Horticultorul.ro

mai 05 2011

Altoirea pomilor fructiferi – prezentata de Dragos Milea

Va propunem o altoire interesanta si bine documentata, completata cu experimentari personale scrisa de unul din cititorii nostrii (Dragos Milea). Metoda a fost testata cu succes si de specialistii www.horticultorul.ro.

Redactia www.horticultorul.ro incurajeaza publicarea materialelor cu experimentari proprii in materie de altoire si horticultura.

„METODA de ALTOIRE prezentata de domnul Dragos MILEA”

Metoda clasica de altoire in ochi cu taietura in T are dezavantajele ca reusita depinde de dezlipirea scoartei portaltoiului, necesita un briceag sau cutit foarte ascutit, portaltoiul trebuie sa aiba o grosime minima cit a unui creion, etc.

Coaja se desprinde usor doar in anumite perioade ale anului(in functie de specie, in lunile iulie-august) si doar  daca portaltoiul a fost bine intretinut prin udare.

In metoda de altoire prezentata se transplanteaza un scutisor  (o bucata de scoarta cu mugure) cu lungime mare( pina la 5 cm) astfel ca sansele sint mai mari ca undeva sa se faca contactul intre celulele de sub scoarta care asigura prinderea altoiului( sub scoarta se afla un strat subtire de celule care asigura cresterea pomului si care fac posibila altoirea).

De asemenea, important este ca se pot altoi pomi cu grosime mica (de la 3 mm), cam tot timpul anului, indiferent daca scoarta se desprinde sau nu.

I. Pentru altoit este nevoie de urmatoarele :

1.  O jumatate de lama de ras  (se recomanadă ca o lamă nouă să fie taiată in două cu o foarfecă si nu prin rupere pt. ca se poate produce ranirea degetelor sau deterioarea taisului. De asemenea, daca folosim o lama veche-ea trebuie spalată si din nou se poate produce ranire ). Se poate folosii si breceagul de altoit universal, dar sa fie bine ascutit (intretinut).

2. O rola asemanatoare cu cea de scotch, dar obtinuta prin taierea unei portiuni (aproximativ 2 centimetri ) din o rola de plastic autoadeziv pentru impachetat alimente (3-4 lei in supermarket-din ea se taie cam 12 role) .

Se recomandă să se achizitioneze role de grosimi mici, care se pot taia usor cu un cutit ascutit-operatie care trebuie facuta cu atentie pe o masa de lucru (la iesirea din material cutitul sa nu lovesca piciorul celui care taie sau alte persoane care nu trebuie sa fie in  preajmă).

Dacă nu dispunem de rola de plastic alimentar autoadeziv se pot tăia cu foarfeca panglici din pungi din plastic (alegem pungi din plastic care se intinde înainte de a se rupe). În acest caz avem nevoie si de un fir de ata pentru a lega panglica după altoire, să nu se desfacă

3. Altoaie . Altoiul  este o nuia de un an ( virful unei ramuri) luata de la un pom valoros, pe care dorim sa-l înmultim.

Se recomandă ca altoaiele sa aiba grosimea portaltoiului, aproximativ grosimea unui creion si sa provină de la pomi sanatosi, din partea insorită a acestora.

La pomii care pornesc primii in vegetatie (cires, cais, piersic) altoiul trebuie recoltat in lunile ianuarie-februarie, la par, mar si gutui se pot recolta altoaie si luna martie.

Altoaiele se pastreaza in beciuri sau camere reci . In beciurile umede se pot aseza direct pe podea iar in cele uscate se recomanda asezarea deasupra unei tavi cu apa (sau albie).

Se pot pastra altoaie si in frigidere nefolosite( in incapere neincalzita), pe rafturi, cu putina apa in tava de jos a frigiderului.

Daca pastram altoaie in tava de jos a unui frigider in functiune, ele  se usuca.

Ca sa nu se usuce, le putem pune in tavi facute din sticle PET cu sectiune patrata, acoperite cu nisip umed.

Altoaiele se pot pastra pina in momentul in care mugurii „ pleacă”. In conditii bune, mugurii ramîn buni pîna in jur de 1 Mai.

Altoiele se leaga manunchi, cu un bilet in care se scrie soiul de pom.

Mugurii de cais, prun sau piersic sint dispusi uneori pe nuia cite 3 la un loc, din care 2, din margini, sint floriferi iar cel central este vegetativ(mai ascutit decit cei florali). Se pot folosi pentru altoire si formatiunile triple de muguri( dupa ce vom altoi, mugurii florali vor cadea singuri si va ramine doar cel central din care va creste lastarul)        Sint soiuri de pomi cu ramuri tip „pleata” care au pe lastar muguri laterali, dar nu pleaca decit cel din virf. Acesti pomi trebuie  altoiti prin metode in care se alipeste o bucata de ramura cu virf (copulatie sau despicatura).

Nu este adevarat ca trebuie sa luam altoaie numai din pomii care sint pe rod. Din contra, e preferabil sa luam din pomii altoiti anul trecut si care nu au muguri florali, pe care sa-i folosim din greseala(mai ales la cires).

La altoiele de cires trebuie avuta mare atentie sa nu se foloseasca mugurii de la baza lastarului anual, care sint florali si nu dau lastari. Mugurii florali de cires se deosebesc prin faptul ca sint mai rotunzi si sint dispusi mai apropiati intre ei la baza lastarului  anual. La fel, mugurii de nuc sint de 3 feluri, trebuie folositi doar cei vegetativi.

La semintoase (mar, par, gutui) mugurii sint mixti si pot fi folositi toti, uneori din mugurele altoit apar mai  intai citeva flori iar apoi florile cad si pleaca un lastar.

5. Portaltoaie .   Portaltoaiele sint pomişorii de 1-3 ani pe care aplicam altoaiele.

In carti se recomanda ca portaltoiul sa fie de 1 an, de grosimea unui creion si in anul anterior sa fi fost bine ingrijit prin udare astfel ca şi coaja lui sa se desprinda usor si sa fie plantat in anul anterior.

In metoda de altoire prezentata pot altoi pomi de la diametrul unui pai de griu pina la grosimea   degetului mare (este bine sa avem altoaie de dimensiuni diferite- deci vom alege pentru pastrare si altoie subtiri, dar si groase).

Nu conteaza daca pomul a fost plantat in primavara(un pom altoit are sanse mai mari de prindere, pentru ca energia lui e folosita de un singur mugure si pentru crestrea radacinilor)  Putem sa ducem acasa orice pomisor salbatic  gasit si sa-l altoim inainte de a-l planta sau il punem, provizoriu, culcat in pamint(stratificare)  pina se face vremea buna de plantat.

Este mai usor sa altoim inainte de plantare, decit sa altoim dupa ce am plantat.

II. Ce folosim ca portaltoaie?

Pentru a obtine cires avem nevoie de portaltoi din : visin, cires crescut din saminta , cires amar, malin( ciresul, deşi e simburos, nu merge pe corcoduş ).

Deseori, sub visini sau sub ciresii altoiti pe visin sint sute de lastari de visin care pot fi altoiti pe locul unde sint ( se aleg cei din margini si care au mai mult soare).

Pentru cais,piersic,prun ( simburoase) avem nevoie de : corcoduş, cais salbatic, prun salbatic, piersic din saminta, porumbar (tot sîmburoase) . Simburoasele se pot altoi între ele ( de exemplu : prun pe cais sau invers, piersic pe cais sau prun ) . Se pot aplica pe ramurile  unui  corcoduş mai multe altoaie diferite (piersic de vara, piersic de toamna, cais timpuriu, cais tirziu, prun).

Marul se altoieste pe mar salbatic (din saminta) sau pe butasi crescuti din radacina unui mar mai batrin. Sint portaltoaie de mar numite vegetative(majoritatea celor de pepiniera) care dau radacini daca un lastar este ingropat. Din radacina lor cresc multi lastari care formeaza foarte usor radacini si se pot folosi la plantat chiar daca au doar citeva mustati de radacina sau deloc, vor forma radacini mai tirziu, ca si via butasita.

Parul se altoieşte pe par paduret ( caz in care creşte mare si rodeste tirziu) sau pe gutui (caz in  care are talie mica si rodeste mai devreme). Lastarii de gutui cu radacina se obtin usor, ei apar din radacina unui gutui mai batrin.  Se altoieste si pe paducel(sau gherghinar).Paducelul se gaseste din abundenta in paduri.

Gutuiul se altoieşte pe gutui sau paducel. Seminţoasele (măr, păr, gutui) se pot altoi între ele.  Gutuiul trebuie altoit cit mai devreme, la pastrare coaja lui se usuca repede si procentul de prindere e mai mic

Nucul se altoieste pe nuc iesit din nuca..

Portaltoiul poate fi un pomişor care a crescut pe un loc din anul trecut şi ramîne pe locul lui sau poate fi un pomişor pe care l-am dezgropat din locul unde l-am gasit si il replantăm.

III. Cum procurăm portaltoaie ?

Putem  avea pomi salbatici  crescuti pe un loc bun si ii altoim acolo(vor avea o crestere buna din primul an).

Daca nu, căutăm corcoduşi, zarzări, meri, gutui crescuti pe sub pomi ş-i dezgropăm ( dacă mai sint în repaus vegetativ ), îi ducem acasă şi altoim ” în mînă”, după care îi îngropam pe locul unde dorim să crească pomul sau îi punem la şcoală.

Putem semana toamna sîmburi de corcoduş, cais, piersic, prun, la şcoală sau direct pe locul unde dorim pomul ( vom altoi anul urmator)

Putem căuta, in luna aprilie,  „răsad” de corcoduş, cires, zarzar sau prun răsărit sub pomi batrîni (cit mai devreme dupa ce au ieşit din pămînt şi mai au rezerva de hrana in cotiledoane) şi plantam acest „răsad” în un loc unde îl putem îngriji(scoala de pomi) sau pe locul unde dorim sa avem pomul, pentru a fi altoiti la anul.

Uneori se pot obtine pomi din butaşi- gutuiul si unele portaltoaie de mar dau radacini ca şi vita de vie dacă nuielele sint ingropate şi udate la timp.

In cazul in care infiintam o livada in locuri nepazite sau locuinte de vacanta, de unde se fura pomii , putem vom planta corcodusi, pe care-i vom altoi dupa 2-3 ani, pe craci.

Cind se altoieşte ?

Cu altoaie pastrate la rece se altoieste incepînd cu luna martie si pina cind mai sint bune altoaiele(pina pleaca mugurii de pe ele, in jur de 1 mai)

Dupa 15 mai si pina toamna, se poate altoi din nou cu altoi luat direct din pom (un  lastar  care a crescut in acea primavara pina la data altoirii, chiar daca mugurii nou formati nu sint complet dezvoltati, ei se vor dezvolta dupa altoire).  Cu altoi luat din pom, altoirea reuseste chiar mai bine, pentru ca mugurii noi sint sanatosi.

IV.  Cum se altoieste ?

Pregatirea portaltoiului

Se pregatesc materialele(lama, folie, altoaie, foarfeca de vie), se face deplasarea la portaltoi, se alege inaltimea si locul cu scoarta curata(fara ghimpi sau lovituri) si se reteaza portaltoiul  cu foarfeca( cu lama taietoare a foarfecii spre locul unde altoim, lama de sprijin in spate).

Simburoasele se retează pentru altoire   la o inaltime convenabilă in functie de grosime, calitatea scoartei, dorinta protectiei(daca altoim mai sus, pericolul ca un animal sau om sa calce pe altoi este mai mic). Inaltimea recomandata este de 30-50 cm.

La simburoase, daca altoim mai sus, nu va apare diferenţa de grosime intre trunchiul de portaltoi si altoi .

Daca vom altoi un mugure de cireş pe un vişin, trebuie sa o facem cit mai aproape de sol posibil, altfel partea de trunchi vişin va rămîne mai subţire decit partea de sus (cireş) iar pomul se va fringe la vint.

De aceea ciresul pe vişin si parul pe gutui se vor altoi pe cit posibil cit mai aproape de sol.

De asemenea, nici marul nu trebuie altoit prea sus fata de sol atunci cind se folosesc portaltoi vegetativi (pentru ca pe portiunea de portaltoi de deasupra solului vor aparea formatiuni cu aspect canceros, care sint de fapt portiuni de unde ar vrea sa apara radacini

Altoirea (vezi Fig.)

Se alege, dupa examinare vizuala,  un mugure de pe nuiaua altoi, astfel incit sa fie intact. Se decupeaza cu lama  mugurele, cu o bucata de scoarta(decupajul obtinut se numeste scutisor).

Scutisorul poate fi de 2 pîna la 4-5 cm.( cu cit mai lung-mai bine).

Se incepe cu decupatul deasupra mugurelui la 0,5 cm si se taie pe sub mugur intre coaja si lemn, astfel incit lama sa alunece pe sub coaja, fara să taie din lemn. Dupa taiere, este ideal să se vada partea lucioasă de sub coaja (stratul de celule care asigură creşterea si regenerarea lemnului).  Daca nu apare luciu, nu e vina noastra, inseamna ca pomul a suferit de lipsuri, se prinde si asa.

Nu conteaza daca s-a taiat sau nu putin lemn din altoi. Merge oricum, dar ne ferim sa taiem si lemn pentru ca merge mai greu lama.

Scutisorul se aseaza pe o suprafaţa curata, să nu se murdăreasca taietura, pina taiem si portaltoiul(daca putem,  tinem scutisorul  in mina stinga iar taierea scoartei pe port o facem   cu dreapta).

Daca culoarea sub scoarta este maronie, lastarul a inceput sa se degradeze sau a fost lovit in zona –decupam alt mugure sau alta zona din port.

Cu cit ne apropiem de 1 mai, acest fenomen se observa mai des-daca nu avem lastari mai buni folosim ce avem, mai merge.

Mugurii de cais sint de regula asezati pe niste umflaturi, scutisorul se taie mai greu-atentie sa nu va taiati degetele. Puteti face decuparea scutisorului invers(de jos in sus-la fel si la nuc)

In partea de sus a portaltoiului, la 0,5-1 cm de capatul retezat, se executa cu lama un decupaj de coaja,  pe cit posibil la fel cu cel rezultat la decuparea scutisorului. In caz că nu se reuşeşte  din prima asemanarea cu primul decupaj, se mai ciopleşte din portaltoi pina se obtine lungimea si latimea dorita . In cazul cind a doua tăietura(pe portaltoi)  e mai lunga , nu e nici o problemă, scutisorul se va aşeza cu capatul de jos in partea de jos a decupajului.

Pentru a nu se produce rănirea degetelor cu lama este obligatoriu ca nuiaua ( altoi sau portaltoi) de pe care se decupeaza scoarţa să fie ţinuta cu mîna stîngă DEASUPRA locului de unde taie lama pentru  ca în cazul cînd lama iese brusc din lemn ( de exemplu -mugurele de cais e aşezat pe un călcîi lemnos care se taie greu) să nu se oprească in buricul degetului mare sting.

Se recomandă sprijinirea ambelor măini pe o masa sau  pulpa unui picior(cind sintem in cimp) astfel încît mişcarea lamei să se faca lin , din articulatia mainii, cu miscari ca de fierastrau .

Cele doua operatii(taierea scutisoruli si decuparea portului) se pot executa si in ordine inversa, eu le fac in aceasta ordine pentru ca dureaza mai putin sa decupez portaltoiul decit taierea scutisorului, deci una din suprafetele taiate e expusa mai putin mediului(soare, vint).

Dupa ce am  verificat  daca decupajul din portaltoi este la fel de lung sau putin mai lung decit scutisorul, facem suprapunerea scutisorului peste decupaj astfel:

1.se apuca portaltoiul cu mina stinga, sub decupaj, cu degetul mare in dreptul decupajului (decupajul spre noi),

2. cu mina dreapta se apuca scutisorul si se  aseaza peste decupajul din port-se  tine apoi  cu degetul mare de la mina stinga,

3. se ia rola de folie in mina dreapta intre inelar si degetul mare, bagind aratatorul in rola (capatul foliei e in afara, linga degetul mare, ca sa se desfasoare de pe rola cind infasuram pe pom in sensul acelor de ceas),

4. se aseaza capatul foliei pe portaltoi in partea opusa scutisorului si  se tine (apasa)  cu aratatorul sting,

5.se infasoara folia in jurul scutisorului tragind si controlind rotirea rolei cum fac electricienii cu izolirbandul- cu primele trei degete de la mina dreapta( se trage atit de tare cit folia sa nu se rupa); se infasoara citeva rotatii deasupra unghiei si apoi se elibereaza baza ca sa se infasoare si partea de jos cu  3-4 straturi, dupa care se infasoara spre mugure- pina linga el. Se trece apoi deasupra mugurelui, trecind folia prin spatele lui, fara sa-l acoperim cu plastic . La sfirsit,  infasuram folia pe capatul  portului, depasind cu jumatate de banda partea de sus a portului,  iar  la final tragem mai tare sa se rupa folia, apoi rasucim folia intre degete(facem un mot- ca sa nu se desfaca mai tirziu din cauza vintului )

Ne putem antrena in casa folosind un creion pe post de portaltoi si o fisie de hirtie de 4-5 cm pe care desenam un mugure la 5mm de un capat.

Dacă nu avem role de plastic alimentar si folosim fîsii de plastic tăiat din o punga, dupa ce infaşurăm cît de strîns permite ca să nu se rupă plasticul, înfăşurăm cu firul de lîna ( să tina panglica să nu se desfacă) şi facem un  nod.

Mugurii de cireş si cais  sint sensibili la rupere (sînt ieşiţi in afară ) şi trebuie protejati .

Dacă e cazul, dupa ce am altoit, punem o protectie impotriva ruperii mugurelui prin calcare de om sau animal (înfigem citeva beţişoare ramase de la taierea portaltoiului in pămînt, pe lîngă mugur ).

De obicei din  mugurele transplantat pleacă un lăstar in 1-2 săptămîni, în functie de  vreme si perioada cind am altoit.

Daca cineva a calcat pe pomul altoit si  a rupt mugurul de cireş transplantat, altoirea e pierdută şi trebuie refacută (dacă mai  avem lastari  la rece). Daca nu mai avem loc in jos pe scoarta, plasam mugurele pe partea opusa primei altoiri.

Daca am altoit cais si cineva a rupt mugurele altoi, apare alt mugure din rezerva de muguri de lînga mugurele principal (nu e nevoie de realtoire, dar pleacă mai tirziu cu 1-2 saptamini).

Dupa ce am altoit urmărim pomiii şi nu vom lăsa sa creasca alti muguri în afara celui pe care l-am transplantat, în caz contrar mugurele nostru nu va pleca sau va da un lastar firav, coplesit de cei sălbatici.

Cind mugurele a inceput sa creasca, se inlatura folia cu care l-am legat prin desfasurare (atentie sa nu rupem  lastaul crescut din el) sau prin taiere longitudinala cu lama in partea opusa mugurelui. Se poate intirzia cu aceasta operatie 3-5 saptamini, dar nu mai mult decit termenul cind locul de altoire incepe sa fie sugrumat ca urmare a cresterii in diametru. Daca se dezleaga prea devreme, e pericol ca vintul sa dezlipeasca lastarul crescut din mugure, de aceea in unele carti se recomanda ca mugurele sa fie plasat in directia vintului dominant sau sa fie legat cu un betisor de restul pomului sau de un arac.

Altoirea de vara :   Se face dupa data de 15 mai. Procedeul e acelaşi dar mugurele care se transplantează se ia impreuna cu codiţa frunzei la subtioara careia se afla.   Altoiul se ia direct din pom şi se altoieşte cit mai repede (daca sintem in deplasare, lastarul crud se poate pastra la nevoie 1-2 zile invelit in o punga uda, dupa ce  s-au lasat doar coditele frunzelor).

Altoirea din vara e reusită daca dupa 7-10 zile codiţa frunzei este inca verde la baza si se desprinde uşor daca e apasata in jos.Uneori, cind altoiul a prins foarte bine, codita  frunzei ramine verde si nu se desprinde.

Daca altoirea nu a reusit, codita se innegreste si nu se desprinde de portaltoi.

Exista pomi incompatibili cu unele portaltoaie (de exemplu : exista un soi de cires timpuriu care nu prinde pe visin)

Daca un altoi nu e compatibil cu portaltoiul, se foloseste o altoire intermediara (adica, in situatia de mai sus, ciresul trebuie  altoiet pe un cires obtinut din visin).

Autor:

Dragos MILEA

!!! Atentie – Metoda nu garanteaza o prindere de 100 %  si exista riscul ca planta altoita (portaltoiul) sa fie grav afectata sau se usuce.

Fig.  1 Fazele altoiriiMetoda chip budding

Fig. 2  Altoirea la nuc

Fig. 3 Altoirea la cires

Fig. 4 Altoirea la par

Fig. 5 Altoirea la mar

Procedeul de altoire, exemplificat video

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Parteneri

Comentariile sunt închise pentru Altoirea pomilor fructiferi – prezentata de Dragos Milea

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.