oct. 02 2022
Sistemul de sustinere la vita de vie – Stalpii din Beton
Instalarea unui sistem de sustinere la vita de vie pe baza de stalpi din beton (spalieri monoplani din beton) si fire de sarma zincata, presupune parcurgerea catorva etape.
Recomandam utilizarea de stalpi/spalieri mijlocași standardizati, ce prezinta eventual si locașurile (Vezi fig.) pentru prindere a distantierelor/bridelor/colierelor care se prind de stalp, acestea ce au rol in ghidarea celor 2 sarme zincate.
Stâlpii din beton au: secțiunea de 7-6 cm si lungimea de 2.4-3 m (dimensiunea diferă in funcție de tipul de stalp fruntas/mijlocas sau de forma de conducere joasa/semiînalta/înalta), greutate de cca. 40 kg
♦ stalpi fruntasi – pozitionati pe capete, au si rolul de a intinde sarmele de sustinere, de 2,6-3 metri. Se fixeaza in gropi de 0,7-0,8 m adancime. Instalarea stalpilor se incepe cu stalpii fruntasi.;
♦ stalpii mijlocasi – stalpi fixati pe lungimea randurilor, au rolul de a ghida si sustine sarmele, de 2,4-2,7 metri (Vezi fig.). Se fixeaza in gropi de 0,5-0,6 m adancime.
Stalpii fruntasi vor fi ancorati cu ajutorul:
– unei ancore metalice cu rozeta (Vezi fig.), introduse la 60-70 cm adancime;
– ancorelor confectionate prin ingroparea in sol (la 60-70 cm adancime) de caramizi, blocuri de beton, blocuri de piatra (care au cca. 30-40 cm lungime si 15-20 cm latime);
– contrafortelor (contrafort), reprezentate de către un stâlp amplasat in interior la un unghi de 45⁰
Intinzatoarele pentru intinderea sarmelor
Atat sarmele de ancorare (cablu de sarma „șufă”, Vezi fig.) cat si cele de conducere a lastarilor (sarma zincata de 1,6-2,5 mm), necesita intinzatoare.
Intinzatoarele sunt diverse: Gripple, Întinzătoare cu tambur cu autoblocare, Intinzator cu clichet, Vezi fig.
Sârmele portante
Acestea sunt protejate anti coroziune de un strat de zinc (sarme zincate) cu rolul de a mentine caracteristicile si rolul acestora pe toata durata de exploatare a plantatiei (cca. 20-30 ani).
Grosimea sarmelor zincate/galvanizate portante este diferita in functie de pozitia acestora pe spalier, forma de conducere (joasa/semiînalta/înalta), numarul de sarme/fire pe etaj (1 sau 2 sarme). Grosimea este standardizata la urmatoarele dimensiuni 1,6-1,8-2-2,2-2,5 mm. In general, se utilizează sarme de 1,6-1,8 mm grosime si se monteaza 2 fire/etaj.
Cleme unificatoare pentru sarme portante
Pe parcursul sezonului de vegetație, la vita de vie (cand are loc dirijarea lastarilor printre sarme), se vor utiliza in cadrul sistemului de susținere clemele unificatoare (calibrate pe grosimea sarmei) pentru sarmele portante, Vezi fig.
Instalarea sistemului de sustinere
Pozitia tuturor stalpilor si a ancorelor se va picheta inaintea instalarii sistemului de sustinere.
Stalpii mijlocasi se amplasa pe rand la o distanta de 5-7 m unul de altul (primul mijlocas se va amplasa la 5m de fruntas) si la jumatatea distantei dintre doua vite de vie (Vezi fig.). Acestia se vor fixa in sol numai dupa ce au fost intai fixati toti stalpii fruntasi.
Stalpi fruntasi din beton vor fi pozitionati:
♦ in situatia cand se folosesc ancore, stâlpii fruntasi din beton vor fi poziționați cu baza la jumătatea distantei dintre primii doi butuci de la capetele randurilor, inclinati spre exteriorul randului la un unghi de 60-70°. La 0.6-0,8 m de ultimul butuc spre exterior se va fixa ancora (rozeta, etc.), Vezi fig. Stalpii fruntasi se vor ancora (sarma cu care se face ancorarea dispune si de un sistem de intindere, Vezi fig). Mai moderna este ancorarea stalpilor fruntasi cu un sistem de ancorare cu sufa (cablu de sarma) si intinzator Gripple, Vezi fig.
♦ in situația când se folosesc contraforte (aceasta situatie este din ce in ce mai rara in viticultura moderna), stâlpii frutasi din beton vor fi poziționați la 0.4-0.5 m in afara ultimului butuc, iar acestia vor avea o pozitie verticala, Vezi fig. Pozitionarea contrafortelor se face la jumatatea distantei dintre ultimii doi butuci Vezi fig. Atentie !!! – acest sistem cu contraforte nu este eficient in timp, intrucat nu face fata, iar stalpul fruntas se apleaca spre interiorul randului (Vezi fig.), motiv pentru care NU ESTE RECOMANDAT.
Stalpii se fixeaza in gropi sapate la o adancime de 50-80 cm: 50-60 cm adancime stalpii mijlocasi; 70-80 cm adacime stalpii fruntasi, Vezi fig. Fixarea se face la aceiasi inaltime prin adăugarea a numeroase straturi de pamant (de 10 cm) care se compacteaza bine in jurul stalpului. Instalarea stalpilor se incepe cu stalpii fruntasi.
Odata montati, pe stalpii mijlocasi se vor aplica distantierele/bridele/colierele ce se prind de stâlp, acestea au rol in ghidarea celor 2 sârme zincate in funcție de forma de conducere a vitelor de vie joasa-semiinalta-inalta (Vezi fig.). Pe stalpii mijlocasi cu elementele de sustinere (numarul si pozitia acestora pe stalpi difera in functie de forma de conducere a vitelor de vie joasa/semiinalta/inalta) si ghidare a sarmelor montate, sarmele se vor misca libere.
Pe stalpi se vor intinde cu intinzatoare sarmele (numarul si pozitia acestora pe stalpi difera in functie de forma de conducere a vitelor de vie joasa-semiinalta-inalta). Pe stalpii fruntasi sarmele se vor prinde astfel incat sa avem si un sistem de întindere al acestora.
La final se va proceda la operațiunea de întindere a sârmelor. Lucrarea de intindere a sarmelor se va efectua de la etajul superioar catre etajul inferior.

Fig. 1 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din beton, utilizare de ancore la stalpi fruntasi

Fig. 2 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din beton, utilizare de contrafort la stalpi fruntasi

Fig. 5 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din beton, stalp mijlocas si bride pentru dirijare sarme

Fig. 6 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din beton, stalp mijlocas si bride pentru dirijare sarme

Fig. 12 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din beton, intinzator cu tambur si autoblocare

Fig. 14 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalp din beton fruntas, ancora, sistem de ancorare cu sufa si intinzator Gripple

Fig. 15 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalp din beton fruntas, ancora, sistem de ancorare cu sufa si intinzator Gripple
Categorie: Vita de vie
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Sistemul de sustinere la vita de vie – Stalpii din Beton