Horticultorul.ro

mart. 13 2022

Mugurii Prunului: de rod, vegetativi

Cunoașterea mugurilor de rod floriferi la prun (Prunus domestica) este deosebit de importanta, întrucât ne ajuta sa identificam ramurile de rod, ramurile de rod in devenire, alte ramuri, etc., si ne ajuta sa luam cele mai bune decizii când efectuam lucrările (taiere, altoire, normare muguri de rod, etc.) in livada si gradina.

I. Mugurii vegetativi la prun – din aceștia ia naștere o rozeta de frunze  (5-6 frunze) sau un lăstar; sunt acoperiți de numeroși solzi de culoare bruna, bine lipiți intre ei.

Mugurii vegetativi  pot fi, după poziția pe ramura: terminali, axilari, stipelari, dorminzi, adventivi.

1. Mugurii vegetativi terminali (muguri de creștere) sunt situați in vârful ramurilor de rod in devenire (pinten, smicea), ramurilor de rod (buchet, mijlocie, lunga), ramurilor lacome; au forma conica, vârful ascuțit si baza mai mult sau mai putin lărgita (in functie de soi). Aceștia imprima o putere mai mare de creștere comparativ cu ceilalți muguri vegetativi.

 

2. Mugurii vegetativi axilari/laterali/pe ramuri de rod  sunt dispuși de-a lungul ramurilor astfel: pe ramuri de rod in devenire si pe ramuri vegetative cate unu (1) la fiecare nod (la subsuoara/axila frunzelor). Astfel pe ramuri de rod  tip buchet se întâlnesc in grupuri de muguri (2-5), in fiecare grup exista si un (1) mugure vegetativ;  pe ramura de rod mijlocie pot fi: in grupuri de 3 (mugurele din mijloc este vegetativ); in grupuri de 2 (din care 1 mugure este vegetativ, iar celalalt florifer). Acestia au varful ascutit;  sunt de forma: conici, ovoconici;  au in general vârful mai mult sau mai putin îndepărtat de ramura (in functie de soi); pot fi așezați pe pernuțe mai mult sau mai putin  proeminente; pot fi glabri (fara perișori) sau pot fi pubescenti (acoperiti de perișori fini); pot fi puțin mai mari decât cei floriferi (aceasta situație se întâlnește doar la prun, ei in general sunt mai mici la celelalte specii).

 

3. Mugurii stipelari (muguri suplimentari) – nu sunt vizibili, sunt in numar de doi (2), dispusi colateral (au o pozitionare colaterala – in jurul mugurelui axilar). Din acestia iau nastere lastari atunci cand mugurii principali (axilari, vegetativi,) sunt distrusi.

 

4. Mugurii dorminzi provin din  muguri axilari, care se găsesc la baza ramurilor (inserția ramurilor) si nu s-au dezvoltat. Din aceștia, in situația tăierilor puternice sau excesului de hrana si apa, iau naștere frecvent ramurile lacome.

 

5. Mugurii adventivi iau naștere din cambiu  (țesut vegetal tânăr care asigura creșterea in grosime) si felogen (strat de celule generatoare care produce suberul si felodermul), pot sa apară in diferite parti ale plantei (zona nodurilor, internodurilor, pe radacini). Sunt ascunsi sub scoarta si evolueaza doar in situatii speciale (accidente, lucrari agrotehnice de stimulare, pomi batrani), dand nastere la lastari. Prunul prezinta pe rădăcini muguri adventivi care evolueaza in drajoni (lastar al unei plante crescut din radacina, acesta prin separare poate da nastere unei noi plante).

 

II. Mugurii Floriferi (mugurii de rod la prun) – sunt muguri din care se formează 1-3 flori. Mugurii floriferi (de rod) se găsesc pe ramurile de rod ale prunului: buchet, mijlocie, lunga.  Ramurile care nu formează rod  la prun (pinteni, smicele), prezinta doar muguri vegetativi (evoluează in rozeta de frunze sau lăstari).

Mugurii de rod la prun sunt grupati  cate 2-5, dispusi: pe ramuri tip buchet, pe ramura mijlocie (in general cate 3: 2 muguri floriferi si 1 mugure vegetativ in mijloc, dar pot fi si cate 2 sau solitari),  pe  ramura lunga (in general la baza); sunt de forma: ovo-conici, ovoizi (au forma unui ou); varful ascutit; sunt in general usor bombati; solzii pot fi glabri (fara perișori) sau pot fi pubescenti (acoperiti de perișori fini);

 

Fig. 1 Mugurii Prunului: vegetativi, floriferi

Fig. 2 Mugurii Prunului: vegetativi, floriferi

Fig. 3 Mugurii Prunului: vegetativi, floriferi

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mugurii Prunului: de rod, vegetativi

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii