Horticultorul.ro

mai 04 2011

TRATAMENTE DE PRIMAVARA LA VITA DE VIE

Odata cu incalzirea vremii se activeaza formele hibernante ale bolilor si daunatorilor vitei de vie. Pentru a preveni infectiile timpurii recomandam inceperea tratamentelor inca din faza de prevegetativa sau la  umflarea mugurilor vegetativi.

Mai intai se vor finaliza taierile in uscat, dupa care se va aplica primul tratament impotriva bolilor precum Excorioza, Antracnoza, Cancerul bacterian, etc. Se va folosi fungicidul pe baza de cupru Triumf 40 WG. Doza recomandata este de 2,5 – 3 kg/ha iar volumul de solutie de 1000 l/ha, care sa asigure o imbaiere cat mai completa a plantelor. Cantitatea de cupru cazuta pe suprafata solului va contribui la desinfectia acestuia si diminuarea infectiilor ulterioare de mana care pot evolua din frunzele uscate de pe sol. De retinut ca fungicidele cuprice pot diminua efectele nefavorabile ale ingheturilor tarzii de primavara si a brumelor, daca au fost deja aplicate pe organele lemnoase sau verzi ale butucului.

Odata cu tratamentul pe baza de cupru se poate  aplica si un tratament impotriva insectelor. Recomandam insecticidul Mospilan  in doza de 0,25 kg in amestec cu un ulei vegetal Toil 0,5%, care are rolul de a combate diverse insecte daunatoare precum si ouale de acarieni. Daca din anumite considerente aceasta reteta nu va este accesibila, atunci se poate inlocui cu insecticidul-acaricid Novadim Progress in doza de 1,0 l/ha. Novadim Progress nu se aplica in amestec cu fungicidul cupric, ci la cateva zile dupa acesta.

In continuare recomandam un tratament pe baza de sulf micronizat in doza de 3 kg/ha, care va desinfecta butucul si va preveni infectiile timpurii de fainare. Daca totusi nu s-a aplicat inca nici un insecticid, odata cu sulful, se poate aplica acaricidul Nissorun, in doza de 0,5 kg/ha, care va combate oualele si larvele de acarieni, iar adultii atinsi de tratament vor depune oua sterile.

Dupa aparitia si cresterea lastarilor (frunze in diametru de 5 cm) , cand temperatura nu mai scade sub 10 grade C in timpul noptii, vor incepe tratamentele pentru prevenirea manei. Recomandarile pentru aceste tratamente vor fi  prezentate in articole viitoare.

Autor:

Dr.ing. Anastase IORGU

Tel.Mob: 0744.586.115
anastase.iorgu@sarom.ro

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri-Advertoriale

Comentariile sunt închise pentru TRATAMENTE DE PRIMAVARA LA VITA DE VIE

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii