dec. 16 2012

Catalpa bignonioides: arbore ornamental cu flori

Familia: BIGNONIACEAE

Denumire populara: Catalpa

Denumire populara in alte limbi: engleza (Southern catalpa tree, Indian bean tree, Cigar tree)

Denumire stiintifica: Catalpa bignonioides

Arbore exotic originar din America de Nord.

In Romania Catalpa se cultiva in zone cu climat mai cald si ierni blande din zonele de joase (litoral) si pana in cele deluroase.

Utilizare

Arbore decorativ in parcuri, gradini  si aliniamente

Conditii de crestere:

–        Catalpa este o specie pretentioasa fata de sol, vegeteaza bine pe soluri fertile, profunde, afanate, reavene, de lunca (cu umiditate ridicata). Catalpa suporta o seceta moderata, dar nu excesiva. Pentru catalpa evitati solurile grele, compacte din zone cu seceta excesiva;

–        Specie sensibila la ger, ingheturile timpurii de toamna, temperaturile extreme din timpul iernii si ingheturile de revenire din primavara, pot afecta planta de catalpa. Catalpa este mai putin sensibila decat Paulownia la inghet.

–        Se recomanda cultura in locuri adapostite ferite de vant rece, zone cu toamne mai lungi (sa beneficieze de timp suficient de maturare-coacere a lemnului), zone cu ierni mai blande: Litoral, Arad, Drobeta Turnu Severin, Oradea, Simeria, Timisoara, Bucuresti, etc.;

–        Lumina: Catalpa  este un arbore cu temperament de lumina si semiumbra;

–        In conditii de seceta Catalpa devine sensibila la atacul de daunatori (Afide, etc);

–        Catapa este o specie cu crestere rapida in tinerete;

–        Catalpa suporta poluarea cu praf si gaze din maril orase si centre industriale.

Plantarea: se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.

Boli si Daunatori:

Boli:  catalpa este o planta sensibila la Verticilioza (Verticillium dahliae);

Daunatori: catalpa mai ales in conditii de stress (seceta excesiva) devine tinta atacului de daunatori, printre cei mai periculosi daunatori  se numara Afidele (Vezi fig.).

Proprietati ornamentale:

–        Specie arborescenta decorativa prin florile superbe (Vezi fig.), fructe, frunze si port;

–        Florile de Catalpa sunt grupate in inflorescente panicule lungi de 15-20 cm, piramidale erecte. Florile de 4-5 cm diametru au culoarea alba si prezinta pe interior 2 dungi galbene si pestritate cu brun purpuriu (Vezi fig.). Catalpa  infloreste in intervalul Iunie-Iulie;

–        Fructul este pendent (atarnator) este de tip capsula lunga (aspect de pastaie) de 20-40 cm. Semintele sunt mici si aripate (Vezi fig.);

–        Ramurile-lastarii (lujerii) sunt vigurosi, verzi-maslinii, pubescenti cu maduva larga albicioasa;

–        Frunzele de Catalpa  sunt caduce (cazatoare), de forma ovate, lungime pana la 10-20 cm brusc acuminate pe dos pubescente, lung petiolate (cu codita lunga), prin strivire emana un miros neplacut. Frunzele de catalpa cad imediat dupa primul inghet dn Toamna;

Se utilizeaza ornamental in parcuri, gradini si aliniamente. Se planteaza solitar.

Lemnul de catalpa este cenusiu, usor, rezistent in sol.

Dimensiuni, varietati-cultivaruri:

Catalpa  este un arbore a carui inaltime ajunge la 10-15  metri iar diametrul plantei de 8-10 m.

Cultivaruri:

–        Catalpa bignonioides ‚Aurea’: primavara – frunzele sunt galben-aurii iar varful lastarilor este rosietic iar vara – frunzele devin galben-verzui;

–        Catalpa bignonioides ‚Nana’: cu inaltimi de pana la 4-6 m si diametrul coroanei de 3-4 m.

Inmultirea plantelor de Catalpa:

Inmultirea  prin seminte semanate primavara;

Fig. 1 Catalpa bignonioides, inflorescenta

Fig. 2 Catalpa bignonioides, colonie de afide pe partea inferioara a frunzei

Fig. 3 Catalpa bignonioides, fructificatii-pastai

Fig. 4 Catalpa bignonioides, seminte

Fig. 5  Catalpa bignonioides, copac-arbore inflorit

Fig. 6  Catalpa bignonioides, copac-arbore inflorit

Fig. 7  Catalpa bignonioides, floare

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Catalpa bignonioides: arbore ornamental cu flori

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii