aug. 30 2013
Ghimpe (Ruscus aculeatus): descriere, ingrijire, inmultire
Denumire populara: Ghimpe
Denumire stiintifica: Ruscus aculeatus
Denumire populara in alte limbi: engleza (Butcher’s broom)
Origine
Specie indigena de subarbust-arbust, originara din Europa Sudica si Vestica.
Conditii de crestere:
– vegeteaza pe soluri bogate in materie organica, calcaroase, argiloase, nisipoase sau lutoase, cu un pH (usor acid – neutru – usor alcalin), bine drenate si reavene;
– Ghimpele (Ruscus aculeatus) vegeteaza atat in locuri: insorite, semiumbrite si umbrite;
– la planta de ghimpe (Ruscus aculeatus) se taie primavara lastarii uscati complet;
– se poate cultiva la container, jardiniere in locuri umbrite in holuri, etc.
Proprietati ornamentale:
– Specie decorativa prin: port, forma si aspectul tulpinilor cu aspect de frunze, fructe;
– Tulpinile sunt verzi, ramificate, flexibile; cu ramuri latite ce se transforma in filocladii (tulpini latite ce au aspect de frunza);
– Florile sunt dioice; cele femele sunt albe-verzui prezente pe partea superioara a filocladiilor la subsuara unei bractei mici; florile mascule sunt verzi/violete prezente pe partea superioara afilocladiilor;
– Frunzele sunt persistente, mici, solzoase, de culoare verde, dificil de observat;
– Fructele sunt de tip bace globuloase, 1 cm diametru, lucioase, de culoare rosie, raman pe planta si peste iarna (Vezi fig.).
Se utilizeaza ca:
- planta ornamentala acoperitoare de sol, plantata la umbra in parcuri si gradini;
- planta in aranjamente floarale.
Dimensiuni, varietati, port:
Subarbust a carui inaltime ajunge la 0.5-1 metru cu diametrul tufei de 0.5-1 metru.
Inmultirea:
– prin divizarea tufei ;
– prin seminte.
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ghimpe (Ruscus aculeatus): descriere, ingrijire, inmultire