sept. 21 2014

Prun (Prunus domestica) – origine, descriere, utilizare

Prunul-Prunus domesticaFamilia: ROSACEAE

Denumire populara: Prun, Prun European, Prunul comun, Prunul de gradina

Denumire populara in alte limbi: engleza – European Plum, common plum, garden plum, quetschen plum; germana – Pflaume, Quetsche, Zwetschge; italiana – prugno, susino; spaniola – ciruela; franceza – prune; etc.

Denumire stiintifica: Prunus domestica

Grupa pomicola: drupacee, samburoase

Origine, raspandire:

Prunul European (Prunus domestica) a rezultat ca urmare a unei hibridari naturale intre Prunus spinosa X Prunus cerasifera (Crane and Lawrence, 1931). Hibridarea celor doua specii se pare ca a avut loc in Caucaz unde cele doua specii se intalnesc spontan in acelasi areal.

Prunul a fost luat in cultura pentru prima data de catre romani si greci. Romanii au contribuit la raspandirea speciei in intreaga Europa.

Utilizare: Pomicola, Ornamentala

 

Conditii de crestere si fructificare / Factorii de mediu:

Prunul prefera solurile cu un pH de 5.5-6.5 dar suporta un pH in intervalul 5-7.2. Planta prefera solurile cu un continut ridicat de materie organica, reavene, afanate si bine drenate. Prunul vegeteaza bine pe soluri mijlocii si usoare: lutoase, luto-nisipoase, aluviale, nispoase dar suporta si solurile argiloase, argilo-lutoase;

In momentele critice (cresterea fructelor, parga, perioadele secetoase, etc.) se impune obligatoriu irigarea prin picurare. In conditii de seceta este afectata atat cantitatea cat si calitatea fructelor.

Prunul prefera temperaturi in intervalul 18-33ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 6ºC iar cea maxima absoluta de 36ºC. Cresterile tinere pot fi afectate de inghet la tempeaturi < -2 ºC.

Lumina – prunul prefera locurile luminoase (insorite).

 

Plantarea prunului se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.

 

Proprietati pomicole:

Prunul European (Prunus domestica) va intra pe rod la 4-8 ani de la plantare, perioada depinde de portaltoi si de soiul de prun.

Fructele (prunele) sunt de tip drupa, ovoida, elipsoidala sau globuloasa, de culoare: rosiatica, rosu-violet, galbena, purpurie, negru-albastruie acoperite de pruina albastra-violacee, cu sambure aderent, semiaderent sau neaderent la pulpa (Vezi fig.), cu diametrul-lungimea de 3-8 cm. Pulpa este zemoasa de diferite culori: rosie, alb-galbuie, etc.

Recoltarea prunelor se face in iunie – septembrie cand fructele s-au colorat specific varietatii, au dimensiunea specifica, pulpa devine moale, aciditatea scade. Prunele nu isi mai continua maturarea dupa recoltare (neclimacterice).

Prunele se consuma in stare proaspata sau in preparate ca: gem, dulceata, compot, bauturi racoritoare, etc.

Prunule contin la 100 g: Antioxidanti: 8,059 μ mol – ORAC – Oxygen Radical Absorption Capacity Value; valoare energetica: 192 kJ (46 kcal); carbohidrati 11,42 g (zaharuri 9.92 g, etc.); proteine 0, 7 g; vitamina C 9,5 mg; Sursa USDA.

 

Descriere / Identificare:

Prunul este un pom fructifer si arbore ornamental;

Florile pot fi cate 1-2 sau 3, de culoare alb-verzuie, cu pedunculul adesea pubescent. Florile sunt frecventate si polenizate de insecte (polenizare entomofila): albine, bondari. Varietatile de prun sunt pot fi autofertile (polenizarea se face si cu polen propriu) sau androsterile („mascul steril” polenul propriu este steril). Infloreste adesea inaintea aparitiei frunzelor (in functie de soi, Vezi fig.) in luna Aprilie iar momentul infloririi Prunului European (Prunus x domestica) este dupa Prunul Japonez (Prunus salicina).

Frunzele sunt caduce (cazatoare), forma eliptica pana la obovata, de 5-10 cm lungime si pana la 3.5 cm latime, culoare verde, pe margine sunt fin crenat-serate, in tinerete pubescente pe fata, la maturitate glabre pe partea superioara si pubescente pe partea inferiora, reticulat nervate, cu petiol de 1-2.5 cm (Vezi fig.).

Dimensiuni:

Prunul este un pom fructifer ce poate atinge inaltimea de 7-10 metri cu un diametru al coroanei de 3-4 metri.

Inaltimea standard a Prunului European (Prunus domestica)  cultivat, la care s-au aplicat lucrari de taiere poate ajunge la 5,5-7  metri, iar diametrul plantei de 3-4 m.

 

Varietati – soiuri de prun:

Iunie: Rivers timpuriu, etc;

Iulie: Renclod Althan, Tuleu timpuriu, Diana, etc;

August: Centenar, Tuleu dulce, Tuleu gras, etc;

Septembrie: Stanley, Vanat romanesc, etc;

Octombrie: Anna Spath, etc.

Inmultirea prunului se face prin altoire primavara sau vara pe portaltoi de: corcodus, prun franc, piersic franc, porumbar, etc.

Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii  prunului.

Bolile prunului:

Daunatori la prun:

Prunul-Prunus domestica-Renclod Althan

Fig. 1 Prunul (Prunus domestica ‘Renclod Althan’)

Prunul-Prunus domestica-Stanley

Fig. 2 Prunul (Prunus domestica ‘Stanley’)

Prunul-Prunus domestica-Stanley

Fig. 3 Prunul (Prunus domestica ‘Stanley’)

Prunul-Prunus domestica-Stanley

Fig. 4 Prunul (Prunus domestica ‘Stanley’)

Prunul-inflorit

Fig. 5 Prunul (Prunus domestica), inflorit

Prunul-inflorit

Fig. 6 Prunul (Prunus domestica), floare

Prunul-inflorit

Fig. 7 Prunul (Prunus domestica), flori

Prunul-inflorit

Fig. 8 Prunul (Prunus domestica), albina

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Prun (Prunus domestica) – origine, descriere, utilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii