Horticultorul.ro

feb. 15 2020

Elemente de formare / inlocuire ale butucului vitei de vie

Elementele de formare / inlocuire ale butucului de vita de vie provin din coarde de (1) un an (anuale) si au rolul de: a forma elemente de productie (rod) in anul urmator (regula lemnului de 1 an pe lemn de 2 ani – pentru vita de vie nobila, a forma viitoare elemente de schelet (brate, cordoane, tulpina, etc.), a inlocui elemente de rod sau schelet distruse, etc.

Unele elemente pot avea multiplu rol de formare / inlocuire / productie (daca se gasesc pe lemn de 2 ani).

ELEMENTE DE FORMARE / INLOCUIRE ALE BUTUCULUI VITEI DE VIE SUNT:

1. Cepul de Inlocuire (Vezi fig.) provine din lastari anuali (coarde) ce isi au originea: din muguri dorminzi prezenti in zona dinspre capul butucului sau dintr-un element de rod (cep de rod, cordita). Cepul de inlocuire prezinta 2 ochi (muguri) si are rolul de a înlocui la nevoie verigile de rod.

2. Cepul de Siguranta  (Vezi fig.) se intalneste la vitele de vie conduse pe forme semiînalte si inalte in cultura semiprotejata. Acesta provine din lastari anuali lacomi (coarde  lacome, in sezonul de vegetatie acesti lastari se carnesc sub primul etaj de sarme), care pornesc in apropierea solului din mugurii dorminzi, prezenti la baza tulpinii. Cepul de siguranta  are 1-2 ochi (muguri) si  are rolul de a forma la nevoie (in caz de inghet sau alte evenimente) brațe noi, semitulpina, tulpina.

3. Cepul de Coborâre (Vezi fig.) se intalneste rar. Acesta provine din lastari anuali lacomi (coarde  lacome, in sezonul de vegetatie acesti lastari se carnesc sub primul etaj de sarme) care pornesc in apropierea solului din mugurii dorminzi prezenti la baza tulpinii. Cepul de coborare   are 1-2 ochi (muguri) si  are rolul de a forma la nevoie o tulpina mai joasa.

Fig. 1 Cepi la vita de vie (cep de inlocuire, cep de siguranta, cep de coborare)

4. Cepul de Rezerva (Vezi fig.) se intalneste rar, doar la vitele de vie conduse in forme joase, care prezinta brate, cordoane (cordon orizontal tarator). Acesta provine din lastari anuali lacomi (coarde  lacome pozitionate sub brate, cordon) care pornesc din mugurii dorminzi prezenti pe scaunul butucului / buturuga. Cepul de rezerva  are 1-2 ochi (muguri) si  are rolul de a forma la nevoie: braț nou, cordon nou, portiune de cordon, cotor  care le inlocuiesc pe cele imbatranite.

Fig. 2 Cepul de rezerva la vita de vie

5. Pleata (Vezi fig.) la vita de vie este utilizata ca element de formare, aceasta  este o coarda lacoma (pornita din lemn multianual din muguri dorminzi) scurtata la 14-24 ochi. Pleata poate avea in viitor rolul de a forma noi elemente de schelet.

Pleata obtinuta dintr-o coarda lacoma poate fi utilizata pentru: inlocuirea unui brat disparut,  umplerea unui gol in cadrul elementelor de schelet ale butucului, etc.

Fig. 3 Pleata la vita de vie

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Elemente de formare / inlocuire ale butucului vitei de vie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii