Horticultorul.ro

oct. 09 2022

Sistemul de sustinere la vita de vie – Stalpii din Metal: spalieri monoplani, tehnologie completa

Instalarea unui sistem de sustinere la vita de vie pe baza de stalpi din metal  (spalieri monoplani din metal galvanizati/zincati) si fire de sarma zincata  (cu grosime de 1,6-1,8-2-2,2-2,5 mm) presupune parcurgerea câtorva etape.

Spalierii zincati si sarmele zincate pot avea o garanție de pana la 30 ani, astfel fiind utilizate pe toata durata de exploatatie a plantatiei.

Recomandam utilizarea de stalpi/spalieri fruntasi si mijlocași   ce prezinta locașurile (Vezi fig.) pentru prindere a: ancorelor, distantierelor/bridelor, sarmelor zincate, etc.

Stâlpii din metal galvanizati/zincati au: secțiunea de diferite dimensiuni (5×3.5; 5.5×3.5; 6×7.3, etc – un funtie de producator sau de tip mijlocas sau fruntas) si lungimea de 2.4-2,7 m (dimensiunea diferă in funcție de tipul de stalp fruntas/mijlocas sau de forma de conducere joasa/semiînalta/înalta).

♦  stalpi fruntasi – pozitionati pe capete, au si rolul de a intinde sarmele de sustinere, de 2,5-2,7 metri. Se fixeaza in gropi de 0,6-0,7 m adancime. Instalarea stalpilor se incepe cu stalpii fruntasi;

♦  stalpii mijlocasi stalpi fixati pe lungimea randurilor, au rolul de a ghida si sustine sarmele, de 2,4-2,5 metri (Vezi fig.). Se fixeaza in gropi de 0,5 m adancime.

Stalpii fruntasi vor fi ancorati cu ajutorul:

– unei ancore metalice cu rozeta (Vezi fig.) introduse la 60-70 cm adancime;

– ancorelor confectionate prin ingroparea in sol (la 60-70 cm adancime) de caramizi, blocuri de beton, blocuri de piatra (care au cca. 30-40 cm lungime si 15-20 cm latime);

Intinzatoarele pentru intinderea sarmelor

Atat sarmele de ancorare (cablu de sarma „șufă”, Vezi fig.) cat si cele de conducere a lastarilor (sarma zincata de 1,6-2,5 mm) necesita intinzatoare.

Intinzatoarele sunt diverse: Gripple, Întinzătoare cu tambur cu autoblocare, Intinzator cu clichet, Vezi fig.

 Sârmele portante

Acestea sunt protejate anti coroziune de un strat de zinc (sarme zincate) cu rolul de a mentine caracteristicile si rolul acestora pe toata durata de exploatare a plantatiei (cca. 20-30 ani).

Grosimea sarmelor zincate/galvanizate portante este diferita in functie de pozitia acestora pe spalier, forma de conducere (joasa/semiînalta/înalta), numarul de sarme/fire pe etaj (1 sau 2 sarme). Grosimea este standardizata la urmatoarele dimensiuni 1,6-1,8-2-2,2-2,5 mm. In general se utilizează sarme de 1,6-1,8 mm grosime si se monteaza 2 fire/etaj.

Cleme unificatoare pentru sarme portante

Pe parcursul sezonului de vegetație, la vita de vie (cad are loc dirijarea lastarilor printre sarme), se vor utiliza in cadrul sistemului de susținere clemele unificatoare (calibrate pe grosimea sarmei) pentru sarmele portante, Vezi fig.

Instalarea sistemului de susținere

Pozitia tuturor stalpilor si a ancorelor se va picheta inaintea instalarii sistemului de sustinere.

Stalpii mijlocasi (stalpi intermediari) metalici galvanizati/zincati se amplasa pe rand la o distanta de 5-5,6 m  unul de altul (primul mijlocas se va amplasa la 5 m de fruntas) si la jumatatea distantei dintre doua vite de vie (Vezi fig.). Acestia se vor fixa in sol numai dupa ce au fost intai fixati toti stalpii fruntasi.

Stalpi fruntasi  (stalpi de capat) metalici galvanizati/zincati vor fi pozitionati cu baza la  jumătatea distantei dintre primii doi butuci de la capetele randurilor, inclinati spre exteriorul randului la un unghi de 60-70°.  La 0.6-0,8 m de ultimul butuc spre exterior se va fixa ancora (rozeta, etc.),  Vezi fig. Stalpii fruntasi se vor ancora, sarma cu care se face ancorarea (cablu de sarma „șufă”)  dispune si de un sistem de intindere (intinzator Gripple).

 

Stalpii se fixeaza in gropi sapate la o adancime de 50-70 cm: 40-50 cm adancime stalpii mijlocasi; 50-70 cm adacime stalpii fruntasi, Vezi fig., adancimea este mai mare cu cat stalpul este mai lung. Fixarea stalpilor se face la aceiasi inaltime  prin adăugarea a numeroase straturi de pamant (de 10 cm)  care  se compacteaza bine in jurul stalpului. Instalarea stalpilor se incepe cu stalpii fruntasi.

In practica se mai intalneste pentru durabilitate si situatia in care stalpii mijlocasi zincati sunt betonati, atat in portiunea ingropata cat si cca. 25 cm deasupra solului (Vezi fig.).

Odata montati, pe stalpii mijlocasi se vor aplica distantierele/bridele/colierele ce se prind de stâlp (la inaltimea dorita in locuri speciale), acestea  au rol in ghidarea celor 2 sârme zincate  in funcție de forma de conducere a vitelor de vie joasa-semiinalta-inalta (Vezi fig.). Pe stalpii mijlocasi  cu elementele de sustinere  (numarul si pozitia acestora pe stalpi difera in functie de forma de conducere a vitelor de vie joasa/semiinalta/inalta) si ghidare a sarmelor montate,  sarmele se vor misca libere.

Pe stalpi se vor intinde cu intinzatoare  sarmele (numarul si pozitia acestora pe stalpi difera in functie de forma de conducere a vitelor de vie joasa-semiinalta-inalta). Pe stalpii fruntasi sarmele se vor prinde astfel încât sa avem si un sistem de întindere al acestora.

La final se va proceda la operațiunea de întindere a sârmelor. Lucrarea de intindere a sarmelor  se va efectua de la etajul superioar catre etajul inferior.

Fig. 1 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din metal, utilizare de ancore la stalpi fruntasi

Fig. 2 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din metal, ancora metalica cu rozeta

Fig. 3 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din metal, stalp mijlocas

Fig. 4 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din metal, stalp mijlocas

Fig. 5 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din metal, stalp mijlocas

Fig. 6 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din metal, stalp fruntas

Fig. 7 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din metal, stalp fruntas

Fig. 8 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din metal, stalp fruntas

Fig. 9 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din metal, stalp mijlocas si bride pentru dirijare sarme

Fig. 10 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din metal, stalp mijlocas si bride pentru dirijare sarme

Fig. 11 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din metal, stalp mijlocas si bride pentru dirijare sarme

Fig. 12 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din metal, stalp mijlocas si bride pentru dirijare sarme

Fig. 13 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din metal, stalp mijlocas si  dirijare sarme (1 sarma pe etaj)

Fig. 14 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din metal, intinzator cu clichet

Fig. 15 Sistemul de sustinere la vita de viestalpi frutasi din metal, intinzator cu tambur si autoblocare

Fig. 16 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din metal, intinzator Gripple

Fig. 17 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii mijlocasi din metal, cu baza betonata

Fig. 18 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii mijlocasi din metal, cu baza betonata

Fig. 19 Sistemul de sustinere la vita de vie,  clema unificatoare pentru sarmele portante

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Sistemul de sustinere la vita de vie – Stalpii din Metal: spalieri monoplani, tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii