Horticultorul.ro

mart. 16 2013

TRATAMENTE DE IARNA – PRIMAVARA IN LIVEZI

 TRATAMENTE DE IARNA – PRIMAVARA IN LIVEZI

Ing. Stroie Gica

Devine evident ca ne apropiem de sfarsitul iernii, iar daca ati efectuat taierile, este timpul sa executati si primele tratamente ale pomilor fructiferi. Aceste tratamente efectuate la sfarșit de iarna sunt, in opinia mea, cele mai importante dintre toate tratamentele. Aplicarea lor corecta si utilizarea unor produse de calitate va va scuti de multe probleme pe parcursul perioadei de vegetatie.

Tratamentele sunt aplicate atat contra daunatorilor (formele hibernante), cat si pentru combaterea agentilor patogeni. Summit Agro Romania va recomanda urmatoarea reteta pentru primele 2 tratamente, care sunt regula  generala pentru toti pomii fructiferi.

Tratamentul 1:

-se poate executa la sfarsit de februarie – inceput martie (daca vremea permite acest lucru ) cu un fungicid pe baza de cupru : TRIUMF 40 WG in concentratie de 0.3% ( 30 grame produs comercial la 10 litri apa).

-tratamentul cu Trimf 40 WG, are ca scop dezinfectia pomilor si va reduce atacul ulterior de rapan, foc bacterian, etc).

Tratamentul 2:

-ca tratament impotriva paduchilor testosi, in special Paduchele de San Jose, Summit Agro Romania va recomanda sa faceti un amestec dintre un insecticid cu spectru larg de combatere Mospilan 20 SG si uleiul vegetal Toil, cu rol de asfixiere a ouălor de acarieni dar si de adjuvant. Toil este un adjuvant  special, creat pentru a imbunatati actiunea pesticidelor cu care se utilizeaza in combinatie. Dozele sunt de 0,450 kg/ha Mospilan 20 SG + Toil 0,5%;

-acest tratament are si efect asfixiant asupra oulelor de acarieni, afide si cotari, care nu mai eclozeaza ; are efect de lunga durata, ceea ce ajuta la reducerea tratamentelor in timpul vegetatiei;

-tratamentul se aplica la sfarsitul repausului vegetativ – inceputul dezmuguritului (faza de “ urechiuse de soarece” la mar si de “buton verde” la prun ). Atentie, temperatura aerului trebuie sa fie de peste +4 grade C;

Un aspect important este faptul ca acest amestec Mospilan 20 SG + Toil, nu produce fitotoxicitate pomilor, indiferent de faza de vegetatie la momentul aplicarii .

Sfaturi practice :

-respectati strict concentratiile indicate pe ambalaj;

-folositi echipament de protectie (salopeta, masca, ochelari, etc.);

-alegeti zile fara vant puternic si probabilitate de ploaie scazuta;

-este foarte important ca tratamentul sa fie efectuat corect. Toata suprafata pomilor trebuie sa fie acoperita cu solutie, de aceea prime 2 tratamente se mai numesc si ” tratamente de imbăiere”.

Tratamente iarna_in livezi

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru TRATAMENTE DE IARNA – PRIMAVARA IN LIVEZI

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii