apr. 05 2011

Foarfeca-Foarfece horticola: Vie, Pomi, Gradina, Trandafiri

I.    Foarfeca horticola

Foarfeca horticola (vezi Fig. 1) este unealta de baza a horticultorului, ea este utilizata pentru taiat plante in toate domeniile horticole (pomicultura, viticultura, arboricultura, peisagistica, floricultura, legumicultura, parcuri si gradini, pepiniere, trandafiri, etc.).

Foarfeca horticola se foloseste la: taiat ramuri, taiat plante, fasonat “scurtat” radacini, fasonat plante, recoltat fructe, taiat ramuri bolnave.

Foarfeca horticola in general este capabila sa taie ramuri cu diametru de pana la 2-2,5 cm.

1.  Foarfeca horticola este formata din cele doua brate asezate in cruce unite printr-un surub. Intre cele doua brate (in partea de jos) se gaseste arcul care face ca foarfeca sa tinda sa stea in pozitia deschisa (gata de taiat), vezi Fig. 1.

Pe capatul unuia din brate se gaseste o lama groasa netaietoare (contracutit-partea pasiva a foarfecei), iar la capatul celuilalt brat se gaseste o lama curbata – taiatoare (cutit-partea activa).

2. Alegerea foarfecei horticole: exista pe piata nenumarate tipuri de foarfece  produse de diversi producatori: Felco (Elvetia), Gardena (Germania), Fiskars, etc. Cand alegem o foarfeca, tinem cont de: cat avem de taiat, ce avem de taiat, ce grosime au ramurile, scopul (taiat, recoltat, universal), grosimea maxima a ramurilor taiate, pretul foarfecelor horticole, fiabilitatea, posibilitatea de a inlocui anumite componente (cutit taietor), greutatea foarfecei, usurinta cu care taiem ramurile, daca suntem stangaci sau dreptaci, avem mana mare, medie sau mica. In functie de criteriile enumerate si de buget va alegeti foarfeca potrivita.

Foarfece profesionale  sunt produse de numeroase branduri ca:

  • producatorul elvetian Felco, acestea exceleaza prin modelele sale profesionale, ce au ca lider  (Felco 7 si Felco 8 – Vezi fig.). Un model Felco deosebit de robust si convenabil ca pret este Felco 5. Felco produce foarfece  ergonomice adaptate mainii taietorului: mana dreapra sau mana stanga, foarfeca pentru o mana mare, medie sau mica;
  • producatorul german Original LOWE produce foarfece profesionale diverse  de  calitate superioara de peste 90 ani (Vezi fig.);
  • producatorul japonez ARS Corporation produce echipamente profesionale – de taiat (foarfece, fierastraie, etc.) de  calitate superioara (Vezi fig.);
  • producatorul german Gardena, are modele de top excelente cu lame de inox, cum ar fi (Foarfece gradina BP 50, Foarfece gradina BP 30).

3. Tehnica taierii cu foarfeca horticola si intretinerea  (mentenanta)  acesteia:

Pentru a putea taia cu usurinta chiar si ramuri mai groase, folosim ambele maini, astfel aplecati usor  ramura taiata spre contracutitul foarfecii (in directia opusa lamei taietoare).

In timpul taierii bratul cu lama taietoare sa se gaseasca in partea dinspre lucrator si pe acest brat apasam puternic, astfel incat ramura sa fie retezata preferabil dintr-o singura miscare.

Atentie !!! Nu taiati cu foarfeca ramurile uscate, ramurile uscate se taie numai cu fierastraul horticol.

Cand taiem o ramura la baza (la inel), trebuie sa avem lama taietoare la baza, altfel riscam sa lasam in urma taieturii un mic ciot.

Folositi in permanenta ulei pentru mecanisme fine in timpul taiatului (lama taietoare se unge periodic) astfel se usureaza taiatul si tine foarfeca curata.

Curatati ori de cate ori este nevoie (in timpul taiatului si dupa taiat) foarfeca cu un spray de curatat si uns WD-40 (vezi Fig. 3).

Curatati periodic foarfeca horticola de (aderentele vegetale, seva, pamant, rugina, etc.) cu ajutorul pietrei de curatat si uns SANDFLEX MEDIUM (vezi Fig. 2)

Fig. 1 Foarfeca horticola Felco 7 (pomi, vie, flori, legume, arbori si arbusti)

Fig. 2  Echipamente de curatat si ascutit foarfecile horticole

Fig. 3  Spray de curatat si ulei de uns foarfeca horticola

Foarfeca Horticola_Lowe 6-produsa in Germania

Fig. 4 Foarfeca horticolaLowe 6„,  produsa in Germania

Foarfeca _Lowe 6-produsa in Germania

Fig. 5 Foarfeca horticolaLowe 6„, produsa in Germania

Fig. 6 Foarfeca & Fierastrau profesionale de origine Japoneza „ARS-Corporation

Foarfeca Horticola Japoneza-ARS Corporation

Fig. 7 Foarfeca horticola de origine Japoneza „ARS-Corporation

Fig. 8 Foarfeca horticola Felco 7 (pomi, vie, flori, legume, arbori si arbusti)

Fig. 1 Foarfeca horticola - Felco 8

Fig. 9 Foarfeca horticola profesionala Elvetiana  „Felco 8″

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Foarfeca-Foarfece horticola: Vie, Pomi, Gradina, Trandafiri

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii