sept. 19 2010

Soi de prun Centenar – descriere, particularitati

soiul de prun centenarDenumire stiintifica: Prunus domestica ‘Centenar’

Denumire  soi de prun: Centenar

Origine: soi autohton obtinut prin incrucisarea: Tuleu gras x Rivers timpuriu

Ramurile de rod: buchete de mai

Perioada maturarii fructelor: inceput de August

Marimea fructului: mare pana la foarte mare, fructe de peste 50 grame (Vezi fig);

Culoarea fructului “pielitei”: maroniu inchis si patat cu rosu violaceu cu pruina prezenta pe toata suprafata fructului (Vezi fig.);

Forma fructului: invers-ovoidal (Vezi fig)

Gustul: dulce cu aciditate slaba

Pulpa fructului: de culoare galben-verzuie, consistenta si suculenta cu gust echilibrat si aroma fina, semiaderenta la sambure (Vezi fig.)

Utilizare: consum in stare proaspata.

Fertilitate: soi androsteril („mascul steril” polenul propriu este steril), acest soi necesita polenizatori, un bun polenizator este soiul  Stanley.

Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii prunului.

prun centenar

Fig. 1 Soiul de prun Centenar

prun centenar

Fig. 2 Soiul de prun Centenar

prun centenar

Fig. 3 Soiul de prun Centenar

centenar

Fig. 4 Soiul de prun Centenar, sectiune

centenar

Fig. 5 Soiul de prun Centenar, greutate

prun centenar

Fig. 6  Soiul de prun Centenar

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soi de prun Centenar – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii