aug. 09 2016
Ciuruirea bacteriana a frunzelor: cauze, combatere
Denumire populara: Ciuruirea bacteriana a frunzelor, Ulceratia ramurilor de piersic, Ciuruirea bacteriana a frunzelor de samburoase (Piersic, Prun, Cires, Cais, Visin)
Denumire stiintifica: Xanthomonas campestris pv. pruni sin. Xanthomonas arboricola pv. pruni, Pseudomonas pruni, Xanthomonas pruni
Denumire populara in engleza: bacterial canker of stone fruits, black spot of plum, bacterial leaf spot of stone fruits, bacterial shot-hole of stone fruits, etc.
Ciuruirea bacteriana a frunzelor de samburoase (Xanthomonas campestris pv. pruni) alaturi de celelalte boli provoaca pagube insemnate la (piersic, prun, cires, visin) afectand aparatul foliar, lastarii tineri, fructe.
Plante gazda: Piersic, Nectarin, Migdal, Prun, Cais, Cires, Visin, Prun japonez.
Cauza bolii:
Boala este provocata de bacteria Xanthomonas campestris pv. pruni.
Biologia & Ecologia bolii (Factori de mediu favorizanti):
Ciuruirea bacteriana apare mai frecvent la soiurile mai sensibile si mature de piersic, nectarin dar se regaseste si la soiurile sensibile de migdal, prun, cais, cires, visin.
Bacteria ierneaza in ramuri in spatiile intercelulare dintre: Xilem (tesut lemnos), Cambiu (tesut vegetal tanar care asigura cresterea in grosime) si Floem (vase liberiene care conduc seva elaborata). Frunzele infectate sunt si ele o sursa de transmitere a bolii peste iarna.
Primavara bacteriile determina craparea scoartei (invelisul extern al ramurilor) si aparitia ulceratiilor.
Ploaia (picaturile de apa) si vantul sunt vectori pentru transmiterea bolii, iar infectia primara se face prin stomatele frunzelor si fructelor si prin lenticele la ramuri (este banuit si un caracter sistemic al bacteriei).
Aparitia si virulenta bolii este favorizata de precipitatii abundente, temperaturi de 20-27ºC, vant.
Semnele atacului (Simptome-Identificare) si Afectarea plantelor de Ciuruirea bacteriana a frunzelor de samburoase
Boala se manifesta pe: frunze, lastari, fructe.
Pe frunze (zona dinspre varf) apar pete circulare cu aspect de umed. Pe masura ce atacul evolueaza petele cresc, se inchid la culoare, in cele din urma se necrozeaza si zona atacata cade, dand aspectul de ciuruire a frunzelor.
Frunzele afectate grav se ingalbenesc si cad pe sol, provocand defolierea prematura inca din vara a pomilor afectati.
La piersic primele semne apar pe partea inferioara a frunzelor (zona dinspre varf), unde se pot observa pete circulare de culoare verde-pal spre galben.
Pe fructe apar pete circulare, mici de culoare bruna. Fructele capata un aspect inestetic, care le face greu vandabile.
Pe ramuri apar pete circulare (Vezi fig.) scufundate in ramuri, ramurile infectate transmit boala de la un an la altul. Primavara apar ulceratii cu clei. Daca zona cambiala a ramurii este afectata de jur imprejur (ca un brau) ramurile se usuca.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Ciuruirea bacteriana a frunzelor
- cultivarea de varietati de pomi mai tolerante cu boala si evitarea celor sensibile;
- adunarea si distrugerea frunzelor si fructelor care pot fi vectori de transmitere de la un an la altul;
- fertilizarea corespunzatoare a plantatiilor de piersic;
- tratamente cu fungicide cuprice; etc.
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bacteriozelor:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Produse cuprice/substante active: cupru metalic din hidroxid de cupru, cupru din sulfat de cupru tribazic, etc.
„Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ciuruirea bacteriana a frunzelor: cauze, combatere