoliatoare

Fertilizare Calcifol 6 l/ha

Trat. 12 la 10-12 zile de la trat. 11

Rapan, Fainare Topsin 0,14%

Viermele merelor, minatoare, defoliatoare, acarieni Sanmite 0,075%

Fertilizare Seniphos 10 l/ha

Trat. 13 la 10-12 zile de la trat. 12

Rapan, Fainare Impact 0,02%

Paduche San Jose, defoliatoare, acarieni, paduche lanos, viermele merelor Trebon 0,03%

Trat.14 la 10-12 zile de la trat. 13

Rapan, Fainare Topsin 0,14%

Paduche San Jose, defoliatoare, acarieni, paduche lanos, viermele merelor Mospilan 0,025%

Trat. dupa caderea frunzelor

Foc bacterian, Rapan, Monilioza Triumf 0,25%.

Tehnologii japoneze moderne in pomicultura bucovineana

Fig. 1 Tehnologii japoneze moderne in pomicultura bucovineana

Tehnologii japoneze moderne in pomicultura bucovineana

Fig. 2 Tehnologii japoneze moderne in pomicultura bucovineana

Tehnologii japoneze moderne in pomicultura bucovineana

Fig. 3 Tehnologii japoneze moderne in pomicultura bucovineana

 

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru Tehnologii japoneze moderne in pomicultura bucovineana

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii