Horticultorul.ro

dec. 26 2019

Choisya ternata: ingrijire, intretinere, inmultire, utilizare

Familia: RUTACEAE

Demumire populara: Floarea de portocal mexican, Portocala mexicana

Denumire stiintifica: Choisya ternata

Origine: Este o planta originara din Mexic si partea sudica a Americii de Nord.

Choisya ternata  poate fi cultivata in gradina in: partea de Vest a tarii (Arad, Oradea, Timisoara), Bucuresti, Voluntari si in toate zonele tarii unde riscul de inghet este redus (ingheata la temperaturi mai scazute de: -10°C).

Proprietati ornamentale:  Choisya ternata este un arbust peren cu frunze persistente, cu crestere lenta (20-30 cm pe an), cu aspect de tufa globuloasa, de dimensiuni medii (1-2 m inaltime).

Choisya ternata  este cultivata in balcoane, gradini, parcuri sau spatii verzi, solitar, grupuri, garduri vii, etc.

Frunzele sunt persistente, trilobate (divizate in trei funzulite mai mici alungite, cu nervura adanca pe centru), lucioase, placut parfumate – la strivire emana o  aroma de portocala, colorate in galben deschis primavara si  galben-verzui toamna. Coloritul diferit al frunzelor pe parcursul anului, fac ca Floarea de portocal Mexican sa fie foarte decorativa si prin frunze.

Inflorirea la Choisya ternata  are loc primavara (aprilie-iunie) si de la sfarsitul verii pana toamna (august-octombrie).

Florile sunt mici, grupate in inflorescente, au forma de stea (stelate), cu 5 petale, culoare alba si miros placut de partocala.

Se recomanda taierea ramurilor crescute prea lungi dupa inflorire, indepartand 15-20 cm din ele, stimuland astfel o noua inflorire in toamna.

Primavara devreme se recomanda indepartarea prin taiere a ramurilor uscate sau deteriorate de inghetul din timpul iernii.

Substratul (pamantul)  pentru Choisya ternata, trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata si un pH slab acid-neutru-slab alcalin.

Plantele de Choisya ternata pot tolera temperaturi negative, pana la  -10°C. Daca temperatura scade sub  -11…-14°C, Portocala Mexicana va fi grav afectata si se poate  usca.

Udarea la Floarea de portocal mexican se realizeaza regulat, cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, ea tolerand pe perioade scurte si seceta.

Lumina este factor important pentru cresterea si inflorirea  plantelor de Choisya ternata “Brica”. Acestea prefera locurile luminoase si semiumbrite, unde soarele poate ajunge la plante.

Inmultirea plantelor de Choisya ternata, se poate realiza prin butasi semilemnificati.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Choisya ternata, se poate realiza folosind ingrasaminte specifie plantelor  decorative prin flori.

Daunatori:  Acarienii,  etc.

Cultivaruri/Varietati: Choisya ternata “Brica”; Choisya ternata “Sundance”.

Fig. 1 Choisya ternata

Fig. 2 Choisya ternata ‘Brica’

Fig. 3 Choisya ternata ‘Brica’

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Choisya ternata: ingrijire, intretinere, inmultire, utilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii