dec. 26 2023

Sampania – vinul Spumant obtinut prin metoda traditionala

Sampania – Champagne este  Vinul Spumant obtinut prin metoda traditionala „champenoise“.

Șampania – Champagne (Franta) este o denumire de origine pentru vinuri spumante, protejata prin lege. Aceasta denumire se poate aplica doar vinurilor spumante produse in regiunea Champagne din Franta. Inca din 1668-1670, călugărul Dom Perignon a produs in Franta (regiunea Champagne), șampanie prin umplerea sticlelor speciale cu vin îndulcit cu zahar si inchiderea acestora ermetica.  In Romania,  vinurile spumante similare cu șampania sunt cele produse prin tehnologia traditionala de obtinere  a vinurilor spumante (vin spumant fermentat „a 2-a fermentare”, limpezit si livrat in aceeași sticla).

Metoda Champenoise  reprezinta tehnologia traditionala de obtinere a vinurilor spumante si presupune:  prepararea vinului sec special  (se utilizeaza soiuri de vita de vie agreate pentru producerea de vin alb, rosu); adaugarea licorii de tiraj (tirajarea in sticle speciale pentru a 2-a fermentație).  Licoarea de tiraj conține: siropul de zahar, maiaua de levuri selecționate; adjuvanti de remuaj. Prin fermentarea a 2-a in sticla, se generează degajarea de CO2 ce creste presiunea; remuaj (aducerea depozitului de drojdii pe dop, procesul poate fi manual sau mecanizat „automat cu Gyropalette”, Vezi fig.); degorjare (eliminarea depozitului de drojdii din gatul sticlei); administrarea licorii de expediție; închiderea ermetica a sticlei (aplicarea dopului de pluta, acesta va fi asigurat/fixat cu ajutorul coșulețelor din sarma, Vezi fig.);  etc.

Șampania – Champagne – Vinul Spumant obținut prin metoda tradiționala (vin spumant fermentat secundar, limpezit si livrat in aceeași sticla) fac parte din categoria vinurilor efervescente, adica vinuri foarte bogate „suprasaturate” in dioxid de carbon endogen (CO2 – rezultat prin fermentatie), care sunt menținute in aceasta stare cu ajutorul presiunii de cca. 3,5 atmosfere,  intr-un recipient/butelie/sticla speciala pentru vin spumant care rezista la 17 atmosfere. Sticla pentru vin spumant va fi perfect închisa cu dopuri de pluta ce permit inchiderea ermetica, iar dopul va fi asigurat/fixat cu ajutorul coșulețelor din sarma.

Caracteristicile principale ale vinurilor efervescente sunt reprezentate de forma pe care o ia dioxidul de carbon degajat. Astfel, prin observarea vinurilor efervescente turnate in pahare speciale, (pahar „flute” -pahar flaut pentru vinuri spumante) se pot observa fenomene ca:

  • Perlare – reprezintă degajarea bulelor de dioxid de carbon “CO2” in masa vinului. Odata sticla deschisa bulele de dioxid de carbon apar in toata masa acestuia. Cu cat bulele de CO2 sunt mai fine si durata perlarii este mai lunga (perlare persistenta), cu atat calitatea vinului spumant este mai ridicata.   Prezenta unei pete mate/asperitati pe fundul paharului va stimula formarea de bule. La un vin spumant de calitate, perlarea dureaza minim 20 minute la o temperatura de servire a spumantului de  5⁰-6⁰C (vin spumant frapat).

Atentie !!! perlarea pe o perioada scurta si grosiera (bule mari) este specifica vinurilor spumoase (vinuri obtinute prin adaugare de CO2).

 

  • Spumare – reprezintă proprietatea vinurilor efervescente de a forma spuma când sunt turnate in pahar sau cand desfacem sticla. La vinurile spumante, “CO2” are origine endogena (dioxidul de carbon este obținut strict prin procesul de fermentatie). Cand turnam vinul spumant in pahar, spuma formata trebuie sa fie abundenta.  Cu cat spuma este mai fina, iar persistenta este mai îndelungata, cu atât calitatea spumantului este mai ridicata (dioxidul de carbon este mai abundent si mai bine incorporat in masa vinului).

Atentie !!! la vinurile spumoase (vinuri obtinute prin adaugare de CO2) spuma este grosiera si dispare repede.

Clasificarea vinului spumant in funcție de conținutul in zaharuri:

  • extra brut: 0-6 g/l
  • brut: 6-15 g/l
  • extra sec: 15-20 g/l
  • sec: 20-35 g/l
  • demisec: 35-50 g/l
  • dulce: peste 50 g/l

Tăria alcoolica a vinurilor spumante este in general de 11-12 vol. %. Dioxidul de carbon din vinul spumant, amplifica absorbția alcoolului in organism prin mucoasa bucala, motiv pentru care vinurile spumante/spumoase ne pot îmbăta mai rapid comparativ cu vinurile liniștite, similare ca si tărie alcoolica.

Datorita tehnologiei aplicate si prezentei dioxidului de carbon endogen (rezultat prin fermentatie), vinurile spumante obținute prin metoda tradiționala Champenoise  au  preț si calitate mai ridicate. Dioxidului de carbon „CO2  prezent in vin, ii da un caracter plăcut, de excitație a mucoasei bucale generând o senzație răcoritoare, gust înțepător specific, efervescenta amplifica anumite arome, dar si  reduce senzația de dulce.

Șampania – Champagne – Vinul Spumant obținut prin metoda tradiționala este in general superior calitativ, celorlalte vinuri spumante (obținute prin alte metode) si spumoase (vinuri obținute prin adăugare de CO2 exogen – adaugat din exterior).

Fig. 1 Sampania – Champagne – Vinul Spumant obtinut prin metoda traditionala, perlare, spumare

Fig. 2 Sampania – Champagne – Vinul Spumant obtinut prin metoda traditionala, perlare, spumare

Fig. 3  Sampania – Champagne – Vinul Spumant obtinut prin metoda traditionala, perlare, spumare

Fig. 1 Sampania – Champagne – Vinul Spumant obtinut prin metoda traditionala, remuaj manual

ig. 1 Sampania – Champagne – Vinul Spumant obtinut prin metoda traditionala, remuaj manual

ig. 1 Sampania – Champagne – Vinul Spumant obtinut prin metoda traditionala, remuaj manual

Fig. 1 Sampania – Champagne – Vinul Spumant obtinut prin metoda traditionala, remuaj mecanizat „automat cu Gyropalette”

Fig. 1 Sampania – Champagne – Vinul Spumant obtinut prin metoda traditionala, aplicarea dopului de pluta  si a cosuletului din sarma

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Sampania – vinul Spumant obtinut prin metoda traditionala

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii