Horticultorul.ro

dec. 11 2011

Paduchele din San Jose – combatere, insecticide

Paduchi testosi-la pomi

Ordinul: Hemiptera  (hemiptere)

Subordin: Homoptera

Familia: Diaspididae

Paduchele din San Jose si alti Paduchii testosi la pomi,  arbori si arbusti

Sub numele de „Paduchi testosi” sunt  intalnite numeroase specii de insecte care formeaza scut (teasta).  Paduchii testosi sunt prezenti pe numeroase specii de plante horticole ca: pomi fructiferi, plante ornamentale (Gutuiul Japonez, Vezi fig. 5), etc.

  • Paduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus) – Vezi fig.;
  • Paduchele testos al parului (Epidiaspis leperii);
  • Paduchele testos al prunului (Quadraspidiotus ostreaeformis);
  • Paduchele testos al trandafirului (Aulacaspis rosae).

Descriere, biologie, ecologie:

Speciile de paduchi testosi sunt asemanatoare la prima vedere (difera culoarea scutului), intrucat sunt prezente de cele mai multe ori pe plante acoperite (protejate) de teasta specifica.

Scutul protector (teasta) paduchilor testosi este formata din fire de matase impregnate cu ceara, la inceput scutul este mai subtire si poate fi penetrat usor de insecticide, dupa care se ingroasa si este dificil de penetrat. Paduchii testosi sub protectia scutului se hranesc cu seva din tesuturile plantei.

Paduchele din San Jose  (Quadraspidiotus perniciosus) ierneaza sub scut (teasta) pe scoarta copacilor in stadiul larvar (varsta I), celelalte forme (larvare, adulte) sub care se gaseste iarna sunt ucise cu usurinta de frig. La sfarsit de mai-iunie (pe perioada verii), apar noi generatii de paduchi (in tara noastra, apar 1-3 generatii/an).

Specii de plante atacate:

Paduchii testosi sunt specii polifage – ataca mai multe specii de plante ca: pomi fructiferi, arbori si arbusti ornamentali, trandafiri, etc.

Paduchele din San Jose ataca peste 200 specii de plante (arbori arbusti si ierboase). Ataca pomi  fructiferi ca: mar, par, piersic, cires, etc. Ataca plante ornamentale (arbori si arbusti) ca: paducel, gutui japonez (vezi Fig.), plop, tei.

Modul de atac asupra plantelor (simptomele sau semnele atacului):

Paduchii testosi colonizeaza planta, iar prezenta lor este semnalata pe organele plantei (lastari, ramuri, frunze, fructe) de scutul protector (caracteristic) usor vizibil. Paduchii testosi se hranesc cu sucul celular al plantei si in acelasi timp isi injecteaza in planta saliva sa toxica.

Paduchele din San José ataca (colonizeaza):  ramuri, frunze, fructe-prefera zona pedunculara (codita) si caliciala (botul marului) (vezi Fig.).

Modul de afectare al plantelor:

Paduchele din San Jose – atacul asupra pomilor fructiferi tineri poate conduce la uscarea acestora in cativa ani (2-3), atacul asupra pomilor fructiferi maturi conduce la debilitarea lor. Atacul supra fructelor afecteaza: marimea acestora (fructe atacate raman  mici) si valoarea comerciala (aspectul neplacut –pete rosii cu aureola, acestea apar ca reactie a faptului ca paduchele injecteaza in fruct saliva sa toxica – vezi Fig.).

Combaterea eficienta a paduchilor testosi cu insecticide/substante active,  utilizate in diverse tari ale lumii:

Paduchele testos este o insecta dificil de combatut, motiv pentru care se folosesc metode si  insecticide specifice. Insecticidele sistemice (neonicotinoizi) sunt eficiente in orice stadiu de dezvoltare, iar celelalte insecticide actioneaza asupra paduchelui testos in momentul cand acesta migreaza  (iese de sub teasta „scut protector”-este mobil).

1.     Combaterea cand plantele sunt in vegetatie (au frunze verzi):

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Aceasta metoda se foloseste in livezi si gradini.

A. Insecticidelor sistemice  clasele:  neonicotinoizi  (insecticidul intra in planta si circula odata cu seva bruta a plantei prin toata planta)  si din Clasa  ketoenolilor  (insecticidul  Movento 100 SC  circula atat ascendent „seva bruta” cat si descendent „seva elaborata” in toata planta).

Produse/substante active din Clasa neonicotinoizi:

Produse din Clasa  ketoenolilor (sistemicitate totala):

B. Alte insecticide/substante active cu efect specific sau secundar

Aplicarea foliara (pe frunze) a  insecticidelor, este recomandabil sa se faca   impreuna cu un adjuvant exemplu (insecticid + Silwet Gold).

C. Adjuvantii: Pentru o mai buna acoperire a plantei cu insecticid se recomanda folosirea unui adjuvant-penetrant ca: Silwet Gold (adjuvantul ce se va adauga la solutia cu care stropim planta pe frunze – tratamente foliare).

 Atentie  !!!

  • Efectuati tratamente in timpul sezonului de vegetatie la interval de 10-14 zile, 2-3 tratamente succesive (in bloc).
  • La tratamente foliare  (pulverizare pe frunze) se utilizeaza insecticidul impreuna cu un adjuvant, exemplu (Mospilan SG +Silwet Gold);
  • Nu subdozati insecticidele neonicotinoide – pentru a evita aparitia formelor de paduche testos  rezistente  la aceste insecticide.

 

2.     Combaterea in perioada de repaus a pomilor fructiferi (plante fara frunze):

Atentie !!! Tratamentele din perioada de iarna (la negru) se fac la in livezi si gradini la  (pomii fructiferi si plantele ornamenttale foioase cu frunze cazatoare), in perioada de repaus –vegetativ complet (plante fara frunze sau muguri umflati).

In perioada de repaus vegetativ la pomii fructiferi si alte specii lemnoase-fara frunze (din gradini) se pot aplica insecticide pe baza de ulei horticol care  sunt eficiente partial si impotriva larvelor hibernante de paduche testos.

Insecticide specifice  folosite:

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Paduchele din San Jose la Mar

Fig. 1 Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus),  pe fructul de Mar

Paduchele din San Jose la Mar

Fig. 2 Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus), pe fructul de Mar

Paduchele din San Jose la Mar

Fig. 3 Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus), pe fructul de Mar

Paduchele din San Jose atac Gutui Japonez-Chaenomeles japonica

Fig. 4 Paduchele din San Jose, atac pe fruct de Gutui Japonez (Chaenomeles japonica)

Paduchele din San Jose la Mar

Fig. 5 Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus), pe trunchi de Mar

Paduchele din San Jose la Mar

Fig. 6 Paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus), pe trunchi de Mar

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Paduchele din San Jose – combatere, insecticide

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii