sept. 25 2022

Determinarea alcoolului in vin cu ajutorul vinometrului

Determinarea concentratiei alcoolice (1° tarie alcoolica „1 % vol.” – 10 ml alcool la 100 ml vin) din vin este deosebit de importanta după incheierea fermentarii (vinuri linistite).  Concentratia alcoolica mai ridicata creste perioada de pastrare a vinului (vinul este mai stabil) si in functie de aceasta vinurile se incadreaza in: vinuri de consum current (8,5-10  % vol.  tarie alcoolica), vinuri albe superioare (peste 10-10,5  % vol.  tarie alcoolica).

Determinarea alcoolului in vin cu VINOMETRU

Vinometrul este un instrument ce poate fi folosit pentru determinarea conținutului procentual de alcool (tărie alcoolica) din vin,  este recomandat pentru  vinurile linistite  albe si seci (zaharurile sunt complet fermentate si vinul nu contine dioxid de carbon CO2).

Ca si principiu de funcționare vinometrul folosește efectul tubului capilar pentru măsurarea conținutului de alcool etilic dintr-un lichid.

Intervalul de măsurare pentru vinometru este de 0-25% iar eroarea este de ±3%.

Vinometrul se compune din doua parți: recipient (palnie) si tub capilar (Vezi fig.).

 

Utilizarea vinometrului pentru determinarea continutului de alcool

Primul pas este reprezentat de aducerea vinului la temperatura de 20⁰C (se utilizează un termometru pentru lichide);

Se tine vinometrul cu gradația in jos si pâlnia in sus in poziție verticala. Se toarnă vin in recipient/palnie (cu multa grija pentru a evita formarea de bule de aer) pana la umplerea acesteia, așteptam pana vinul trece (se scurge) prin tubul capilar si in partea de jos curge sub forma de picaturi (Vezi fig.);

Odata vinul ajuns partea de jos (curge), vinometrul se intoarce cu 180⁰ (pe un servetel) pe o suprafata plana si de face citirea (Vezi fig.) tariei alcoolice (% vol.  tarie alcoolica). Atentie !!! Nu ar trebui să existe bule de aer în tub, iar daca observati asta spalati si uscati echipamentul (pana la dispariția bulelor) si refaceți măsurătoarea.

Pentru rezultate mai exacte este indicat sa se faca cca. 3 măsurători iar rezultatul va fi reprezentat de media acestora. Ex. Media = (Măsurarea 1 + Măsurarea 2 + Măsurarea 3) / 3.

La final se procedează imediat la golirea, spalarea cu apa, uscarea echipamentului (pentru a evita uscarea vinului in tubul capilar si blocarea acestuia) si depozitarea acestuia.

Fig. 1 Determinarea alcoolului in vin cu VINOMETRU

Fig. 2 Determinarea alcoolului in vin cu VINOMETRU, citire  tarie alcoolica (% vol.  tarie alcoolica)

 

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Determinarea alcoolului in vin cu ajutorul vinometrului

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii