aug. 04 2016
Cariul scoartei pomilor (Scolytus rugulosus): combatere
Ordinul: Coleoptera (coleoptere, gandaci)
Familia: Scolytidae
Denumire populara: Cariul scoartei pomilor
Denumire stiintifica: Scolytus rugulosus sin. Eccoptogaster rugulosus
Denumire populara un engleza: fruit tree bark beetle, apple tree beetle, shot-hole borer
Cariul scoartei pomilor (Scolytus rugulosus) este un daunator polifag (daunator de lemn si scoarta), intrucat larvele sale ataca si afecteaza numeroase specii de pomi fructiferi, arbori si arbusti ornamentali. Este un daunator care traieste in spatiul dintre scoarta si lemn. Daunatorul (larve si adulti) se hraneste cu floemul (vase liberiene care conduc seva elaborata) suculent.
Daunatorul prefera pomii stresati sau raniti, fiind frecvent prezent in livezi imbatranite, neingrijite in care nu se fac tratamente.
Daunatorul este larg raspandit in Europa, Africa, America de Nord, Asia, etc.
In Romania se intalneste in livezi si gradini la pomii fructiferi.
Plante atacate: Pomi: cais, prun, prun japonez, piersic, nectarin, migdal, cires, visin, mar, par, gutui, etc. Arbori si arbusti ornamentali.
Biologia si Descrierea/Identificarea daunatorului:
Adultii – sunt gandaci mici de 2 mm, de culoare brun-roscata, cu picioare si antene maro, au toracele lucios si alungit. Femelele depun ouale in cambiu, solitar intr-o perioada de 20-30 zile cate 2-3 oua/zi;
Pupa – este alba de 4 mm lungime. Stadiul de pupa dureaza 2 saptamani;
Larvele – sunt viermisori, lungi de 3-4 mm, albi, fara picioare. Stadiul larvar dureaza 6-8 saptamani;
Oul – este oval sau sferic de culoare alba-sidefie, stralucitor. Ouale eclozeaza dupa 7-10 zile;
Ciclul biologic:
Insecta are 2 generatii/an (bivoltina).
Primavara, larvele hibernante (aprilie), se transforma in pupe. Gandaceii (adultii) apar in luna mai. Inainte de a sapa galerii in scoarta, gangaceii de cariu se hranesc cu ramuri sau frunze tinere. Cariul sapa galerii intre scoarta si lemn, iar fiecare femela depune aproximativ 50 oua de-a lungul galeriilor in cambiu. Odata ce apar larvele, acestea sapa galerii inguste perpendiculare pe galeria din care au pornit. Dupa 6-8 saptamani larvele se impupeaza la capetele galeriilor. Gandaceii (adultii) nou aparuti vor sapa galerii de iesire spre exterior.
Daunatorul ierneaza in stadiu de larva sub scoarta.
Atacul, Semnele atacului si Afectarea plantelor
Galeriile de 2 mm diametru sapate in floem (vase liberiene care conduc seva elaborata) impiedica circuitul sevei elaborate iar plantele atacate se vor degrada treptat (debilita). Atunci cand cambiul si floemul este distrus de jur imprejurul pomului (sub forma unui brau) pomii se vor usca. Pomii infestati sau resturile acestora depozitate in apropierea livezilor sunt sursa pentru extinderea atacului de cariu al scoartei.
La examinarea atenta a trunchiului pomilor atacati se pot observa galerii de 2 mm diametru fara scurgeri de seva sau rumegus.
Masuri de Prevenire si Combatere:
- Primavara devreme se face indepartarea urgenta a exemplarelor puternic infestate/atacate din livada si distrugerea imediata prin ardere, nu lasam sub nici o forma resturile pomului taiat in livada sau in apropierea acesteia;
- Infiintarea plantatiilor cu pomi sanatosi si vigurosi;
- Ingrijirea livezilor si efectuarea tuturor lucrarilor agrotehnice;
- Efectuarea Tratamentelor in repaus vegetativ (Toamna-Iarna-Primavara) cu insecticide specifice;
- Efectuarea de tratamente cu insecticide organofosforice in vegetatie in livezi in perioada zborului adultilor de cariu al scoartei, in intervalele sfarsit de aprilie-mai si iulie-august;
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cariul scoartei pomilor (Scolytus rugulosus): combatere