nov. 20 2014
Piersic (Prunus persica) – descriere, utilizare, varietati
Denumire stiintifica: Prunus persica sin. Amygdalus persica, Prunus persicae
Denumire populara: Piersic, Piersicul
Tipuri de Piersic/Piersici/Cultivaruri/Varietati: Nectarin (Prunus persica nucipersica sin. Prunus persica var. nectarina), Pavii (piersici pentru industrie), Pavii Turtite (piersici plate pentru industrie), Piersici Plate, Nectarine Plate, Nectarin – Brugnone (au pielita exterioara glabra-fara perisori iar pulpa este aderenta la sambure).
Denumire populara in alte limbi: engleza – peach, clingstone peach, freestone peach; germana –pfirsich; italiana –pesca; spaniola –melocoton; franceza –pêche; etc.
Grupa pomicola: drupacee, samburoase
Origine, raspandire:
Piersicul (Prunus persica) este o specie originara din NV Chinei unde se intalneste in flora spontana. Piersicul a fost luat in cultura pentru prima data in China cu 4.000 ani in urma, dupa care a fost adus in Persia (Iran).
Grecii si romanii au gasit si luat piersicul din Persia (unde credeau ca isi are si originea) si l-au cultivat si raspandit in intreaga Europa incepand cu anii 300-400 i. Hr.
Utilizare: Pomicola, Planta medicinala, Ornamentala
Conditii de crestere si fructificare / Factorii de mediu:
Piersicul este pretentios fata de sol prefera solurile fertile, bine drenate si reavene. Piersicul vegeteaza bine pe solurile mijlocii (lutoase, luto-argiloase) si usoare (nisipoase, luto-nisipoase). Suporta greu solurile grele (argiloase) care alături de umiditatea excesiva din sol pot crea premizele uscarii premature prin asfixierea radiculara. Piersicul prefera un pH de 5.5-6.3, dar suporta o reactie a solului – pH in intervalul 5-7.3. Pe solurile calcaroase (cu exces de carbonati) apar adesea cloroze;
In momentele critice (cresterea fructelor, parga, perioadele secetoase, etc.) se impune obligatoriu irigarea prin picurare. Conditiile de seceta afecteaza atat cantitatea cat si calitatea fructelor.
Piersicul prefera temperaturi in intervalul 20-33ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 7ºC iar cea maxima absoluta de 35ºC. Cresterile tinere pot fi afectate de inghet la tempeaturi < -5 ºC. Temperatura minima de la care plantele (mugurii floriferi) pot fi afectate de ger in perioada de repaus variaza intre -18 … -23 ºC in functie de soi (soiurile timpurii sunt mai sensibile la ger decat cele tardive).
Lumina: piersicul este un pom fructifer cu temperament de lumina (prefera locurile insorite).
Taierile – pentru formarea coroanei si fructificare se fac primavara – dupa ce a trecut riscul de inghet. Taierea in verde a plantelor se va face vara. Este recomandat ca la taiere sa folosim mastic de taiat/altoit, pentru a prevenii aparitia unor boli grave (monilioza, etc.);
Plantarea piersicului se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara), daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi de peste 5°C. La plantare se va lasa un spatiu de 3-5 metri intre plante (in functie de vigoare).
Proprietati pomicole:
Piersicul (Prunus persica) va intra pe rod la 2-3 ani de la plantare.
Piersicile sunt fructe de tip drupa, brazdata longitudinal; de forma globuloasa dar exista si soiuri cu fructe plate (Vezi fig.), cu pielita exterioara (exocarpul) tomentoas (paroas), de culoare: galbena, portocalie, rosiatica. Samburele este neaderent sau aderent la pulpa, neregulat brazdat, de 2-3 cm lungime si 1.5-2 cm latime (Vezi fig.), cu diametrul de 1-9 cm cu endocarpul tare-lemnificat. Pulpa (mezocarpul) poate fi de culoare galbena, alba, portocalie, rosie.
Recoltarea piersicilor se face esalonat, cand fructele s-au colorat specific varietatii si au dimensiunea specifica. Piersicile isi mai continua usor maturarea si dupa recoltare (climacterice).
Piersicile se consuma in stare proaspata, confiate sau in preparate ca: gem, dulceata, compot, bauturi racoritoare, etc.
Piersicile contin la 100 g de pulpa: Antioxidanti: 1.922 μ mol – ORAC – Oxygen Radical Absorption Capacity Value; valoare energetica: 165 kJ (39 kcal); carbohidrati 9.5 g (zaharuri 8.3 g, etc.); proteine 0,9 g; vitamina C 6.6 mg; Sursa USDA.
Descriere:
Piersicul este un pom fructifer;
Florile au diametrul de 2.5-3.5 cm; solitare sau cate doua; scurt padicelate sau sessile, (Vezi fig.), apar primavara (Aprilie) inainte de infrunzire si sunt frecventate de albine si bondari (Vezi fig.). In functie de soi acestea pot fi de culoare: alba, roz deschis, roz cu petalele dispuse orizontal, campanulat sau involte (batute); Varietatile de piersic sunt autofertile (polenizarea se face si cu polen propriu).
Frunzele sunt caduce (cazatoare), eliptic-lanceolate pana la oblong-lanceolate, lungi de 8-15 cm, de culoare verde sau rosu-purpuriu (la cultivaruri), lung acuminate, glabre, cu marginile serate (Vezi fig.).
Dimensiuni:
Piersicul este un pom fructifer a carui inaltime poate ajunge la 3-8 metri iar diametrul plantei de 2-5 m.
VARIETATILE / SOIURILE DE PIERSIC
A. Soiuri de Piersic Propriu zise:
Piersicile propriu zise au coaja paroasa si pulpa neaderenta la sambure.
- Cu perioada de maturare a fructelor in Iunie: Springold, Madeleyne Pouyet, etc;
- Cu perioada de maturare a fructelor in Iulie: Cardinal, Springcrest, Collins, Jerseyland, Redhaven, etc;
- Cu perioada de maturare a fructelor in August: Southland, Splendid, Congres, Jerseyglo, Victoria, etc;
- Cu perioada de maturare a fructelor in Septembrie: Superba de toamna, Flacara, etc.
B. Soiuri de Piersic pentru Industrie “Pavii”: NJC 108, Babygold 5, Babygold 7, Veteran, Vivian, etc;
Piersicile Pavii au coaja paroasa (pubescenta) si pulpa aderenta la sambure. Paviile au ca principala destinatie industrializarea (compot, dulceata, etc.).
C. Soiuri de Piersic pentru Industrie ” Pavii Turtite”: Filip, Herastrau, etc.
Paviile Turtite – Plate au forma fructelor puternic aplatizata (larg aplatizata, plata, turtita, sferica trunchiata) au coaja (pielita) paroasa (pubescenta) si pulpa aderenta la sambure.
D. Soiuri de piersic – Nectarin (Prunus persica nucipersica sin. Prunus persica var. nectarina): Delta, Delta, Crimsongold, Nectared 4, Nectared 2, Fantasia, etc;
Nectarinele au pielita exterioara glabra (fara perisori), lucioasa iar pulpa este neaderenta la sambure.
E. Soiuri de piersic cu Piersici Plate: Saturn, Saucer, Alex, Herăstrău, etc.
Piersicile turtite au forma fructelor puternic aplatizata (larg aplatizata, plata, turtita, sandwich, sferica trunchiata, piersici turtite – en. flat peaches, piersica gogoasa – en. donut peach) au coaja paroasa si pulpa neaderenta la sambure.
F. Soiuri de piersic – Nectarin Plate: Creola, Liana, Marina, etc.
Piersicile Nectarin Turtite au forma fructelor puternic aplatizata (larg aplatizata, plata, turtita, sandwich, sferica trunchiata, piersici turtite – en. flat peaches, piersica gogoasa – en. donut peach) au coaja glabra (fara perisori), lucioasa iar pulpa este neaderenta la sambure.
G. Soiuri de Piersic Nectarin – Brugnone: Valerica, Anemona, etc.
Piersicile Nectarin – Brugnone au pielita exterioara glabra (fara perisori), lucioasa asemanatoare cu nectarinele, diferenta consta in faptul ca pulpa este aderenta la sambure. Nectarina – Brugnone este utilizata pentru industralizare: compot, dulceata, etc.
H. Varietate ornamentala de Piersic – Prunus persica ‘Early Pink’.
Inmultirea piersicului se face prin altoire primavara sau vara pe portaltoi de: piersic franc, corcodus, prun franc, migdal, etc.
Fertilizarea Piersicului se face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Bolile piersicului:
- Monilioza (Monilinia laxa);
- Basicarea frunzelor (Taphrina deformans);
- Ciuruirea micotica a frunzelor (Stigmina carpophila);
- Ciuruirea bacteriana a frunzelor (Xanthomonas campestris pv. pruni; Pseudomonas syringae pv. morsprunorum; Xanthomonas arboricola pv. Pruni);
- Mumificarea fructelor (Monilinia fructigena);
- Cancer bacterian (Agrobacterium tumefaciens);
- Fainarea piersicului (Sphaerotheca pannosa var. persicae);
- Rapanul piersicului (Venturia carpophila);
- Fumagina (Capnodium salicinum);
- Boala frunzelor de argint „Silver leaf” (Chondrostereum purpureum);
- Viroze – Plum pox-ul (Plum-pox virus);
- Viroze – Mozaicul in benzi (Plume line pattern virus), etc.
Daunatori la piersic:
- Molia vargata a piersicului (Anarsia lineatella);
- Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae);
- Paduchele tigarar al piersicului (Myzus varians);
- Paduchele brun al piersicului (Brachycaudus schwartzi);
- Molia orientala a fructelor (Cydia molesta sin. Grapholita molesta);
- Viermele prunului (Cydia funebrana);
- Viermele marului (Cydia pomonella);
- Tripsul californian (Frankliniella occidentalis);
- Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus);
- Omida paroasa a stejarului (Lymantria dispar);
- Fluturele cu varful abdomenului auriu (Euproctis chrysorrhoea);
- Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea);
- Musculita frunzelor (Dasineura prunicola);
- Gargarita fructelor (Rhynchites bacchus);
- Acarieni: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), etc;
- Carabusul de mai – viermii albi (Melolontha melolontha);
- Gandacul negru al puietilor (Capnodis tenebrionis);
- Cariul scoartei (Scolytus rugulosus);
- Gandacul aramiu al puietilor (Perotis lugubris);
- Cotarul verde (Operophtera brumata sin. Cheimatobia brumata); etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Piersic (Prunus persica) – descriere, utilizare, varietati