Horticultorul.ro

mai 05 2017

Hortensia cu frunza de stejar (Hydrangea quercifolia)

Familia: Hydrangeaceae

Denumire populara: Hortesia cu frunze de stejar

Denumire stiintifica: Hydrangea quercifolia

Origine: Hortesia cu frunze de stejar (Hydrangea quercifolia) este o sepcie de hortensie originara din SE Statelor Unite ale Americii (Louisiana), care poate ajunge la inaltimi de 1.8-2.4 m.

Proprietati ornamentale: hortensia cu frunze de stejar este o planta perena, cu aspect de arbust, ce poate ajunge la inaltimi de 90-170 cm. Aceasta specie de hortensie este cultivata si la noi in tara, dar iarna, trebuie ferita (protejata) de temperaturi mai scazute de -10°C, acestea conducand la inghetul mugurilor floriferi si implicit la stoparea infloririide anul urmator.

Frunzele sunt opuse, simple, mari (de 7-20 cm lungime), profund lobate (3-7 lobi), asemanatoare celor de stejar (de unde si denumirea), colorate in verde (primavara si vara) si  portocaliu, rosu sau purpuriu (toamna).

Inflorirea hortensiei cu frunze de stejar are loc de la sfarsitul primaverii si tine pana vara (mai-iulie).

Florile la Hydrangea quercifolia apar pe ramurile vechi de un an, grupate in panicule lungi, de 10-30 cm de forma piramidala. Culoarea florile de hortensie poate fi  alba, sau roz-purpuriu.

Hydrangea quercifolia nu are nevoie neaparat de taieri, dar se poate corecta forma acesteia (dupa trecerea perioadei de inflorire) prin taieri moderate, efectuate primavara. Taierile se pot realiza prin inlaturarea 1/3, sau mai putin din cresterea totala, evitand astfel taierea mugurilor floriferi din anul viitor. Se recomanda inlaturarea si ramurilor uscate sau afectate de boli.

Lumina este un factor important pentru buna dezvoltare a Hortensiei quercifolia, aceasta se poate amplasata in spatii luminoase sau semiumbrite. Se recomanda amplasarea ei in spatii unde soarele ajunge la planta pana la orele pranzului, apoi sa ajunga umbra.

Udarea trebuie realizata cu cantitati moderate de apa, mai ales in perioada calda a anului, pentru a mentine solul reavan. Pe timpul verii se poate mulci, pentru a mentine o umiditate mai mare  a solului.

Substratul Hydrangea quercifolia prefera solul reavan, bine drenat cu fertilitate moderata, cu un pH neutru-slab acid.

Inmultirea se realizeaza prin  butasi.  Inmultirea prin butasi se realizeaza la sfarsitul verii. Pentru o mai buna inradacinar se pot folosi stimulatori de inradacinare, perioada de inradacinare avand loc intre 4-6 saptamani.

Fertilizarea se poate realiza folosind ingrasaminte lichide pentru plante cu flori, administrate 1-2 ori pe luna.

Boli la Hydrangea quercifolia: Fainarea (Microsphera polonica),  Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)

Daunatori la Hydrangea macrophylla: Acarieni, Afide

Fig. 1 Hortensia cu frunza de stejar (Hydrangea quercifolia)

Fig. 2 Hortensia cu frunza de stejar (Hydrangea quercifolia)

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Hortensia cu frunza de stejar (Hydrangea quercifolia)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii