Horticultorul.ro

dec. 26 2019

Abelia  grandiflora: ingrijire, intretinere, utilizare

Familia: CAPRIFOLIACEAE

Demumire populara: Abelia lucioasa

Denumire stiintifica: Abelia  grandiflora “little lady” sin. Linnaea x grandiflora

Origine: Abelia  grandiflora “little lady” este o planta originara din China.

Abelia  grandiflora “little lady” poate fi cultivata in gradina in: partea de Vest a tarii (Arad, Oradea, Timisoara), Bucuresti, Voluntari si in toate zonele tarii unde riscul de inghet este redus (ingheata la temperaturi mai scazute de: -10°C).

Proprietati ornamentale:  Abelia  grandiflora “little lady” este un arbust compact, cu frunze cazatoare, cu forma tufei globuloasa, crestere moderata, ce ajunge la inaltimi de 1-2 m.

Abelia lucioasa  se cultiva adesea ca planta decorativa prin flori, frunze si port, in ghivece sau plantate direct in sol. Plantarea acesteia  se poate realizeaza si direct in gradina, primavara sau toamna, cand solul nu este inghetat.

Se recomanda taierea plantelor de Abelia  grandiflora la inceputul primaverii (scurtarea ramurilor prea lungi si indepartarea celor uscate sau bolnave), inaintea sezonului de crestere, pentru a mentine un aspect placut si pentru a stimula inflorirea.

Frunzele sunt simple, opuse, ovale, lucioase, de 2,5-3 cm lungime, cu margini galbene si centru verde inchis – vara si portocali-maroni in timpul toamnei.

Inflorirea la Abelia  grandiflora “little lady” are loc de la inceputul verii pana toamna (iunie-octombrie).

Florile apar pe ramurile tinere, au forma de clopotel, lungimea de 1,5-2 cm, culoare alba sau roz deschis si un parfum placut. Pentru a asigura o inflorire bogata a plantelor de Abelia  grandiflora “little lady”, se recomanda taiei la inceputul primaverii, stimuland astfel aparitia de lastari noi, pe care se vor dezvolta si viiotarele flori.

Fructul apare dupa trecerea florilor si contine o singura samanta.

Temperatura minima tolerata de catre plantele de Abelia  grandiflora “little lady” variaza intre  -10 …-15°C.  La noi in tara, se pot cultiva in ghivece amplasate in spatii deschise: terase, balcoane sau direct in sol, in gradini.

Substratul (solul) pentru plantele de Abelia  grandiflora “little lady” trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate ridicata si un pH alcalin-neutru-slab acid.

Udarea se face regulat la plantele tinere, folosind o cantitate suficienta de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut uscat-reavan. La plantele mature, udarea se realizeaza periodic, astfel incat substratul sa nu fie lasat sa se usuce in totalitate, acestea fiind mai rezistente la perioadele scurte de seceta.

Plantele de Abelia  grandiflora “little lady” prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, dar pentru o inflorire abundenta sunt necesare minimum 5-6 ore de soare pe zi.

Inmultirea la  Abelia  grandiflora “little lady” se poate realiza primavara prin seminte sau butasi.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Abelia  grandiflora “little lady” se realizeaza folosind ingrasaminte specifice plantelor decorative prin flori,  de 1-2 ori pe luna, in perioada de crestere si inflorire.

Fig. 1 Abelia  grandiflora “Little lady”

Fig. 2 Abelia  grandiflora “Little lady”

Fig. 3 Abelia  grandiflora “Little lady”

Fig. 4 Abelia  grandiflora “Little lady”

Fig. 5 Abelia  grandiflora “Little lady”

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Abelia  grandiflora: ingrijire, intretinere, utilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii