Horticultorul.ro

mai 05 2017

Hortensia cataratoare (Hydrangea petiolaris)

Familia: Hydrangeaceae

Denumire populara: Hortesia cataratoare

Denumire stiintifica: Hydrangea petiolaris

Origine: este o specie de hortensie cataratoare, originara din Japonia si Asia de NE, ce poate ajunge la inaltimi de 10-15 m.

Proprietati ornamentale: Hydrangea petiolaris este o planta cataratoare, cu crestere relativ lenta, care poate ajunge la 1.5-10 m. Hortensia cataratoare este adesea folosita la decorarea gradinilor, peretilor, pergolelor sau ca planta acoperitoare de sol.

Frunzele sunt simple, opuse, ovate, serate pe margine, cu diametrul de 8-12 cm si culoare verde inchis – primavara si vara si galben-verzui toamna.

Inflorirea la Hortesia cataratoare aparte la circa 5-6 ani dupa plantare si are loc de vara pana toamna.

Florile  apar in lunile mai-iunie, ele fiind grupate in clustre plate, colorate in alb sau galben-verzui, inconjurate la exterior de flori sterile, de culoare alba. Florile hortensiei cataratoare pot imbraca planta, in plin sezon de inflorire, acoperind intreaga planta.

Pentru controlarea inaltimii hortensiei cataratoare, se pot efectua taieri, dupa terminarea perioadei de inflorire, inlaturand lastarii cei mai lungi si cei crescuti in exteriorul plantei, taietura facandu-se deasupra unor muguri sau frunze.

Pentru hortesia cataratoare, lumina este un factor important in buna dezvoltare a aceasteia, ea preferand zonele semiumbrite, sau cele cu orientare nordica sau estica.

Udarea trebuie realizata cu cantitati moderate de apa, mai ales in perioada calda a anului, pentru a mentine solul reavan. Pe timpul verii se poate mulci, pentru a mentine o umiditate mai mare  a solului.

Substratul la Hydrangea petiolaris trebuie sa fie reavan, bine drenat cu fertilitate moderata, cu un pH neutru-slab acid.

Inmultirea se realizeaza (din aprilie pana in august), prin butasi de 8-10 cm lungime, taiati din varful unei ramuri care nu produce flori.

Fertilizarea se poate realiza folosind ingrasaminte lichide pentru plante cu flori, administrate 1-2 ori pe luna.

Boli la Hydrangea petiolaris: Fainarea (Microsphera polonica),  Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

Daunatori la Hydrangea petiolaris: Acarieni, Afide

Fig. 1 Hortensia cataratoare (Hydrangea petiolaris)

Fig. 2 Hortensia cataratoare (Hydrangea petiolaris)

Fig. 3 Hortensia cataratoare (Hydrangea petiolaris)

Fig. 4 Hortensia cataratoare (Hydrangea petiolaris)

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Hortensia cataratoare (Hydrangea petiolaris)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii