apr. 03 2016
Gradini verticale-suspedate, pereti vegetali, ziduri vii
De ceva vreme, ideea de a avea ziduri verzi (pereti vii) este un concept foarte la moda. Se pot folosi aceste gradini verticale in mai multe feluri: o parte din pereti, tot peretele, sau portiuni delimitate frumos (tablouri verzi).
Aceste noi decoratiuni interioare si exterioare sunt benefice pentru o improspatare a aerului, pentru a crea un spatiu unic si pentru a crea o zona verde cat mai aproape de casa chiar daca nu avem gradina. Printe efectele notabile ale unui perete viu (gradina suspendata) putem aminti: o estetica impresionanta, o reducere de costuri pentru energie (vara reducem folosirea aerului conditionat, iar iarna tin cladirea protejata de gerurile mari) si o reducere a nivelului de zogomot (reducerea poluarii fonice).
Prima etapa in dezvoltarea unei gradini suspendate o reprezinta alegerea peretelui sau zonei unde se doreste amplasarea ei. Trebuie tinut cont de expozitia peretelui si de tipul de plante pe care dorim sa le plantam.
Construirea unui cadru folosit ca suport trebuie sa fie foarte rezistent pentru a putea rezista la greutatea ce urmeaza a fi amplasata pe el (Vezi fig.).
Pe cadrul creat, se amplaseaza materiale eficiente in retinerea apei (substraturi de cultura cu pH-ul optim pentru plantele cultivate), fibroase ce permit dezvoltarea radacinilor plantelor.
In spatele peretelui viu se recomanda amplasarea unei folii din plastic dur (hidroizolatie) pentru a preintampina scurgerea apei direct pe perete si afectarea acestuia.
Pasul urmator il constituie proiectarea unui sistem de irigatii, indispensabil pentru asa ceva, apa trebuind sa ajunga in toate partile peretelui viu. Sistemul de irigare prin picurare ingropat este utilizat atat in crearea umiditatii necesara plantelor, cat si in administratea de ingrasaminte-fertilizanti.
Udarea se recomanda sa se realizeze printr-un sistem de irigatii, care poate fi automatizat, astfel incat uadrea sa fie setata preferential in functie de speciile cultivate.
Tehnologia gradinilor verticale a avansat foarte mult, ajungandu-se in acest moment ca sa existe si un sistem foarte bun de drenaj si o buna ventilatie a aerului.
In cele mai multe cazuri, zidurile verzi sunt construite si intretinute de catre profesionisti.
De o vreme, pe piata au aparut sisisteme modulare de buzunare pe care le pot folosi si micii gradinari, in gradinile propii. Acestea au avantajul ca se pot schimba plantele pe anumite zone.
Fertilizarea este obligatorie la gradinile verticale, prin administrarea faziala de ingrasaminte se asigura o crestere optima a plantelor. Fertilizantii se administreaza prin sistemul de irigare prin picurare.
In final se stabilesc speciile de plante ce urmeaza a fi plantate.
Speciile de plante folosite pot perene si rezistente la temperaturile scazute din timpul iernii, sau plante anuale. Acestea se planteaza sau se seamana (se pot folosi seminte, rasaduri sau plante mature) primavara.
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Gradini verticale-suspedate, pereti vegetali, ziduri vii