nov. 20 2014

Piersic (Prunus persica) – descriere, utilizare, varietati

Piersicul-Prunus persicaFamilia: ROSACEAE

Denumire stiintifica: Prunus persica sin. Amygdalus persica, Prunus persicae

Denumire populara: Piersic, Piersicul

Tipuri de Piersic/Piersici/Cultivaruri/Varietati: Nectarin (Prunus persica nucipersica sin. Prunus persica var. nectarina), Pavii (piersici pentru industrie), Pavii Turtite (piersici plate pentru industrie), Piersici  Plate, Nectarine  Plate, Nectarin – Brugnone (au pielita exterioara  glabra-fara perisori iar  pulpa este aderenta la sambure).

Denumire populara in alte limbi: engleza – peach, clingstone peach, freestone peach; germana –pfirsich; italiana –pesca; spaniola –melocoton; franceza –pêche; etc.

Grupa pomicola: drupacee, samburoase

Origine, raspandire:

Piersicul (Prunus persica) este o specie originara din NV Chinei unde se intalneste in flora spontana. Piersicul a fost luat in cultura pentru prima data in China cu 4.000 ani in urma, dupa care a fost adus in Persia (Iran).

Grecii si romanii au gasit si luat piersicul din Persia (unde credeau ca isi are si originea) si l-au cultivat si raspandit in intreaga Europa incepand cu anii 300-400 i. Hr.

Utilizare: Pomicola, Planta medicinala, Ornamentala

 

Conditii de crestere si fructificare / Factorii de mediu:

Piersicul este pretentios  fata de sol prefera solurile fertile, bine drenate si reavene. Piersicul vegeteaza bine pe solurile mijlocii  (lutoase, luto-argiloase) si usoare (nisipoase, luto-nisipoase). Suporta greu solurile grele (argiloase) care alături de umiditatea excesiva din sol pot crea premizele uscarii premature prin asfixierea radiculara. Piersicul prefera un pH de 5.5-6.3, dar suporta o reactie a solului – pH in intervalul 5-7.3. Pe solurile calcaroase (cu exces de carbonati) apar adesea cloroze;

In momentele critice (cresterea fructelor, parga, perioadele secetoase, etc.) se impune obligatoriu irigarea prin picurare. Conditiile de seceta afecteaza atat cantitatea cat si calitatea fructelor.

Piersicul prefera temperaturi in intervalul 20-33ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 7ºC iar cea maxima absoluta de 35ºC. Cresterile tinere pot fi afectate de inghet la tempeaturi < -5 ºC. Temperatura minima de la care plantele (mugurii floriferi) pot fi afectate de ger in perioada de repaus variaza intre   -18 … -23 ºC in functie de soi (soiurile timpurii sunt mai sensibile la ger decat cele tardive).

Lumina: piersicul este un pom fructifer cu temperament de lumina (prefera locurile insorite).

 

Taierile – pentru formarea coroanei si fructificare se fac primavara – dupa ce a trecut riscul de inghet. Taierea in verde a plantelor se va face vara. Este recomandat ca la taiere sa folosim mastic de taiat/altoit, pentru a prevenii aparitia unor boli grave (monilioza, etc.);

Plantarea piersicului se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara), daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi de peste 5°C. La plantare se va lasa un spatiu de 3-5 metri intre plante (in functie de vigoare).

Proprietati pomicole:

Piersicul (Prunus persica) va intra pe rod la 2-3 ani de la plantare.

Piersicile sunt fructe de tip drupa, brazdata longitudinal; de forma globuloasa dar exista si soiuri cu fructe plate (Vezi fig.), cu pielita exterioara (exocarpul) tomentoas (paroas), de culoare: galbena, portocalie, rosiatica. Samburele este neaderent sau aderent la pulpa, neregulat brazdat, de 2-3 cm lungime si 1.5-2 cm latime (Vezi fig.), cu diametrul de 1-9 cm cu endocarpul tare-lemnificat. Pulpa (mezocarpul) poate fi de culoare galbena, alba, portocalie, rosie.

Recoltarea piersicilor se face esalonat, cand fructele s-au colorat specific varietatii si au dimensiunea specifica. Piersicile isi mai continua usor maturarea si dupa recoltare (climacterice).

Piersicile se consuma in stare proaspata, confiate sau in preparate ca: gem, dulceata, compot, bauturi racoritoare, etc.

Piersicile contin la 100 g de pulpa: Antioxidanti: 1.922 μ mol – ORAC – Oxygen Radical Absorption Capacity Value; valoare energetica: 165 kJ (39 kcal); carbohidrati 9.5 g (zaharuri 8.3 g, etc.); proteine 0,9 g; vitamina C 6.6 mg; Sursa USDA.

 

Descriere:

Piersicul este un pom fructifer;

Florile au diametrul de 2.5-3.5 cm; solitare sau cate doua; scurt padicelate sau sessile, (Vezi fig.), apar primavara (Aprilie) inainte de infrunzire si sunt frecventate de albine si bondari (Vezi fig.). In functie de soi acestea pot fi de culoare: alba, roz deschis, roz cu petalele dispuse orizontal, campanulat sau involte (batute); Varietatile de piersic sunt autofertile (polenizarea se face si cu polen propriu).

Frunzele sunt caduce (cazatoare), eliptic-lanceolate pana la oblong-lanceolate, lungi de 8-15 cm, de culoare verde sau rosu-purpuriu (la cultivaruri), lung acuminate, glabre, cu marginile serate (Vezi fig.).

Dimensiuni:

Piersicul este un pom fructifer a carui inaltime poate ajunge la 3-8  metri iar diametrul plantei de 2-5 m.

 

VARIETATILE / SOIURILE DE PIERSIC

 

A. Soiuri de Piersic Propriu zise:

Piersicile propriu zise au coaja paroasa si pulpa neaderenta la sambure.

  • Cu perioada de maturare a fructelor in Iunie: Springold, Madeleyne Pouyet, etc;
  • Cu perioada de maturare a fructelor in Iulie: Cardinal, Springcrest, Collins, Jerseyland, Redhaven, etc;
  • Cu perioada de maturare a fructelor in August: Southland, Splendid, Congres, Jerseyglo, Victoria, etc;
  • Cu perioada de maturare a fructelor in Septembrie: Superba de toamna, Flacara, etc.

 

B. Soiuri de Piersic pentru IndustriePavii”: NJC 108, Babygold 5, Babygold 7, Veteran, Vivian, etc;

Piersicile Pavii au coaja paroasa (pubescenta) si pulpa aderenta la sambure. Paviile au ca principala destinatie industrializarea (compot, dulceata, etc.).

 

C. Soiuri de Piersic pentru Industrie ” Pavii Turtite”: Filip, Herastrau, etc.

Paviile Turtite – Plate  au forma fructelor puternic aplatizata (larg aplatizata,  plata, turtita, sferica trunchiata)  au coaja (pielita) paroasa (pubescenta) si pulpa aderenta la sambure.

 

D. Soiuri de piersic – Nectarin (Prunus persica nucipersica sin. Prunus persica var. nectarina): Delta, Delta, Crimsongold, Nectared 4, Nectared 2, Fantasia, etc;

Nectarinele au pielita exterioara  glabra (fara perisori), lucioasa iar pulpa este neaderenta la sambure.

 

E. Soiuri de piersic cu Piersici  Plate:  Saturn, Saucer, Alex, Herăstrău, etc.

Piersicile turtite au forma fructelor puternic aplatizata (larg aplatizata,  plata, turtita, sandwich,  sferica trunchiata, piersici turtite – en. flat peaches, piersica gogoasa – en. donut peach)  au coaja paroasa si pulpa neaderenta la sambure.

 

F. Soiuri de piersic – Nectarin  Plate:  Creola, Liana, Marina, etc.

Piersicile Nectarin Turtite  au forma fructelor puternic aplatizata (larg aplatizata,  plata, turtita, sandwich,  sferica trunchiata, piersici turtite – en. flat peaches, piersica gogoasa – en. donut peach) au coaja glabra (fara perisori), lucioasa iar pulpa este neaderenta la sambure.

 

G. Soiuri de Piersic Nectarin – Brugnone: Valerica, Anemona, etc.

Piersicile Nectarin – Brugnone au pielita exterioara  glabra (fara perisori),  lucioasa asemanatoare cu nectarinele, diferenta consta in faptul ca pulpa este aderenta la sambure. Nectarina – Brugnone este utilizata pentru industralizare: compot, dulceata, etc.

 

H. Varietate ornamentala de Piersic – Prunus persica ‘Early Pink’.

Inmultirea piersicului se face prin altoire primavara sau vara pe portaltoi de: piersic franc, corcodus, prun franc, migdal, etc.

 

Fertilizarea Piersicului se face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

 

Bolile piersicului:

Daunatori la piersic:

Piersicul (Prunus persica)

Fig. 1 Piersicul (Prunus persica), inflorit

Piersicul (Prunus persica)

Fig. 2 Piersicul (Prunus persica), polenizare entomofila – prezenta albinelor

Piersicul (Prunus persica)

Fig. 3 Piersicul (Prunus persica), polenizare cu bondari

Piersicul (Prunus persica)

Fig. 4 Piersicul (Prunus persica)

Piersicul (Prunus persica)

Fig. 5 Piersicul (Prunus persica)

Piersicul (Prunus persica)

Fig. 6 Piersicul (Prunus persica)

Piersicul (Prunus persica)

Fig. 7 Piersicul (Prunus persica)

Piersicul (Prunus persica)

Fig. 8 Piersicul (Prunus persica var. nectarina sin. Prunus persica nucipersica), nectarin

Piersicul (Prunus persica)

Fig. 9 Piersicul (Prunus persica), soi cu fructe plate

Piersicul-Prunus persica-piersici disc

Fig. 10 Piersicul (Prunus persica), soi cu fructe plate

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Piersic (Prunus persica) – descriere, utilizare, varietati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii