dec. 09 2024

Cancerul bacterian al pomilor: identificare

Denumire populara: Cancerul bacterian al pomilor,  Cancerul bacterian la pomi

Denumire stiintifica: Agrobacterium tumefaciens sin. Achromobacter radiobacter, Agrobacterium radiobacter subsp. tumefaciens, Agrobacterium radiobacter var. radiobacter, Alcaligenes radiobacter, Bacillus radiobacter, Pseudomonas tumefaciens, Rhizobium radiobacter

Denumire populara in engleza: Crown gall, Bacterial gall

Cancerul bacterian al pomilor (Agrobacterium tumefaciens) este o boala grava si periculoasa intalnita atat in pepiniere cat si in cultura (plantatie, livada, gradina).

Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens) este intalnit la un numar mare de plante lemnoase (pomi, vita de vie,  arbusti si arbori ornamentali) dar si la unele plante erbacee. Boala este intalnita la peste 100 specii de plante cultivate in scop pomicol si ornamental si peste 750 specii de plante.

 

Cauza bolii: boala este provocata de infectia cu bacteria Agrobacterium tumefaciens.

 

Plante atacate/gazda:  mar, par, gutui, piersic, migdal, cais, cires, visin, etc.

 

Ecologia bolii /Conditii de mediu / Factorii de mediu favorizanti:

Bacterie aeroba. Bacteria supravietuieste si prefera solurile bine aerate (solurile nisipoase) in care au fost prezente radacinile plantelor infectate. Infectia este favorizata si de solurile compacte, umede, cu pH alcalin.

Agrobacterium tumefaciens  se gaseste libera in sol, rizosferă (stratul de sol in care se gasesc radacinile plantei), in  filosferă (totalitate a substanțelor exsudate prezente pe organele aeriene ale plantelor) si in zona intercelulara a plantelor ca parazit.

Bacteria se dezvolta bine in temperaturi aflate in intervalul 25-30 °C. In functie de temperaturi, perioada de incubatie poate sa dureze de la 1-2 saptamani la cateva luni.

 

Descrierea agentului patogen

Agrobacterium tumefaciens  este o bacterie  fitopatogenă înrudita cu bacteriile fixatoare de azot (N), care trăiește libera in sol, in forma de bastonaș (bacil), dispusa in lanturi scurte, gram-negativă, aeroba, de 1-3 x 0,4-0,8 µm. Bacteria prezinta 1-4 flageli (organit celular specific, cu rol în locomoție și sensibilitate la factori de mediu: substanțe, temperatură), poziționați polar.

 

Biologia si Transmiterea Cancerului bacterian la pomi

Cancerul bacterian la pomi este rezultatul prezentei bacteriei Agrobacterium tumefaciens pe ranile proaspete si umede ale pomilor.

Bacteria (Agrobacterium tumefaciens) rezista in sol o perioada lunga (peste 2 ani in absenta unei gazde; peste 3-5 ani in tesuturile infectate si aflate in descompunere) si infecteaza plantele in conditii favorabile prin rani proaspete si umede.

Bacteria se raspandeste cu usurinta atat in sol cant si de la o planta la alta prin: apa de irigație, apa care poarta bacteria, unelte, instrumente, utilaje, daunatori din sol si prin plante infectate sau plante proaspat infectate (fara ca planta la plantare sa prezinte semne de infectie vizibile), butasi recoltati de la plante infectate, lucratori, incaltaminte, etc.  Nematozii si insectele favorizeaza atat raspandirea (transporta bacteriile) cat si infectia prin ranile proaspat create.

Agrobacterium tumefaciens este o bacterie fitopatogena ce provoaca tumori, prin transferul unei bucati de ADN (ADN-T) la numeroase specii de plante. Tumora in celulele plantelor este indusa de bacterie prin intermediul plasmidei oncogene Ti (EN- tumor induction), care in conditii specifice (generate de factori de mediu externi) poate fi cu usurinta transferata de către bacterie in celulele plantei si integrata in genomul plantei, astfel genele T-ADN vor fi prezente in celulele plantei infectate care vor produce fitohormoni (auxine, citokinele) ce induc proliferarea necontrolata a celulelor cambiului plantei/pomilor conducand intr-un final la apariția cancerului bacterian.

 

Ciclul de viata/dezvoltare al bacteriei

Bacteria Agrobacterium tumefaciens transportata de apa, infecteaza  cel mai frecvent prin intermediul ranilor proaspete organele pomilor ca radacinile, coletul, tulpinile. Bacteria se multiplica si se răspândește intercelular in pom, iar celulele invecinate se divid repede si necontraolat (apar cancerele), in urma procesului apar hipertrofieri, care conduc la formarea de gale, iar prin exudat si apa, bacteriile vor ajunge in sol, etc.  si vor genera noi infectii.

 

Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Cancerul bacterian al pomilor

Tumorile  la inceput sunt albe, mici, moi, cu aspect neted oarecum spongioase, lucioase. Tumorile treptat  capata un aspect rugos, ondulat, devin maro-inchis, au consistenta tare/lemnoasa, au aspect general de „conopida” si cresc mult in dimensiuni (Vezi fig.).

Pomii si arbustii fructiferi afectati (este afectat circuitul sevei: apa si elemente nutritive) intra in declin fiziologic si stangeaza din crestere, se debiliteaza, frunzele se ofilesc (in perioadele mai calde de vara).

Uscarea plantei apare in general in situatia cand tumora inconjoara complet trumchiul pomilor;

Pomii infectati sunt mult mai sensibili la stresul cauzat de seceta;

Prezenta bacteriei in pepiniera este extrem de pagubitoare intrucat poate afecta un numar mare de plante din pepiniere, livezi, provocand pierderi importante. Toate plantele din pepiniera afectate se distrug prin ardere.

Pomii afectati stangeaza din crestere, se debiliteaza, frunzele se ofilesc (in perioadele mai calde de vara) si recoltele sunt afectate cantitativ si calitativ.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru Cancerul bacterian la pomi

  • Controlul atent al plantelor ce intra (portaltoi) si ies din pepiniere;
  • Verificarea atenta a plantelor inainte de plantare (zona radacinilor, coletului, etc.);
  • Dezinfectarea uneltelor si instrumentelor cu: Virkon S, 10 % Hipoclorit de sodiu (Domestos), Alcool sanitar 70%, etc.;
  • Plantele afectate se distrug prin ardere;
  • Puietii se pot dezinfecta prin imbaierea radacinilor cu piatra vanata (Sulfat de Cu) in concentratie de 1 %;
  • Rotatia culturilor in pepiniere si cultivarea timp de 4-5 ani a porumbului, lucernei;
  • Achizitionarea plantelor cu certificat fitosanitar si buletin de analiza ca plantele sunt libere de boli si daunatori;
  • Fasonarea radacinilor in momentul plantarii creste riscul de infectie, motiv pentru care pe terenurile cu risc, se va evita lucrarea in momentul plantarii;
  • Controlul eficient al daunatorilor din sol care ranesc radacinile;
  • Evitam ranirea plantelor in momentul frecvent al cosirii  ierburilor, etc;
  • Combatera biologica prin tratarea rădăcinilor si coletului cu preparate pe baza de Agrobacterium radiobacter tulpina K84.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1  Cancerul bacterian la pomi   (Agrobacterium tumefaciens), la pomi in pepiniera

Fig. 2  Cancerul bacterian la cires (Agrobacterium tumefaciens), atac pe radacina

Fig. 3  Cancerul bacterian la cires   (Agrobacterium tumefaciens), atac pe radacina

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cancerul bacterian al pomilor: identificare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii