Horticultorul.ro

mai 04 2011

UN START CORECT VA FI GARANTIA UNOR MERE SANATOASE

Dupa efectuarea taierilor in uscat, este necesar sa se declanseze programul de tratamente la pomi, care va urmari si se va adapta conditiilor locale de mediu si de atac al agentilor de daunare.

Primele tratamente sunt esentiale pentru combaterea formelor sub care au hibernat insectele sau patogenii. Acestea fiind mai rezistente, vor solicita tratamente de baza mai puternice care, daca se intarzie si se efectueaza cu produse necorespunzatoare, pot conduce la fitotoxicitati ala pomilor.

Summit Agro a experimentat si va propune utmatoarea reteta pentru primele tratamente.

Tratamentul 1:

Fungicid pe baza de cupru Triumf 40 WG in doza de 0,3% (30 g in 10 l apa). Cu solutia obtinuta se imbaiaza trunchiul si ramurile pomilor pana la punctual de scurgere. Acest tratament va desinfecta pomii si va reduce atacul ulterior de rapan, foc bacterian, etc.

Tratamentul 2:

Insecticidul Mospila 20 SG in doza de 450 g/ha, in combinatie cu uleiul vegetal Toil in concentratie de 0,5% (Mospilan 4,5 g + Toil 50 ml in 10 l apa). Aceasta reteta va combate in principal pauchii testosi, viermele merelor, ouale de afide si de acarieni. Produsul are un efect pe terment lung, este selectiv pentru fauna utilă şi poate fi aplicat imediat ce temperatura mediului exterior este mai mare de 4oC.

Daca tratamentul se intarzie/prelungeste pana la aparitia organelor verzi ale pomului, nu exista nici un pericol de arsuri pe frunze sau muguri, deoarece uleiul recomandat este diferit de uleiul classic mineral.

Daca se doreste, produsele pentru cele doua tratamente se pot amesteca si administra printr-o singura aplicare in perioada prevegetativa, far a avea efecte de fitotoxicitate.

Tratamentul 3:

Fungicidul Syllit 400 SC in concentrate de 0,13 % (13 ml in 10 l apa), ca prim tratament dedicat combaterii rapanului. Syllit este un fungicid sistemic special, cu aderenta foarte buna pe frunze. Poate fi aplicat si la temperaturi joase (incepand cu 6 grade C). De asemenea poate fi aplicat pe foliaj umed. Pătrunde foarte rapid in frunze şi nu este spălat de ploile care pot surveni la scurt timp de la aplicare

Se stie că ciupercile care produc aceste boli se instaleaza în interiorul mugurilor şi se propagă imediat ce catafilele mugurilor se desfac. De aceea se recomanda ca traamentul sa se aplice in acest stadiu.

Tratamentul 4:

Insecticidul Novadim Progress in doza de 1 l/ha (10 ml in 10 l apa). Va combate un spectru larg de insecte, printre care: gargarita florilor, afide, acarieni, etc. Este un insecticid puternic, care are si efect repelent pentru insecte.

Tratamentul 5:

Fungicidul Pyrus 400 SC in concentratie de 0,15% in amestec cu Captan 0,2 % (Pirus 15 ml + Captan 20 g in 10 l apa). Acest tratament se va aplica in faza de butorn roz la mar si  va preveni infectiile de rapan si fainare din timpul infloritului.

Urmatorul tratament se va aplica dupa inflorit, cand 15-20 % din petale s-au scuturat iar produsele si dozele folosite (Impact 25 + Rover), va vor fi prezentate in urmatorul articol. ….

Reteta de mai sus a fost conceputa pentru mar, insa primele doua tratamente sunt general valabile pentru toate speciile pomicole. Tratamentu 3 este recomandat si pentru par.

La cires, visin si prun , tratamentul 3 poate fi optional inlocuit cu fungicidul Cupertine Super in concentratie de 0,35% (35 g in 10 l apa) iar la piersic si cais fungicidul Drago 76 WP in concentratie de 0,2% (20g in 10 l apa).

Ca insecticide se pot folosi atat Novadim Progress cat si Nurelle D  in doza de 0,075% (7,5 ml in 10 l apa). Se va evita utilizarea lor in timpul infloritului deoarece sunt toxice pentru albine.

In perioada cand albinele se afla in preajma pomilor se recomanda insecticidul Mosplian 20 SP in concentratie de 0,02% ( 2 g in 10 l apa) care nu are efecte adverse asupra albinelor.

Autor:

Dr.ing. Anastase IORGU

Tel.Mob:0744.586.115
anastase.iorgu@sarom.ro

Categorie: Agricultura

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru UN START CORECT VA FI GARANTIA UNOR MERE SANATOASE

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii