Horticultorul.ro

iul. 26 2017

Arborele de foc (Delonix regia)

Familia: Fabaceae

Demumire populara: Arborele de foc, Copacul viu colorat, Royal poinciana

Denumire stiintifica: Delonix regia

Origine: Delonix regia este un arbore tropical originar din Madagascar, intalnit in zonele tropicale si subtropicale ale globului. Se intalneste ornamental in tarile din si riverane Mediteranei.

Proprietati ornamentale: Delonix regia este un arbore ce are coroana in forma de umbrela (cu latimea de 18-20 m, mai mare decat inaltimea), inaltimi de 12-20 m si un sistem radicular superficial, fiind vulnerabil la vanturi puternice.

Arborele de foc este adesea cultivat ca planta ornamentala, datorita florilor sale superbe.

Frunzele sunt asemanatoare cu cele de feriga, usoare, cu textura fina, bipenate, cu lungimi de pana la 50-60 cm si culoare verde.

Inflorirea la Delonix regia are loc de la sfarsitul primaverii pana la sfarsitul verii (iunie-septembrie). La Delonix regia, florile apar inaintea frunzelor sau odata cu acestea.

Florile de Delonix regia sunt spectaculoase, de 8-10 cm lungime, cu 5 petale (4 de culoare rosie, iar a 5-a cu dungi de culoare alba sau crem), usor parfumate, apar de-a lungul ramurilor sau in varful acestora (Vezi fig.).

La baza frunzelor apar grupate pastaile, de circa 5-6 cm latime si 30-50 lungime, de culoare verde cand sunt tinere si maroni cand ajung la maturitate (Vezi fig.).

Taierile la Delonix regia sunt recomandate dupa perioada de inflorire, pentru a inlatura ramurile uscate. |Efectuarea taierilor foarte severe, conduce la stoparea infloririi in urmatorii 2-3 ani.

Semintele sunt mari, de forma alungita si culoare galbena.

Solul se recomanda sa fie bine drenat, nisipos, cu fertilitate si umiditate moderata, si un pH neutru-alcalin.

Udarea trebuie realizata cu regularitate, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, dar fara a crea exces de umididate.

Temperatura minima tolerata Delonix regia este de 6°C, iar cea maxima 39°C. Temperatura optima pentru Delonix regia variaza intre 22-35°C.

Lumina este factor important pentru cresterea Delonix regia, aceasta prefera spatiile largi,  luminoase si insorite.

Inmultirea  la Delonix regia se face prin seminte. Acestea germineaza in perioade lungi de timp (1-2 ani), dar pentru a grabi germinarea se recomanda scarificarea (zgaraierea tegumentului), fara a afecta embrionul.

Fig. 1 Arborele de foc (Delonix regia)

Fig. 2 Arborele de foc (Delonix regia)

Fig. 3 Arborele de foc (Delonix regia), Cipru – Larnaca

Fig. 4 Arborele de foc (Delonix regia)

Fig. 5 Arborele de foc (Delonix regia)

Fig. 6 Arborele de foc (Delonix regia)

Fig. 7 Arborele de foc (Delonix regia)

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Arborele de foc (Delonix regia)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii