aug. 24 2024

Plantarea Vitei de Vie: sfaturi – tehnologie completa

Plantarea vitei de vie

Plantarea corecta a vitei de vie, este o operatiune importanta intrucat contribuie direct la dezvoltarea armonioasa a vitei de vie in primii ani.

I. Epoca de plantare (momentul plantarii)

1. Plantarea de toamna in repaus vegetativ – se incepe odata cu caderea frunzelor (caderea primelor brume) si se incheie la finele lui noiembrie, odata cu aparitia temperaturilor negative si a inghetului la sol. Toamna este momentul de plantare ideal intrucat, radacinile isi incep cresterea inaintea partii aeriene, iar vita de vie plantata toamna porneste primavara mai devreme in vegetatie.

2. Plantarea de primavara in repaus vegetativ  – se incepe in 15 februarie- martie, odata cu aparitia temperaturilor pozitive (+5ºC) atat in aer cat si in sol si se incheie in luna aprilie (in momentul pornirii vitei de vie in vegetatie “umflarea mugurilor-inceperea cresterilor”.

3. Plantarea in vegetatie (primavara-vara pana in 10-20 iunie) – se face dar numai pentru vitele de vie aflate la container/ghiveci (vita de vie cu pamant pe radacini).

 

II. Etape premergatoare plantarii:

♦  Alegerea terenului destinat plantarii.

Cultivarea vitei de vie se face in functie de cativa factori limitativi, cum ar fi:

–        temperatura: vita de vie este sensibila la temperaturile minime din timpul iernii, astfel radacinile vitei de vie ingheata la temperaturi intre (-5 si -11ºC); mugurii vitei de vie la  (-15 si -18ºC); coardele anuale la (-18 si -22ºC) si lemnul multianual la (-20 si -24ºC). Temperaturile minime limitative – sunt diferite de la soi la soi;

–        altitudinea: vita de vie se cultiva la altitudini, ce variaza intre 100 si 550-600 metri fata de nivelul marii;

–       lumina: vita de vie are nevoie de mult soare „via nu suporta decat umbra stapanului”, asa ca randrurile sa se orienteze pe directia Nord-Sud;

–       relieful – pe terenurile in panta – vita de vie se va planta pe directia  curbelor de nivel.

♦  Desfundatul la infiintarea plantatiei de vita de vie se se realizeaza in functie de momentul plantarii (cu cca. 3-4 luni inaintea plantarii): desfundam toamna pentru a planta primăvara; desfundam primăvara (in mai) sau vara (in iunie) pentru a planta toamna. Desfundatul pentru infiintarea plantatiei se face la adancimea de 40-80 cm. Adancimea de desfundat este in stransa legatura cu necesitatea lucrarii (la înființarea plantației sau la vitele pe rod); tipul de sol;   prezenta orizonturilor de sol bogate in calcar (in situația când avem orizonturi de sol bogate in calcar, trebuie evitata aducerea acestora la suprafața prin desfundat, astfel vor reduce adâncimea de desfundat pana la 40-45 cm). Dupa desfundat, urmează lucrarea de nivelare care se executa înainte de pichetarea terenului-plantare.

Mai modern desfundaul se poate înlocui cu scarificarea prin doua treceri in forma de cruce (in doua directii perpendiculare), efectuata cu subsolierul.

 

♦   Pichetarea terenului se face conform diferitelor scheme de plantare alese si (distantei intre randuri si distantei intre plante pe rand). Distantele de plantare variaza astfel: distante intre randuri=2-2,2 metri si distante intre plante pe rand=1-1,2 metri.

Daca vita de vie se planteaza langa cladiri (locuinte), trebuie ca randul de vita sa se situeze  la o distanta minima intre 0,2-0,5 m fata de zid.

 

III. Plantarea vitei de vie  in Repaus Vegetativ: toamna-iarna-primavara

Aceasta plantare se poate efectua atata timp cat solul nu este inghetat si beneficiem de temperaturi exterioare  pozitive de  peste +5ºC si o zi lipsita de precipitatii si vant.

 

1. Sapatul gropilor

Gropile pentru plantarea obisnuita a vitei de vie se fac la o adancime de 50 cm, avand latimea si lungimea de circa 35-40 cm, vezi Fig. 1.

2. Fasonarea

Fasonarea-vitei-de-vie-pentru-plantat

Fig. 1 Fasonarea vitei de vie  in vederea plantarii

Fasonarea plantelor se executa cu ajutorul foarfecii horticole. In prealabil foarfeca horticola trebuie ascutita si unsa, astfel incat sa taie cat mai neted si sa nu rupa sistemul radicular al plantei sau cordita.

Fasonatul este operatiunea ce presupune: scurtarea corditei la 3-4 ochi (8-10 cm); suprimarea ciotului de la altoi; suprimarea radacinilor – eventual prezente, pe nodurile intermediare ale portaltoiului si scurtarea radacinilor bazale la 8-10 cm. Fasonatul presupune si indepartarea eventualelor radacini traumatizate, mucegaite, rupte, strangulate sau uscate (Vezi fig. 1).

Atentie!!!

Exista in comert vite de vie deja fasonate si parafinate (la partea aeriana – punct de altoire si cordita), pentru aceste vite nu se mai face fasonarea partii aeriene.

3. Prepararea mocirlei si mocirlirea

La plantare – radacinile vitei de vie se mocirlesc (planta se scufunda in mocirla preparata).

Mocirla se prepara, intr-o groapa sau intr-un butoi, utilizand un amestec de:    pamant galben sau pamant – balega de bovine  proaspata si apa (raport 1:1:3 in volume). Cele 3 ingrediente se amesteca pana cand se obtine un amestec omogen de consistenta zmantanii.

Mocirlirea este operatiunea ce presupune introducerea vitei de vie in mocirla preparata.

Locul unde se face mocirlirea trabuie sa fie ferit de vant si soare puternic.

Mocirlirea vitei de vie contribuie la: o mai usoara cicatrizare a ranilor, rezultate in urma fasonatului si asigura un contact intim al radacinilor cu solul. Mocirlirea are rol si in emiterea de noi radacini (balega proaspata de bovine – contine auxine, substante cu rol in stimularea cresterii si inradacinarii plantelor).

 

4. Plantarea propriuzisa

Plantarea incepe prin adaugarea pe fundul gropii a unui strat de pamant maruntit si reavan – din care vom  forma un mic musuroi sub vita de vie (Vezi fig.).

Pe marginea unde se gaseste vita de vie se va infige un tarus (tutore), tarus care va indica locul exact unde se gasete vita de vie si va fi folosit la palisarea vitei in primul an de la plantare, vezi fig. 2. Tutorele are cca. 1,5-1,7 m lungime si se confectioneaza din: fier beton, lemn de bambus, lemn de esenta tare, teava de plastic rigida, etc.

Vita de vie se aseaza vertical (peste musuroiul de pe fundul gropii – pamant maruntit pe care se fixeaza radacinile), lipita de perete astfel incat punctul de altoire sa se situeze la 1-2 cm deasupra nivelului solului iar cordita sa fie orientata spre tarus. Groapa se umple cam 1/3 cu pamant reavan si maruntit, care se taseaza cu piciorul. Se uda cu o galeata de apa si se completeaza cu sol reavan si maruntit pana la 2/3 si acest pamant se taseaza  cu piciorul (Vezi fig.).

La final, vita de vie se va acoperii cu pamant reavan si maruntit si se va musuroii (musuroi inalt de 25-30 cm). Musuroiul va proteja vita de vie atat impotriva inghetului cat si impotriva uscaciunii, (Vezi fig. 2).

 

Fig. 2 Plantarea Vitei de Vie in uscat (repaus vegetativ)

Fig. 2 Vitei de Vie in vegetatie dupa plantare

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea Vitei de Vie: sfaturi – tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii